بارکزایی دارای کاربردهای زیر می باشد.
بارکزایی (پشتون) یا بارکزی طایفه ای از افغان های (پشتون) در افغانستان هستند.
بارکزایی (طایفه) طایفه ای در استان سیستان و بلوچستان
ایران می باشد.
wiki: بلوچ استان سیستان و بلوچستان می باشند.
این طایفه طبق یک شجره نامه، خود را از اعقاب «خالد بن ولید» می دانند. بارکزایی ها به دو شاخه بلوچستانی و افغانستانی منشعب می شوند. هم در بلوچستان توانسته اند سال ها رهبری و حاکمیتی نیمه خود مختار داشته باشند و در ایرانشهر حکومت کنند و هم در افغانستان جزو دو طایفه مهم در حاکمیت بشمار می رفته اند و در مدت دویست سال شاه یا ملکه بلا تردید ازین طایفه بوده است و همین امر سبب شد در تمام ولایات افغانستان به عنوان امین و نماینده شاه حضور یابند و علاوه بر کنترل اوضاع توانستند زمین های بومیان را به تصرف خود درآورند و زندگی ممتازی داشته باشند، سیاست پرهیز از خشونت و مردم داری بتدریج باعث شد در تمام مناطق پذیرفته شوند، در سال های اخیر و با پایان یافتن سیستم ارباب و رعیتی رخوت و سستی در بارکزایی ها موجب کمرنگ شدن آن ها گردیده و دیگر شکوه و جلال سابق را ندارند. مخصوصاً که شخص ممتازی در راس حاکمیت از آن ها پشتیبانی نمی کند.
پسر نایب بن شاهو، عبدالله خان است که از افغانستان راهی بلوچستان شده و از او سه پسر به نام های میر بهرام، میر ولی خان و دوست محمد خان پدید آمدند.
از دوست محمد خان پنج پسر به نام بهرام خان و میر امین خان و عمرخان وامان الله خان وعلم خان
بارکزایی یا بارکزی طایفه ای از افغانان
پشتون که رقیب ابدالی ها بودند و همیشه سلطان از طایفهٔ ابدالی و وزیر از طایفهٔ بارکزایی تعیین می شد و در ۱۲۵۷ دوست محمدخان از طایفهٔ بارکزایی بر تخت سلطنت دست یافت و حکومت سلسلهٔ ابدالی یا درانی منقرض شد.
خاندان بارکزایی:
دوست محمدخان (۱۸۲۶–۱۸۳۹) و (۱۸۴۲–۱۸۶۳)
شیرعلی خان (۱۸۶۳–۱۸۶۶) و (۱۸۶۸–۱۸۷۹)
محمد افضل خان و محمد اعظم خان در بلخ و کابل (۱۸۶۶–۱۸۶۸)
محمد یعقوب خان ۱۸۷۹
عبدالرحمن خان (۱۸۸۰–۱۹۰۱)
ایوب خان (که در هرات انقلاب کرد) ۱۸۸۰
حبیب الله خان (۱۹۰۱–۱۹۱۹)
امان الله شاه (۱۹۱۹–۱۹۲۹)
عنایت الله شاه ۱۹۲۹
محمد نادرشاه (۱۹۲۹–۱۹۳۳)
محمد ظاهرشاه (۱۹۳۳–۱۹۷۳)
کتاب · رده:تاریخ افغانستان · درگاه