کلمه جو
صفحه اصلی

خزه ایرلندی

دانشنامه عمومی

خزه ایرلندی که همچنین با نام خزه کاراگینان و نام علمی کوندروس کریسپوس شناخته می شود، یک گونه از جلبک دریایی قرمز است که به وفور در امتداد قسمت های صخره ای اقیانوس اطلس، ساحل اروپا و آمریکای شمالی یافت می شود. در شرایط تازه آغازیان حالتی نرم و عضروفی و رنگ زرد مایل به سبز، قرمز، تا ارغوانی تیره و قهوه ای مایل به ارغوانی دارد. جزء اصلی تشکیل دهنده بدن خزه ایرلندی (در حدود ۵۵٪) از پلی ساکارید کاراگینان تشکیل شده است. اجزا دیگر تشکیل دهنده آن نیز پروتئین در حدود ۱۰٪، مواد معدنی ۱۵٪ و همچنین ید غنی شده و گوگرد می باشد. این خزه تا زمانی که در آب بماند بویی مانند دریا می دهد و همچنین به دلیل فراوانی سلول های پلی ساکارید در آن در هنگام جوشیده شدن در آب حالت ژلاتینی به خود می گیرد و حجم آب را بین ۲۰ تا ۱۰۰٪ افزایش می دهد.

دانشنامه آزاد فارسی

خَزِۀ ایرلندی (carrageen)
نوعی علف دریایی خوراکی. در سواحل سنگی اقیانوس اطلس در ایرلند، شمال اروپا، و امریکای شمالی یافت می شود. نام علمی آن Chondrus crispus است. این گیاه جلبکی به رنگ قرمز مایل به قهوه ای است که رشته های آن ۵ تا ۳۰ سانتی متر طول دارند و فوق العاده منشعب اند. عصارۀ آن در امولسیون سازی بستنی، و برای ژله سازی، تهیۀ سوپ، و در شیرینی پزی کاربرد دارد. خشک شده و سفید شدۀ این گیاه در خانه ها برای درمان سرفه مصرف می شود. مرهم جاذب جراحی هاست و در آشپزی غذاهای شکم پر، و تغذیۀ دام ها نیز کاربرد دارد


کلمات دیگر: