کلمه جو
صفحه اصلی

دیوان خانه

فارسی به انگلیسی

court, tribunal

فارسی به عربی

منتدی

مترادف و متضاد

forum (اسم)
بازار، میدان، محکمه، دادگاه، دیوانخانه، محل اجتماع عموم

فرهنگ فارسی

( اسم ) عدلیه دادگستری ( صفویان قاجاریان ) .
عدالتخانه، جای قضاوت وحکمرانی

فرهنگ معین

(نِ ) (اِمر. ) عدلیه ، دادگستری (صفویان و قاجاریان ).

لغت نامه دهخدا

دیوانخانه. [ دی ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب )( از: دیوان + خانه ) بارگاه سلطنت. || عدالتخانه. ( ناظم الاطباء ). محکمه. دارالقضاء. ( یادداشت مؤلف ) : و بر مقتضاء این ادرارنامه از دیوانخانه «لولاک لما خلقت الافلاک » منشیان قل لاأسئلکم علیه اجرا الا المودة فی القربی در حق اولاد مصطفی و احفاد مرتضی محرر و مقرر گردانیده اند. ( ترجمه محاسن اصفهان ص 120 ). || دارالحکومه. ( ناظم الاطباء ). اداره حاکمی. محل نشستن امراء و ارباب دفاتر. ( آنندراج ). || مقابل اندرون خانه. بیرونی.

دیوانخانه. [ دی ن ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان گچلرات بخش پلدشت شهرستان ماکو با 231 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

فرهنگ عمید

عدالت خانه، دارالحکومه، جای قضاوت و حکمرانی.

دانشنامه عمومی

دیوان خانه (پلدشت). مختصات: ۳۹°۰۲′۱۹″شمالی ۴۵°۱۴′۵۱″شرقی / ۳۹٫۰۳۸۵°شمالی ۴۵٫۲۴۷۴۱°شرقی / 39.0385; 45.24741
دیوان خانه، روستایی است از توابع بخش پلدشت و در شهرستان ماکو استان آذربایجان غربی ایران.
این روستا در دهستان گچلرات شرقی قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۵۳۲نفر (۱۰۵ خانوار) بوده است.

دیوانخانه (باکو). دیوانخانه (به ترکی آذربایجانی: Divаnхаnа) یک اثر باستانی می باشد، که به ابتکار و دستور شیروانشاه فرخ یسار روی سکوی پله دار مرتفع (استیلوبات)، در سمت شمال- غرب در قرن ۱۵ میلادی بنا گردید.
ایچری شهر
کاخ شروان شاهان
چند حدسی دربارهٔ هدف استفاده از این ساختمان وجود دارد. تخمین زده می شود، که این ساختمان به عنوان دادگاه، مقر پذیرایی از مهمانان رسمی یا شورای دولت سرو می کرده یا آرامگاه بوده است.با توجه به ویژگی های روش معماری و بخش نقش بندی های ناتمام، می شود اطمینان حاصل کرد، که ساخت تاریخ بنا به قرن ۱۵م. یعنی هنگام تسلط و استقرار ارتش صفویان در باکو بازمی گردد.
بنای دیوارخانه به صورت ساختمان مدور ساخته و با گنبدی دوازده ضلعی تکمیل می گردد. در انتهای راهروی هشت ضلعی یک تراس روباز قرار دارد. ۹ ستون دارای سقف و کف مخصوص به خود تکیه گاه طاق های ردیف شده ایوان در امتداد یک صف می باشد. دیوانخانه از دو ورودی از سمت های حیاط بالا و خیابان برخوردار است.
بر پایهٔ پژوهش های «لئونید برتینسیک» و «سارا آشوربیگ لی» دیوانخانه به ابتکار و سفارش شروانشان «فرخ یسار» در قرن ۱۵م. ساخته شد. روی کلاه فرنگی عمارت کتیبه ای یک خطی به الفبای عربی وجود دارد، که پاک شده یا شاید شکسته و تا به حال از سوی هیچ کسی باشد.هرچند که «م.و. سیسویف» مدعی ست، که روی آن کتیبه نام «خلیل الله یکم» به عنوان سفارش دهندهٔ ساخت بنا و تاریخ ساخت نیز سال ۸۳۲ هجری قمری (سال ۱۴۲۸–۲۹م) ذکر شده است، «سارا آشوربیگ لی» معتقد است خواندن این نوشته امکان ناپذیر است. بنابه عقیده برخی از پژوهشگران دیوانخانه در دوران گذشته بنا یادبود بوده است.


کلمات دیگر: