کلمه جو
صفحه اصلی

تلخون

دانشنامه عمومی

تَلخون نام یکی از گیاهان ادویه ای است.
تلخون (کتاب) نام یکی از داستان های صمد بهرنگی است.
بی بی تلخون نام یکی از چشمه ها در ایران است.
تلخون نام یکی از انتشاراتی های ایران است.
تلخون نام یکی از تله فیلم های ایرانی است.
تلخون (مجموعه داستان ). تلخون نخستین داستان نوشته صمد بهرنگی نویسنده چپگرای ایرانی است.
قصه تلخون برداشتی است از یک افسانه محلی آذربایجانی. این قصه را صمد بهرنگی نخست به زبان آذری نوشت و سپس متن فارسی آن را که تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۳۴۰ را بر پای خود دارد، با امضای «ص. قارانقوش» در شماره ۸۸ (۲۷ مرداد ۱۳۴۲) کتاب هفته احمد شاملو به چاپ رساند.
این نوشته سپس به همراه چند قصه دیگر، در مجموعه تلخون و چند قصه دیگر تجدید چاپ شد.

گویش مازنی

/talKhoon/ ترخون – سبزی خوردنی

ترخون – سبزی خوردنی


پیشنهاد کاربران

1ـ تلخون
خانواده گیاه : ASTERACEAE
نام علمی گیاه : Artemisia dracunculus
تلخون ( ترخون ) یکی از گیاهان معطر نسبتاً پر استفاده می باشد که به عنوان سبزی نیز تولید و مصرف می گردد. تلخون گیاهی است علفی و چند ساله از خانواده کاسنی که ارتفاع آن تا یک متر نیز می رسد. برگ های باریک و بلند آن به رنگ سبز روشن و براق هستند. گل های زرد رنگ این گیاه به صورت گل آذین خوشه در انتهای ساقه اصلی نمایان می شوند. نام گونه این گیاه ( دراکونکولوس ) از کلمه ی دراگون به معنای اژدها گرفته شده است و علت این نامگذاری اثرات شفابخش این گیاه در درمان نیش خوردگی انسان از مارها و حیوانات سمی می باشد.
ترکیبات شیمیایی و فرآوری
خشک کردن این گیاه در محل سایه سبب حفظ رنگ و میزان مواد موثره آن می گردد. البته استفاده از خشک کن های صنعتی در مورد این گیاه رونق فراوانی دارد و بدین منظور از دمای 40 درجه سانتیگراد استفاده می شود. مهمترین ماده موثره این گیاه اسانسی به رنگ زرد کم رنگ است که میزان آن بین 1 تا 3 درصد گزارش شده است. مهمترین اجزای اسانس ترخون عبارتند از استراگول ( 40 تا 70 درصد ) ، آلفا پینن، بتا پینن، لیمونن، میرسن و . . . .
خواص درمانی و کاربردها
تلخون یکی از گیاهان معطر پر استفاده در صنایع غذایی می باشد و این گیاه به طور گسترده در صنعت تولید مواد اولیه آشپزی و همچنین کنسروسازی کاربرد دارد. تلخون به دلیل افزایش ترشح اسید معده و خاصیت اشتها آوری از قدیم الایام به عنوان ادویه مخصوص گوشت مورد توجه بوده است و سبب کاهش فشارخون هم می شود. همچنین در منابع علمی از این گیاه به عنوان کاهش دهنده درد دندان و دارای خاصیت ضد کرم یاد شده است.
مردم اروپا در قرن شانزدهم از گیاه تلخون به عنوان ادویه ی مخصوص گوشت استفاده می کردند.
2ـ تلخون نام یکی از داستان های صمد بهرنگی است.
طغرل طهماسبی


کلمات دیگر: