به دستگاهی که میزان انحراف نور قطبیده (پلاریزه) را اندازه می گیرد قُطبش سنج یا پلاریمتر (انگلیسی: Polarimeter) گفته می شود.به عبارتی دیگر، قطبش سنج ابزاری علمی است که برای اندازه گیری زاویه چرخشی که نور قطبیده حین عبور از یک ماده فعال نوری دارد، به کار می رود.
فعالیت نوری
قطبش سنجی
قطبش
دست سانی
انانتیومر
لویی پاستور
برخی مواد شیمیایی از نظر نوری فعال هستند و نور قطبیده (یک جهتی) هنگام عبور از این مواد یا به سمت چپ (پادساعت گرد) یا به سمت راست (ساعت گرد) می چرخد. میزان چرخش نور در این حالت، زاویه چرخش نامیده می شود. زاویه چرخش عمدتاً به عنوان زاویه مشاهده معروف است.
بنابر این از قطبش سنج برای اندازه گیری راست بری و چپ بری محلول ها استفاده می شود.
علت اینکه در قطبش سنج از چشمه نور تک رنگ استفاده می شود، این است که میزان چرخش نور با طول موج تغییر می کند. از این رو از نور تک فام استفاده می شود. از نظر تاریخی از خط D سدیم استفاده می شود، برای این منظور از لامپ بخار سدیم با صافی که تمام طول موج ها به استثنای خط D را حذف می کند، استفاده می شود. لامپ های بخار جیوه هم سودمند می باشند، از خط ۵۴۶ نانومتر بدین منظور استفاده می شود. عدسی محدب به منظور بزرگ نشان دادن تصویر می باشد که بعد از آنالیزور قرار می گیرد. ردیاب نوری موجود ممکن است چشم انسان باشد، اگرچه اخیراً پولاریمترهای فتوالکتریکی نیز ساخته شده است.