کلمه جو
صفحه اصلی

ماست اسپار

دانشنامه عمومی

ماست اسپار از طردوغ که به آن مخلوطی از نمک و دانه های گیاهان دارویی از قبیل: قلمفر (میخک) و شمبری (شنبلیله)، سیاه دانه و… که بو داده شده اند به همراه نمک و در داخل مشک های مخصوص نگهداری اسپار می ریزند تا این ماست تهیه شود.
پرونده های رسانه ای مربوط به ماست اسپار در ویکی انبار
ماست اسپار بدین صورت تهیه می شود که ماست میش یا بز را در داخل مشک های مخصوص ریخته (این مشک ها از پوست گوسفند ساخته شده) و با حرکت دادن مشک به کمک دست یا دستگاه کره (مسکه) آن را از داخل دوغ جدا می کنند.
دوغ های حاصل را در ظرف بزرگی که از جنس مس بوده و معمولاً گنجایش ۵ الی ۶ مشک دوغ را دارد می جوشانند و در مدتی که دوغ ها بر روی آتش می جوشند با استفاده از یک دسته از بوته های مخصوص بیابانی از قبیل: ترقو، چمزو، قمس، ارچن و . . . که به یک دسته چوبی بسته می شوند و تقریباً شکلی مشابه جارو پیدا می کنند که به آن «شپو» می گویند، به هم می زنند تا از سر رفتن آنها جلوگیری شود و کار جوشانیدن دوغها را تا غلیظ شدن آنها ادامه می دهند که این کار حد اقل نصف روز به طول می انجامد.
مایع غلیظ شده حاصل را «طردوغ» می گویند، پس از سرد شدن طردوغ به آن مخلوطی از نمک و دانه های گیاهان دارویی از قبیل: قلمفر (میخک) و شمبری (شنبلیله)، سیاه دانه و… که بو داده شده اند به همراه نمک هم می زنند تا کاملاً در تمام مایع پخش شوند.


کلمات دیگر: