کلمه جو
صفحه اصلی

بازار اردبیل

دانشنامه عمومی

بازار اردبیل یادگاری از دوره صفوی و پیش از آن است. در قرن دهم هجری در زمان حکومت شاه تهماسب اول بازارهای اردبیل از رونق بسیار زیادی برخوردار بوده اند.
از تقسیم بندی کلی بازار اردبیل می توان به بازار بقالان، قصابان، خراطان، سراجان، قیصریه، چاقوفروشان، کلاه دوزان و بسیاری سرای دیگر اشاره کرد. راسته های موجود در بازار اردبیل عبارتند از: راسته اصلی بازار، راسته قیصریه، علافان، راسته پیرعبدالملک، بازار زرگران، سراجان، پارچه فروشان، کفاشان، مسگران، چاقوسازان، آهنگران و سراهای آن ها.
در قرن هفتم و هشتم بازار اردبیل رونق فراوان داشته است. در دوره های بعد، قسمتی از بازار بزرگ و تیمچه ها و سراها از موقوفات بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی به شمار می رفت و درآمد و عواید حاصله به مصرف مخارج این بقعه می رسید.

دانشنامه آزاد فارسی

در طرفین خیابان امام خمینی. از بازارهای قدیمی ایران است و در منابع قرن چهارم از آن یاد شده است. دو راسته بازار اصلی آن به شکل صلیبی با طاق های گنبدی و تزیینات جناغی است که در تقاطع آن ها یک چارسوق و مسجد جامع شهر قرار داشته است. در دورۀ صفویان به سبب آن که خاستگاه آنان شهر اردبیل بود، از رونق و توجه و اهمیت زیادی برخوردار بود. در دورۀ قاجاریان تعمیر شد و گسترش یافت. در دورۀ پهلوی با احداث خیابان های شاه (آیت الله کاشانی) و پهلوی (امام خمینی) قسمت هایی از آن از بین رفت. از بخش های مهم آن چارسوق بازار بزرگ قیصریه با یک گنبد ساده و بلند، راسته پیر عبدالملک، سرای حاج شکر، سرای دوکچی و تیمچۀ زنجیری است.


کلمات دیگر: