کلمه جو
صفحه اصلی

باجولوند

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باجُولْوَنْد (باجَلان)، بزرگ ایل یا اتحادیه ای از پنج طایفه لُرِ یاراحمد، آروان، دالوند، قایدرحمت و سگوند که عمدتاً در بخش زاغه شهرستان خرم آباد و بخشی نیز در قسمتی از سیلاخورِ عُلیا در نزدیکی شهر بروجرد و ناحیه میانْآبِ دزفول و اطراف شوش ساکن شده اند و گروهی نیز چادرنشین مانده اند.
باجولوندها قبلاً در نواحی گیلانِ غرب و سرپلِ زَهاب می زیستند. این ایل، نسب خود را به «باجول» نامی می رسانند و معتقدند که باجول و بیران (بیرام یا بهرام) دو برادر از عشایر غرب ایران بوده اند که از اولی ایل باجولوند و از دومی ایل بیرانوند پدید آمده است. شاید همه طوایف باجولوند از تبار واحدی نباشند، اما به هر حال این طوایف از ۲۵۰ سال پیش به گونه ای نامنسجم در اتحادیه باجولوند جای گرفته اند. ظاهراً ورود باجولوندها از غرب دره کرخه به لرستان با تبعید سرابندیها (سربندیها) به سیستان و بلوچستان در دوران سلطنت نادرشاه افشار مقارن بوده است. فشار فزاینده ایلات لک تبار بیرانوند و باجولوند ادامه زندگی را برای ترکانِ بیات دشوار کرد:اینان بتدریج از صحنه بیرون رفتند و در عوض، احتمالاً ایلات مهاجر باجولوند، با نقشی که در دوران زندیه در جنگها داشتند، در اندک مدتی قدرت یافتند. در کتابهای تاریخ در ضمن وقایع پس از سقوط سلسله صفویه، نام باجلان فراوان دیده می شود. گلستانه ضمن بیان مقاومتهای دلیرانه محمدخان زند (معروف به بی کله) و موسوی اصفهانی در شرح وقایع محاصره شیراز به دست علی مرادخان زند، و سپهر در شرح ماجرای سرپیچی افراسیاب خان باجلان در اوایل ورود خانلرمیرزا احتشام الدوله به لرستان (در زمان محمدشاه قاجار) از این ایل یاد کرده اند.

شیوه زندگی باجولوندها
باجولوندها نیز زمانی چون دیگر طوایف لرستان چادرنشین بودند و در سیاه چادرهایی از موی بز و پشم گوسفند می زیستند و گذشته از دامداری، از طریق راهداری و غارت نواحی مجاور معیشت خود را تأمین می کردند. سواران باجولوند به شجاعت معروف بودند و همسایگی با ایل زورمند بیرانوند و نزدیکی به شهرهای مرکزی و کمی جمعیت، آنان را محتاط بار آورده بود.

باجولوندهای امروزی
امروزه بیش تر طوایف باجولوند آبادی نشین اند. آروانها و یاراحمدها، که قدرت جنگی چندانی نداشتند، پیش از دیگران آبادی نشین شدند.اجرای قانون اصلاحات ارضی و دگرگونی در ساختار اجتماعی طوایف و امکانات تحصیلی برای افراد عادی و جاذبه شهرنشینی و سختیِ معیشتِ چادرنشینی باعث شده است که بسیاری از طوایف و از جمله ایل باجولوند بیش از پیش به آبادی نشینی روی آورند. باجولوندها مسلمانِ شیعه مذهب اند.

منابع
...

پیشنهاد کاربران

زنده باد لر باجولوند

زنده باد لر آریایی

زنده باد ایران بزرگ


لر اصیل ترین قوم ایران زمین
لر::کی لهراسب کیانی جد داریوش هخامنشی
لهراسب ::دارنده ی بهترین اسب

لرها اولین پروش دهندگان اسب

لر عیلامی
لر کاسی
لر هخامنشی
لر ساسانی


من از ایل بزرگ باجولوند شاخه دالوند من لکم
من لُرکوچک نیستم من لُر بزرگ هم نیستم .
من خودم هستم . من فقط و فقط لک هستم

طایفه باجولوند از نسل باجول خان موگویی لر بختیاری از فرماندهان صفوی

طایفه باجولوند ایل موگویی ایل چهارلنگ لر بختیاری

حسن پسر سلیمان کیانی موسس سلسله لر شبانکاره موسسه سلسله لر شبانکاره

حسنکی ( حسن سل کی )

سلیمان کیانی نام شهر استخر را به مسجدسلیمان تغییر داد

بخت و بجن دو برادر بودند و جد قوم کرد و قوم لر آریایی
حسن بختیاروند دوم جزیره ابن عمر را تصرف کرد و نام جزیره را جزیره بختیاری *بختی * گذاشت


طایفه لک ایل زلکی ایل جلکی ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر

طایفه گهوران ( گوران - کی وران ) ایل حسنکی ایل بختیاروند قوم لر

طایفه لک گوران لر در شرق کرمانشاه


باجولوند و بیرانود از نسل ابونصر تیرمردان ممسنی هستند و از طایفه پارسی ماردی ( مردی ) ممسنی هستند. قصر ابونصر در شیراز است. کاید رحمت ها همه از سلسله کایدان ممسنی هستند که از جانکی ممسنی نشین تا کهگیلویه بلادشاپور و دشت چرام ممسنی نشین تا فارس و تنگستان تا سیستان طوایف ممسنی پراکنده هستند. ارگ بم، ارگ سه کوه زابل، ارگ کلات براهویی همه در یورت ایلات ممسنی بودند.
بیرانودها و باجولوند ها در زمان صفویه از فارس رفتند و تیره بیرونی همچنان در ایل بکش ممسنی هستند.
ممسنی زادگاه هخامنشیان و همچنین دودمان کورش ماردی بوده است چه اسناد لوحه های گلی چه متون باستان شناسی چه مقاله ها از ممسنی فارس به عنوان زادگاه هخامنشیان نام برده اند و همچنین ساسانیان که از دودمان گوبری هخامنشی در بلوک طایفه جاوید ممسنی بودند.
کورش از طایفه ماردی بود در بلوک تیرمردان ممسنی و خاندان هخامنشی در کاخ لیدوما ( پهلو شاهنامه ) ممسنی بودند و از طایفه پاتیش هووریش ( برآفتابی ) .
کتاب تولد امپراتوری پارس از کورش ماردی در ممسنی فارس نام برده است و اسناد دیگر. . .
سئن ممسنی از سئن اوستایی به معنای شاهین گرفته شده که بر روی پرچم هخامنشیان بود. ممسنی معنای شاهین مادر می دهد.
قبیله دروسئن پارسی به معنای درفش سئن در سیستان بود.
سنجابی و شبانکاره ها، مکوندی، ممبئی، کیانرسی، ممصالح و. . . ممسنی هستند.

ایل بزرگ بیرانوند و باجولوند از بزرگترین ایلات قوم بزرگ و ریشه دار لک هستند

سپاسَم بوَد از خداوندگار
زبان داده بخشیده ایل و تبار
اگرچه مرا دانشی اندک است
سپاسم زِ یزدان نژادم لک است
ازین پس نخواند کِسم زان خویش
کزین قصه دارم دلی ریش ریش
بنام نژادم صدایم کنید
ازین خویش خوانی جدایم کنید
نه کُروم نه هم لُر نژاوم لک است
میان تبارها تبارم تک است
ببخشید اگر این سخن تند بود
روانم پریش ووخرد کند بود

بریده ای از شعر زیبای ( بنام نژادم صدایم کنید ) استاد رضا حسنوند

لُر__________ ( لکستان ) _________کُرد

من باجلانم، از ایل سکوند و طایفه ی مختار. . . عرض شود خدمت شما جد بزرگ ما یعنی سرایی پدر هیژال سکا بوده و خواستگاهمان موصل عراق. . . سند اصلی سکاها بودن ما کتیبه ی بیستون است که سکوندخا رییس سکا به بند کشیده شده. . . و همچنین گوردخمه های سکاوند ( اسحاق وند ) در کرمانشاه. . . البته سه نوع سکا بوده اند یک عده در بین رود جیحون یک عده در سیبری و ما را سکای تیزخود نامیده اند. . . الان به باجول وند و بیران وند نگاه کنی هنوز خوی جنگجویی و میل به خشونت بعنوان غریزی و ذاتی وجود داره.

ما لر هستیم ولی لر لرستانیم لرهای مینجائی اصلا ربطی به ایل بختیاری ندارند بله همه لر هستیم ولی ایل بختیاری تیره و طایفه مستقل دارد و ما لرهای لرستان تیره و طایفه مستقل داریم جدا از هم اما با هم برادریم
ایل حسنکی جلکی زلکی الکی هداوند اینها لر بزرگ و بختیاری هستند که در اندیکا و مسجد سلیمان و دزفول سکونت دارند .

چه شعر قشنگی، متاسفانه باس بگم ربطی به بیرانوند وباجولوند نداره چه ابلهانه س انکار ریشه واقعی نیاکان خویش ویه هویت جعلی گرفتن ، واقعیت همیشه تلخ است، ، ، بیرانوند وباجولوند از قوم باستانی مماسن ها از طایفه تیر مردان ( مردها ) به معنای جنگجو وپهلوان خاندان رستم واسفندیار هم از تیره تیرمردانی بودن وشاهان هخامنشی و جالب اینکه بیرانوندها وباجولوندها وزندها تبارشون به خاندان رستم افسانه ای میرسه سکا واز پارس های جنوبی پارتی تبار بودن کل ایل یا قوم مماسن سکا پارسی جنوبی بودن، ، قوم مماسنی ( ممسنی ها، بویراحمدی ها، بختیاری ها، سنجابی های کرمانشاه ، بیران وباجول، خاندان رستم واسفندیار، اووووو ) همه از قوم سکا آریایی پارس پارتی تبار بودن که سغد در تاجیکستان امروزی زادگاه اونا بوده، البته گفته شده اول ساکن جنوب ایران بودن بخاطر خشکسالی دوقرن به شمال کوچ کردن ودوباره به موطن اصلی خود برگشتن ، ، خاندان سورن رستم در منطقه سکزی سکستان موندن که امروز سیستان گفته میشه وتیرمردانی ها لرتبار وممسنی ها ی دیکه به پارس قدیم حدود ممسنی تا شیراز وبویراحمد برگشتن ، باتشکر از مدیرت محترم


کلمات دیگر: