کلمه جو
صفحه اصلی

ظاهر هویدا

دانشنامه عمومی

ظاهر هویدا خواننده و آهنگساز توانمند افغانستان بود، وی روز چهارشنبه نهم حوت سال ۱۳۲۳ خورشیدی یا ۲۸ فوریه ۱۹۴۵ در ولایت دایکندی در خانواده ای از مردمان هزاره چشم به جهان گشود. پدر وی، اسماعیل مایل، اهل شعر و فرهنگ و صاحب ذوق بود و در اتاق های تجارت کار می کرد. او مدتی را در شهر مزارشریف با بستگان خود سپری نمود تا آنکه پدرش چشم از جهان فروبست. ظاهر با برادران خود کبیر و منیر و مادرش به کابل رفتند. در کابل مادر شغل خیاطی را در اعمالت خانه اردو فرا گرفت و از این طریق روزگار بخور نمیری را سپری می کردند.
ظاهر هویدا یک سر و هزار سودا در وبگاه دوچ ویله
آصف معروف (۵ مارس ۲۰۱۲). «ظاهرهویدا، خواننده پیشگام افغانستان درگذشت». بی بی سی فارسی. دریافت شده در ۱۳ ژانویه ۲۰۱۶.
ظاهر در سن ۹ سالگی به مکتب رفت. او به دلیل ناتوانی اقتصادی نتوانست زودتر وارد مکتب شود. او تا صنف نهم را در لیسه استقلال درس خواند سپس برای ادامه تحصیل در سال ۱۹۶۶ (میلادی) به مسکو رفت و پس از آموختن زبان روسی وارد هنرستان عالی موسیقی چایکوفسکی شد. در سال ۱۹۷۱ (میلادی) پس از تکمیل تحصیلاتش به کابل بازگشت و در رادیو کابل مشغول کار شد. هویدا در سال ۱۳۵۱ (خورشیدی) برای تحصیل موسیقی به ایران رفت.
هویدا در طول حیات خود حدود ۳۰۰ آهنگ را ثبت کرده است. او وقتی که پنج ساله بود علاقه مند به موسیقی شد و پدرش همان وقت که در بلخ کارمند دولت بود، برای آموزش او و برادرش کبیر هویدا معلمی استخدام کرد. این اساس آموزش موسیقی او شد. ظاهر در سن ۷ سالگی نواختن هارمونیه را فرا گرفت و در سن ۱۶ سالگی در کنسرت های لیسه استقلال مشارکت داشت و سپس با رادیوی افغانستان همکاری خودرا آغاز نمود.
نخستین کارها و برآمد ظاهر هویدا بر صحنه های رسمی موسیقی افغانستان، از رنگین کمان اسرار آمیز و رؤیایی بیتل ها و جاذبه موسیقی دهه شصت میلادی متأثر بود. در سال ۱۳۴۲ نخستین ارکستر آماتور را در افغانستان پایه گذاری کرد. هویدا و آماتوران آن وقت کابل، ترکیب سازبندی گروه و حتی طرز لباس پوشیدن را، تا حدودی از بیتل ها برداشته بودند. آنها همه اهل مکتب و قلم بودند و با نوعی دید روشنفکرانه به زندگی نگاه می کردند. آماتوران برای نخستین بار موسیقی را در میان خانواده های روشنفکر کابل وارد کردند و آغاز فصل جدیدی در تاریخ موسیقی معاصر افغانستان شدند که در ایجاد موسیقی پاپ افغانی نقش به سزایی داشت.


کلمات دیگر: