کلمه جو
صفحه اصلی

بابان

فرهنگ اسم ها

اسم: بابان (دختر) (کردی) (تلفظ: baban) (فارسی: بابان) (انگلیسی: baban)
معنی: خانه پدری، خانةپدری، نام عشیرةایی درکردستان، نام منطقةای در کردستان، لقب چند تن از احکام سلسله ‏بابان، از چهرةهای معاصر ادبیات کرد «شکراللة بابان» ( نگارش کردی

لغت نامه دهخدا

بابان. ( اِخ ) نام محله ایست بزرگ در پائین مرو. ( مرآت البلدان ج 1 ص 125 ). بابی بابان ، محله ای است در اسفل مرو و بدان منسوبست ابوسعید عبدة بن عبدالرحیم بن جبان بابانی مروزی. ( معجم البلدان ) ( مراصدالاطلاع ).

بابان. ( اِخ ) نام طایفه ای از اکراد غربی ایران. ( بنقل مصحح مجمل التواریخ گلستانه از گلشن مراد ).

بابان . (اِخ ) نام محله ایست بزرگ در پائین مرو. (مرآت البلدان ج 1 ص 125). بابی بابان ، محله ای است در اسفل مرو و بدان منسوبست ابوسعید عبدة بن عبدالرحیم بن جبان بابانی مروزی . (معجم البلدان ) (مراصدالاطلاع ).


بابان . (اِخ ) نام طایفه ای از اکراد غربی ایران . (بنقل مصحح مجمل التواریخ گلستانه از گلشن مراد).


دانشنامه عمومی

بابان دودمانی از امیران محلی کُرد در ناحیه شهرزور در قلمرو عثمانی بود که تقریباً دو سده بر قسمت هایی از مناطق کردنشین واقع در عراق کنونیِ حکومتی محلی داشت و در مجادلات ایران و عثمانی به صورتی فعال شرکت داشتند. محدوده بابان از سوی شرق با ایران هم مرز بود.
مرکز زمامداری این دودمان در ابتدا قلعه چوالان و سپس، از ۱۱۹۸ به بعد، شهر سلیمانیه بود. بنیانگذار آنان فقیه احمد دارشمانی (منسوب به دارشمان) است که در شروع سده یازدهم به سبب خدماتی که در جنگ های گوناگون به دولت عثمانی کرده بود در پِشدَر قدرت یافت.
حکومت موروثی خاندان بابان به تأیید باب عالی و زیرنظر والی بغداد بود و در ازی بخشودگی مالیاتی متعهد بودند که، با افراد مسلح خود، عثمانی را در جنگ ها یاری کنند و علیق و خواربارِ لازم را برای لشکریان مستقر در عراق فراهم آورند.
سرسلسله آنان فقیه احمد دارشمانی (منسوب به دارشمان از روستاهای پِشدَر) است که در آغاز قرن یازدهم به سبب خدماتی که در جنگ های مختلف به دولت عثمانی کرده بود در پیشدار قدرت یافت.

دانشنامه آزاد فارسی

طایفۀ بزرگ و قدیمی کُرد، از طوایف شهروز، در کردستان عراق، زیر نظر والی عثمانی بغداد یا دولت ایران. سرزمین بابان ها حدود ۱۰ هزار کیلومتر مربع مساحت داشت. قدرت جنگی این مردم در اوایل قرن ۱۱ق، بالغ بر ۴ هزار مرد جنگجو بود. پس از مرگ خضربیگ، در سال های اول سلطنت شاه عباس، حکومت موروثی بابان ها ساقط شد، اما در ۱۰۱۷ ق دوباره احیا شد. حکومت بابان تا ۱۲۶۵ ق / ۱۸۴۹ م یکی از بزرگ ترین سازمان های سیاسی کردان عراق بود. این حکومت چندین بار برضد صفویان و دولت نادرشاه شورید و مدتی از متحدان آزادخان افغان بود. این سرزمین در ۱۱۹۲ ق به اشغال قوای زندیه درآمد و دوباره در اختیار دولت عثمانی قرار گرفت. مناسبات دولت قاجاریه با حکومت بابان، موجب بعضی جنگ ها میان دولت های ایران و عثمانی و همچنین میان ایران و بابان ها شد. دولت عثمانی در ۱۲۶۵ ق عبدالله پاشا بابان را برکنار کرد و حکومت موروثی ۲۰۰ سالۀ بابان را برانداخت.

پیشنهاد کاربران

بابان ( Baban ) :نام پسرانه هندی به معنی پیروز و شاد است
بابان ( Baban ) :نام یکی از طوایف کولی های جات ( Jat ) در هندوستان که به ایران و شمال عراق کوچانده شده اند


کلمات دیگر: