کلمه جو
صفحه اصلی

غشا


مترادف غشا : پرده، جلباب، حجاب، غاشیه، غطا، پوسته، روبند، لفافه

برابر پارسی : پرده، پوشش، روکش

فارسی به انگلیسی

membrane, film, coat, covering

مترادف و متضاد

cover (اسم)
سر، پوشش، جلد، سر پوش، فرش، غلاف، سقف، رویه، روپوش، لفاف، پاکت، غشا

membrane (اسم)
پرده، پوسته، غشاء، پوست، غشا، پوشه، میان پرده، شامه

film (اسم)
سینما، غشا، فیلم، فیلم عکاسی، فیلم سینما، پرده نازک، تاری چشم، ساختمان لیفی ورشتهای

velum (اسم)
غشاء، غشا

۱. پرده، جلباب، حجاب، غاشیه، غطا
۲. پوسته، روبند، لفافه


فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - هر چه که چیزی را بپوشاند حجاب پوشش پرده ۲ - قسمتی از اعضای بدن که سخت تن و نازک است و بعضی قسمتهای عضلات و جز آن را پوشیده مانند : غشائ مخاطی بینی غشائ فانی رحم غشائ زلالی غشائ رطوبت مفصلی غشائ مخی عظام جمع : اغشیه .
اغشی بودن اسب سفیدی روی اسب یا سفیدی سر او فقط

لایه‌ای نازک که نسبت ابعاد جانبی به ضخامت آن بسیار زیاد است و با عبور سیال از آن، جداسازی براثر نیروهای رانشی انجام می‌شود


فرهنگ عمید

۱. (زیست شناسی ) پوستۀ بسیار نازک.
۲. پوشش.

دانشنامه عمومی

غشا یا غشاء (به انگلیسی: Membrane) به معنای پوسته است.
در کل، به هر نوع پوسته یا پردهٔ نازک و تراوا یا نیمه تراوا گفته می شود.
غشای پلاسمایی در پزشکی، میکروبیولوژی، فیزیولوژی یاخته ای و زیست شیمی به پوستهٔ نازک یاخته ها که یک دولایهٔ فسفولیپیدی است و به ,عنوان مرز میان ساختارهای گوناگون یاخته ای عمل می کند، گفته می شود.
غشا دارای نفوذپذیریِ انتخابی است که مانند سد عمل می کند. یکی دیگر از کاربردهای آن رفع ابهام از فرایندهای غشایی است.
غشاها برای جداسازی محلول ها یا مخلوط گازها کاربرد دارند، که بسته به خواص غشا، اعم از استحکام، محافظ تکیه گاه، مواد تشکیل دهنده می تواند کاربردهای گوناگونی داشته باشد.
پوششی همهٔ یاخته ها را احاطه می کند.این پوشش غشای یاخته(غشای پلاسمی)نامیده می شود.
غشا (کیهان شناسی). در نظریه ریسمان و نظریه های مرتبط مانند نظریه های ابرگرانش، غشاء شیئی فیزیکی است که مفهوم ذره نقطه ای را به ابعاد بالاتر تعمیم می دهد. مثلاً یک ذره نقطه ای در واقع غشایی با بعد صفر است در حالی که یک ریسمان را می توان غشایی با بعد یک دانست. می توان غشاهایی با ابعاد بالاتر هم تصور نمود. در بعد p به آنها غشای-p می گویند. معادل واژه غشاء در زبان انگلیسی brane است که برگرفته از membrane به معنی پوسته یا غشاء است.
Black brane
کیهان شناسی غشایی
M2-brane
M5-brane
NS5-brane
غشاها اشیای پویایی هستند که می توانند براساس قوانین مکانیک کوانتومی در فضازمان منتشر شوند. آنها جرم دارند و می توانند ویژگی های دیگری مانند بار الکتریکی هم داشته باشند. یک غشای-p یک فضای (p+1) بعدی که گاهی حجم دنیای غشاء نامیده می شود، را جارو می کند.
در نظریه ریسمان، غشاهای دی، رده مهمی از غشاها هستند که وقتی ریسمانهای باز را در نظر بگیریم، اهمیت آن نمایان می شود. یک رشته باز در حین انتشار در فضازمان، باید پایانه هایش روی یک غشای دی قرار بگیرند. حرف D در واژه غشای دی به شرایط ریاضی خاصی روی سیستم اشاره می کند که شرایط مرزی دیریکله نام دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

غِشا (membrane)
غِشا
غِشا
در موجودات زنده، لایه ای ممتد که از مولکول های پروتئین و چربی ساخته شده است و یاخته یا اندامکهای درونی آن را می پوشاند. مولکول های کوچک، مانند آب و قند، می توانند از راه انتشار از میان غشا عبور کنند. مولکول های بزرگ، مانند پروتئین ها، از خلال غشا می گذرند و این فرآیند اغلب نیازمند استفاده از انرژی است. معتقدند که دستگاه گلژی درون یاخته در تولید برخی از غشاها نقش دارد. در اندامک های یاخته، آنزیم ها ممکن است به محل های ویژه در سطح غشاها بچسبند که معمولاً در کنار آنزیم های دیگر مؤثر در همان فرآیند قرار می گیرند؛ مانند کارگرانی که در کنار هم در یک بخش از یک کارخانه کار می کنند. به این ترتیب، غشاها موجب کاراترشدن فرآیندهای یاخته ای می شوند.

فرهنگستان زبان و ادب

{membrane} [شیمی، مهندسی بسپار، مهندسی شیمی] لایه ای نازک که نسبت ابعاد جانبی به ضخامت آن بسیار زیاد است و با عبور سیال از آن، جداسازی براثر نیروهای رانشی انجام می شود

پیشنهاد کاربران

حباب - حبابی

پوسته


کلمات دیگر: