کلمه جو
صفحه اصلی

حفصیان

دانشنامه عمومی

حَفصیان (به عربی: حفصیون) (۱۵۷۴-۱۲۲۹ میلادی)، دودمانی از تبار بربرهای آمازیغ و بنیان گذار کشور تونس امروزی بودند که بر تونس، باختر لیبی و خاور الجزایر چیره بودند. پایتخت اینان شهر تونس بود.
با فروپاشی دولت موحدون در مغرب و اندلس، قلمرو وسیع آن ها بین چهار دولت بنی مرین، بنی عبدالواد، بنی حفص و بنی الاحمر تقسیم شد. مهم ترین این دولت ها توسط فرزندان عبدالواحد حفصی شکل گرفت که خود از اصحاب عشره، یاران خاص ابن تومرت بود و فرزندان او نیز از عناصر اصلی دولت صد ساله موحدون بودند. دولت حفصی که در افریقیه برپا شد و خود را جانشین خلافت موحدون می دانست، در سال ۶۲۷ قمری توسط ابو زکریا عبدالواحد استقلال یافت. بعد از او پسرش ابوعبدالله محمد که بزرگ ترین امیر دولت حفصی بود، از امیر مکه لقب خلافتی المستنصر بالله گرفت و همهٔ دولت های مغرب و اندلس و دولت ممالیک مصر و شام با او بیعت کردند که چهار دهه حکومت او از شکوفاترین دوره های آن منطقه از تمدن اسلامی بود.
دولت حفصی روابط خوبی با دولت های مسیحی و مسلمانان برقرار کرد. ۲۵ تن از خاندان حفصی به طور موروثی تا سال ۹۸۱ قمری به مدت ۳۷۸ سال حکومت کردند. این دولت بر اثر حملات متعدد پرتغالی ها و هم پیمانان آن ها و نیز دولت عثمانی و رقابت این دول بر سر سواحل مدیترانهٔ غربی، سرانجام، تونس تحت تصرف کامل دولت عثمانی درآمد و در پایان در سال ۹۸۱ قمری سقوط کرد. در نگاهی کلی، پیدایش حفصیان در آفریقای شمالی، گویای دولت قدرتمند و بزرگی است که حدود چهار قرن آن منطقه را تحت سلطهٔ خود داشت. دوران این دولت یادآور روزهای آبادانی و رفاه اقتصادی و پیشرفت فرهنگی در تاریخ کشور تونس است. از جمله مهم ترین حوادث سیاسی که در آغاز حکومت حفصیان روی داد، حمله صلیبیون با حمایت و هزینه کلیسای رم به تونس و اشغال ۶ ماههٔ بندر کارتاژ یا قرطاجنه بود. لوئی نهم شاه فرانسه (۱۲۸۰ م) __ که در هاله ای از تقدس و معنویت به مثابه مجاهدی صلیبی و به عنوان پیشوای سیاسی صلیبیون شناخته شده بود __ کار هماهنگی و تدارک حمله به تونس را سامان دهی کرد.
حفصیان از قبایل بربر مصموده (ساکن رشته کوه های اطلس در شمال غرب آفریقا) بودند و نام خود را از نیایشان ابو حفص عمر گرفته بودند. فرزند ابوحفص، یکی از کارگزاران دودمان موحدون در تونس بود.

دانشنامه آزاد فارسی

حَفْصیان
(یا: بنی حفص، حفصیون) سلسلۀ حکمرانان بربر مسلمان در تونس و الجزیرۀ شرقی (حک: ۶۲۶ـ۹۸۱ق). نسب این خاندان به شیخ ابوحَفْص عُمَر، رئیس قبیلۀ بربر هنتاته، می رسد. فرزندان شیخ ابوحَفْص در دستگاه مُوحدون مقامات مهمی به دست آوردند و سپس بر تونس حکم راندند. ابوزکریا یحیی در ۶۲۶ق اعلام استقلال کرد و دولت حفصیان را تأسیس کرد. حفصیان بیش از سه قرن در تونس با عدل و داد حکم راندند و تونس را به مرتبه ای از ترقی و تعالی نایل کردند که نه تنها مرکزی سیاسی، بلکه مرکزی فرهنگی، علمی و تجاری نیز بود. ابوزکریا قدرت خود را به تدریج گسترش داد، قُسْطَنْطَنیّه، بَجایه و الجزیره را گرفت و امرای عبدالوادی، تلمسان و مرینیان را به اطاعت خود درآورد. در روزگار ایشان مساجد بسیار و بناهای زیبا و دانشگاه ها و کتابخانه های متعدد بنا شد و دانشمندان و ادیبان در تونس گرد آمدند. روابط تجاری با کشور ایتالیا رونق گرفت و اوضاع اقتصادی در مناطق تحت نفوذشان بهبود یافت. پس از ابوزکریا فرزندش ابوعبدالله ملقب به اَلْمُسْتَنْصِرُ بالله به حکومت رسید و خود را خلیفه و امیرالمؤمنین خواند. در ۹۴۱ق عثمانی ها تونس را فتح کردند. امپراتور فرانسه، شارل پنجم، در سال بعد امرای بنو حَفْص را به سلطنت برگرداند، اما منطقۀ حکومتشان با کمک نظامی اسپانیا فقط به ناحیه کوچکی از تونس محدود شد. در ۹۷۷ق برای دومین بار تونس از دست بنو حَفْص خارج شد ولی در ۹۸۱ق با کمک نیروی دریایی اتریش، توانستند تونس را اشغال کنند. سال بعد دو نفر از سرداران عثمانی، در زمان حکومت سنان پاشا تونس را فتح کردند و آخرین حاکم بنو حَفْص مولای محمد بن حسن دستگیر و به استانبول اعزام شد. ترکان عثمانی به سرزمین تونس استیلا یافتند.


کلمات دیگر: