کلمه جو
صفحه اصلی

لغت موران

دانشنامه عمومی

«لغت موران» رساله ای فارسی از شهاب الدین یحیی سهروردی است که در بردارنده ده داستان کوتاه به زبان فارسی و حاوی اشارات و رموزات عرفانی، اشراقی، حکمی و فلسفی است. این کتاب کوتاه و فلسفی، با توجه به اینکه در قالب قصه و داستان روایت شده است، می تواند با زبان نرم و لطیف خود، آموزنده و راهگشا باشد.
وقتی هدهد در میان بومان افتاد بر سبیل رهگذر به نشیمن ایشان نزول کرد؛ و هدهد به غایت حدّثِ بَصَر مشهور است و بومان روزْ کور باشند. چنان که قصه ایشان نزدیک اهل عرب معروف است. آن شب هدهد در آشیان با ایشان بساخت و ایشان هرگونه احوال اوی، اِستَخبار می کردند. بامداد هدهد رخت بربست و عزم رحیل کرد. بومان گفتند: «ای مسکین! این چه بدعت است که توآورده ای؟ به روز کسی حرکت کند؟» هدهد گفت: «این عجب قصه ای است، همه حرکات به روز واقع شود.» بومان گفتند: «مگر دیوانه ای؛ در روز ظلمانی که آفتاب بر ظلمت برآید، کسی چیزی چون بیند؟» گفت: «به عکس افتاده است شما را. همه انوار این جهان، طفیل نور خورشید است، و همه روشنان، اکتساب نور و اقتباس ضوءِ خود از او کردند، و عین الشّمس از آن گویند او را، که ینبوع نور است. ایشان او را الزام کردند که چرا به روز کسی هیچ نبیند؟» گفت: «همه را در طریق قیاس، به ذات خود الحاق مکنید که همه کی به روز بیند و اینک من می بینم.» بومان چون این حدیث بشنیدند، حالی فریادی برآؤردند و حشری کردند و یکدیگر را گفتند: «این مرغ در روز مظّنه عَمی است، دمِ بینایی می زند.» حالی به منقار و مِخْلَب دست به چشم هدهد فرو می داشتند و دشنام می دادند و می گفتند که: «ای روز بین!» زیرا که روز کوری نزد ایشان هنر بود؛ و گفتند: «اگر بازنگردی، بیم قتل است.» هدهد اندیشه کرد که اگر خود را کور نگردانم، مرا هلاک خواهند کنند زیرا که بیشتر زخم بر چشم زنند؛ قتل و عَمی به یکبارگی واقع شود. الهام «کَلّموا النّاس عَلی قدر عُقولِهم» بدو رسید. حالی چشم برهم نهاد و گفت: «اینک من نیز به درجه شما رسیدم و کور گشتم.» چون حال بدین نمط دیدند، از ضرب و ایلام ممتنع گشتند.

دانشنامه آزاد فارسی

لُغَتِ موران
مجموعه ای از قصه های رمزآمیز فلسفی به فارسی، در بیان چگونگی سلوک عقلانی و شهودی، تألیف شهاب الدین سهروردی. کتاب در دوازده فصل تدوین یافته و مؤلف در هر فصل با ذکر داستانی کوتاه از زبان حیوانات، به بیان مضامین ژرف فلسفی پرداخته است. لغت موران در جلد سوم مجموعۀ مصنفات شیخ اشراق چاپ شده است (تهران، ۱۳۵۵ش). ترجمه ای انگلیسی از آن به قلم اشپیس موجود است (۱۹۳۵).


کلمات دیگر: