کلمه جو
صفحه اصلی

تذکره همایون و اکبر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تذکره همایون و اکبر، نوشته بایزید بیات، تصحیح محمد هدایت حسین این کتاب که در سده دهم هجری (شانزدهم میلادی) به فارسی نوشته شده، رویدادهای میان دو پادشاه سلسله گورکانی، یعنی همایون و فرزندش اکبر را در بر دارد. رویدادهای دوران همایون از 949 هجری (1542م) هم زمان با آمدنش به ایران تا 999 هجری (1590م)؛ یعنی پس از 35 سال پادشاهی اکبر، دنبال می شوند. این کتاب از منابع مهم در باره گورکانیان هند و روابطشان با ایران در روزگار صفویان به شمار می رود.
به گفته خانم بوریج در مقاله ای در باره این اثر، بایزید هنگام نوشتن آن، پیر و سال خورده شده بود و ناگزیر با یاد آوری اطلاعات و خاطراتش در باره روزگار سرگردانی و پریشانی همایون، آنها را برای دیگری باز می گفت (املا می کرد) و از این رو، جملاتش پیوندی منطقی با یک دیگر ندارند. پرفسور سوکمار نیز تاریخ مختصر بایزید را «نامنظم» و از دید تاریخ نگاری ناقص می خواند؛ زیرا نویسنده بارها به شرح رویدادهایی پرداخته است که با موضوع اصلی پیوندی ندارند و گاهی با پرداختن به تاریخ شخصی و خانوادگی اش، پیوستگی مطالب را از میان می برد.
باری، بایزید خواندن و نوشتن نمی دانست و تنها رویدادها را روایت می کرد و به گمان، کسی به نام احمد دهلوی، کاتب منشی شیخ ابوالفضل مبارک آنها را می نوشت. کاتب نیز در بسیاری از جاها، سخنان ساده بایزید را به سبک و سلیقه خود در آورده و آنها را تغییر داده و به عبارت پردازی و مغلق نویسی منشیانه پرداخته است و از همین روی، سبک انشای این اثر یک سان و هم آهنگ نمی نماید. نویسنده، به رغم شیوه چکیده نویسی اش در این اثر، به دلیل پاسداشت شاه صفوی، متن کامل نامه او را به همایون (2500 واژه) آورده است.
پرفسور بانارسی پراساد ساکسنا، در شرحی در باره این کتاب، آن را از دید گستره دارای برتری می شمرد، اما زبان آن را کمابیش سست و عامه پسند و بیشتر جمله هایش را ناقص و نویسنده اش را در به کار گیری سبک ویژه و رایج در آن روزگار ناتوان می خواند.
روایت ها و گزارش های معاصر بسیار کمی در باره پادشاهی همایون در دست است. هم چنین نسخه های خطی این آثار از دید سودمندی و پرباری، بسیار اندکند؛ زیرا جز تذکره الواقعات (995ه / 1587م) جوهر آفتابه چی که شمار اندکی از نسخه های خطی آن در فهرست (کاتالوگ) کتاب خانه های هند شناسانده شده اند، به منبع دیگری برای دریافتن اطلاعات سودمندی در باره این سلسه دست رسی نیست و از این رو، پژوهش در باره تاریخ سده های میانه هند بسیار دشوار می نماید و به گفته پروفسور سوکمار رای، تاریخ همایون، کمتر از دیگر امپراطوران مغول هند به دیده مورخان آمده است.


کلمات دیگر: