سنگک
فارسی به انگلیسی
فرهنگ فارسی
فرهنگ معین
(سَ گَ ) (اِ. )۱ - نانی که بر روی سنگ - های خردوداغ در داخل تنور می پزند.۲ - سنگ کوچک . ۳ - تگرگ . ۴ - ژاله .
لغت نامه دهخدا
سنگک. [ س َ گ َ ] ( اِمصغر ) مصغر سنگ. ( از برهان ) ( فرهنگ رشیدی ). || ( از: سنگ + ک ، پسوند شباهت ) نانی که بر سنگ پخته میشود. امروزه نیز سنگک گویند. نام نانی است که چون خمیرآنرا بر روی تنوری که پر از سنگ ریزه است اندازند به این اسم موسوم شده است. ( از آنندراج ) :
بیش است از تو در سر روزی هوای تو
سنگک بسینه سنگ زند از برای تو.
ویحک ای ابر بر گنه کاران
سنگک و برف باری و باران.
بعون آفتاب از سنگ و سنگک.
همه لاَّلی بارد ز ابرنه سنگک.
بیش است از تو در سر روزی هوای تو
سنگک بسینه سنگ زند از برای تو.
محسن تأثیر ( از آنندراج ).
|| تگرگ. ژاله. ( برهان ).( از سنگ + ک ، پسوند شباهت ) طبری ( سنگ تریک ) ( تگرگ )، مازندرانی کنونی «سنگ تریک « » تگرگ » ( تریک ، تگرگ ).«واژه نامه ص 443». ( از حاشیه برهان قاطع چ معین ). ژاله. ( جهانگیری ). تگرگ. ژاله. سنگچه. ( فرهنگ رشیدی ).یخچه. ( یادداشت بخط مؤلف ) : ویحک ای ابر بر گنه کاران
سنگک و برف باری و باران.
عنصری.
برویاند هزاران سنبل و گل بعون آفتاب از سنگ و سنگک.
عنصری ( از فرهنگ رشیدی ).
ز فیض دست تو گر ابر رشحه ای یابدهمه لاَّلی بارد ز ابرنه سنگک.
دیوان شمس فخری ( ویراسته کیا ص 255 ).
|| نام نوعی از غله است و آن سیاه و کوچک میباشد. ( برهان ). نام غله ای است که آنرا سنک نیز خوانند. ( جهانگیری ). || نام مرغی است کوچک و شکاری از جنس سیاه چشم که آنرا ترمتای گویند. ( برهان ) ( از ناظم الاطباء ).فرهنگ عمید
۱. نوعی نان که در تنور بر روی سنگ ریزه پخته می شود.
۲. [قدیمی] سنگ خرد، سنگ کوچک.
۳. (هواشناسی ) [قدیمی] = تگرگ: ویحک ای ابر بر گنهکاران / سنگک و برف باری و باران (عنصری: ۳۶۸ ).
۲. [قدیمی] سنگ خرد، سنگ کوچک.
۳. (هواشناسی ) [قدیمی] = تگرگ: ویحک ای ابر بر گنهکاران / سنگک و برف باری و باران (عنصری: ۳۶۸ ).
دانشنامه عمومی
سنگک نوعی نان است که روی بستری از سنگک ها (ریگ) در تنور مسطح طبخ می شود. (سنگک: سنگ + ک (ک تصغیر) است). سنگک نانی است که هم اکنون فقط در ایران است بنابراین می توان آن را نان ملی ایران نامید. نان سنگک در قدیم نان طبقه اشراف یا نظامیان بوده است و سنگکی ها نانوایی های فصلی بوده اند بیشتر در زمستان و ماه رمضان پخت می کرده اند و از نظر گستردگی هیچگاه به اندازه نان تنوری و نان تافتون (تفتو) همه جا و فراگیر در همه ایران نبوده است. در قدیم نان خشکی تنوری پر دوام ترین نان ایران بوده است و حتی تا چند ماه سالم و خوشمزه باقی می مانده است. نان سنگک نیز یک نوع نان نازک تنوری است که بیشتر عشایر آن را روی تابه فلزی و بر روی آتش درست می کنند. ساده ترین نان نان کماج بوده که تکه ای خمیر را داخل آتش کرسی یا خاکستر آتش قرار می داده اند.
پرونده های رسانه ای مربوط به سنگک در ویکی انبار
یکی از نظریه ها دربارهٔ تاریخچه نان سنگک این است که نان سنگک پیش از اسلام در ایران رواج داشته است و پس از بیماری یکی از پادشاهان ساسانی، طبیب برای معالجه دستور می دهد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی ریگ پخته شده باشد.
سالنمای کمیتهٔ نانوایان تهران می نویسد: شیخ بهایی به سفارش شاه عباس نان سنگک را ابداع کرد.
کهن ترین فرهنگی که در آن نام نان سنگک آمده برهان قاطع است که در سال ۱۰۶۲ هـ. ق نگارش شده است. یکی از نخستین کتاب ها دربارهٔ نان سنگک، کتاب «مجموعه معارف و فرهنگ نانوایی سنگکی و نان سنگک» در سال ۱۳۵۶ نوشتهٔ سید داوود روغنی (شاطر داوود) یکی از شاطرهای معروف شهر ری است. شاطر داوود معتقد است هیچ اطلاع دقیقی از محل و پیدایش نان سنگک وجود ندارد. اما به گفتهٔ وی قدیمی ترین نوشته ای که در آن از نان سنگک نام می برد «برهان قاطع» است که در سال ۱۰۶۲ ه.ق نوشته شده است. در آن کتاب دربارهٔ معنی واژهٔ سنگک آمده است: «نوعی از نان هست که روی سنگ ریزه های گرم بپزند.»به نوشتهٔ شاطر داود در تعریف این نان، «نان سنگک که از نظر مزه، طعم و همچنین هضم آسان و سلامت، بهترین نان ایران و شاید هم دنیا باشد، از آرد مرغوب و سالم و آب خالص و نمک به دست می آید و خمیر ترش هم که در خمیر آن به عنوان مایه خمیر (مخمر) به کار می رود از همان آرد و آب و نمک درست می شود. در پخت نان سنگک به غیر از مادهٔ فوق، جوش شیرین یا هر مادهٔ دیگری نمی توان به کار برد و به جز آرد گندم مرغوب و سالم، هیچ آرد دیگری حتی آرد جو یا سایر حبوب را نمی توان برای پختن نان سنگک استفاده کرد. نان سنگک از آرد سبوس دار کامل تهیه می شود.»نان سنگک به صورت کاملاً تازه یا به صورت کاملاً خشک شده خوشمزه است اما اگر در سفره باقی بماند بد طعم می شود و برای تازه ماندن می شود ان را فریز نمود و سپس با مایکروفر ان را گرم کرد بدون این که طعم ان عوض گردد. از نان سنگک جهت خوردن دیزی و کله پاچه استفاده می شود.
پرونده های رسانه ای مربوط به سنگک در ویکی انبار
یکی از نظریه ها دربارهٔ تاریخچه نان سنگک این است که نان سنگک پیش از اسلام در ایران رواج داشته است و پس از بیماری یکی از پادشاهان ساسانی، طبیب برای معالجه دستور می دهد که برای شاه نانی تهیه کنند که روی ریگ پخته شده باشد.
سالنمای کمیتهٔ نانوایان تهران می نویسد: شیخ بهایی به سفارش شاه عباس نان سنگک را ابداع کرد.
کهن ترین فرهنگی که در آن نام نان سنگک آمده برهان قاطع است که در سال ۱۰۶۲ هـ. ق نگارش شده است. یکی از نخستین کتاب ها دربارهٔ نان سنگک، کتاب «مجموعه معارف و فرهنگ نانوایی سنگکی و نان سنگک» در سال ۱۳۵۶ نوشتهٔ سید داوود روغنی (شاطر داوود) یکی از شاطرهای معروف شهر ری است. شاطر داوود معتقد است هیچ اطلاع دقیقی از محل و پیدایش نان سنگک وجود ندارد. اما به گفتهٔ وی قدیمی ترین نوشته ای که در آن از نان سنگک نام می برد «برهان قاطع» است که در سال ۱۰۶۲ ه.ق نوشته شده است. در آن کتاب دربارهٔ معنی واژهٔ سنگک آمده است: «نوعی از نان هست که روی سنگ ریزه های گرم بپزند.»به نوشتهٔ شاطر داود در تعریف این نان، «نان سنگک که از نظر مزه، طعم و همچنین هضم آسان و سلامت، بهترین نان ایران و شاید هم دنیا باشد، از آرد مرغوب و سالم و آب خالص و نمک به دست می آید و خمیر ترش هم که در خمیر آن به عنوان مایه خمیر (مخمر) به کار می رود از همان آرد و آب و نمک درست می شود. در پخت نان سنگک به غیر از مادهٔ فوق، جوش شیرین یا هر مادهٔ دیگری نمی توان به کار برد و به جز آرد گندم مرغوب و سالم، هیچ آرد دیگری حتی آرد جو یا سایر حبوب را نمی توان برای پختن نان سنگک استفاده کرد. نان سنگک از آرد سبوس دار کامل تهیه می شود.»نان سنگک به صورت کاملاً تازه یا به صورت کاملاً خشک شده خوشمزه است اما اگر در سفره باقی بماند بد طعم می شود و برای تازه ماندن می شود ان را فریز نمود و سپس با مایکروفر ان را گرم کرد بدون این که طعم ان عوض گردد. از نان سنگک جهت خوردن دیزی و کله پاچه استفاده می شود.
wiki: بخش نوبران شهرستان ساوه در استان مرکزی ایران.
wiki: دهستان آق کهریز قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳۰۴ نفر (۱۱۳ خانوار) است.
wiki: سنگک (ساوه)
کلمات دیگر: