کلمه جو
صفحه اصلی

برساووش

دانشنامه عمومی

مختصات: ۰۳h ۰۰m ۰۰s٬ +۴۵° ۰۰′ ۰۰″
زمان رسیدن به نصف النهار: ۴ دی
مساحت: ۶۱۵ درجه مربع
معادل لاتین Per
بِرساوُش یا بَرساووش یا بُرندهٔ سرِ دیو (به یونانی: Περσεύς، به انگلیسی: Perseus، به فرانسوی: Persée) یکی از صورت های فلکی است که در نیم کرهٔ شمالی دیده می شود. برساووش از ۴۸ صورت فلکی بطلمیوسی و ۸۸ صورت فلکی مدرن است. برساووش کمی دورتر و حدوداً در قسمت شرقیِ زن بر زنجیر (آندرومِدا) قرار گرفته است.
ستارهٔ «غول» ستارهٔ اصلی آن است که ستاره ای دوتایی است. هنگامی که یکی از جلوِ دیگری می گذرد، ستارهٔ غول تقریباً نیمی از درخشندگی اش را از دست می دهد.
این صورت فلکی نقطهٔ نورباران بارش شهابی برساوشی است که هر سال در نیمهٔ دومِ مرداد ماه با تراکم حدود ۵۰ شهاب در ساعت رخ می دهد.

دانشنامه آزاد فارسی

بَرساووش (Perseus)
بَرساووش
در اخترشناسی، صورت فلکی درخشانِ نیمکرۀ شمالی، در نزدیکی ذات الکرسی. به صورت قهرمانی اسطوره ای نمایان می شود و سرِ بُریدۀ گورگون، یا عجوزه ای با نام مدوسا، را حمل می کند. ستارۀ شاخص این سر ستارۀ رأس الغول (بتا برساووش)، معروف ترین دوتایی گرفتی، است. برساووش در راه شیری قرار دارد و دربرگیرندۀ «خوشۀ دوتایی» معروف به اِچ و خی برساووش است. این دو خوشه با چشم غیرمسلح به صورت دو تکۀ روشنایی مات و نزدیک به هم دیده می شوند. در مرداد ماه هرسال، بارش شهابی برساووشی از محدودۀ بخش شمالی این صورت فلکی منتشر می شود. این بارش شهابی از بقایای دنباله دار ۱۸۶۲IIIاست.


کلمات دیگر: