کلمه جو
صفحه اصلی

بره موم

فرهنگ فارسی

دهی است جزئ بخش خرقان شهرستان ساوه .

لغت نامه دهخدا

بره موم . [ ] (اِخ ) دهی است جزء بخش خرقان شهرستان ساوه . سکنه ٔ آن 533 تن . آب آن از قنات و رودخانه ٔ محلی و محصول آن غلات و سیب زمینی و انگور است . (از فرهنگجغرافیایی ایران ج 1).


بره موم . [ ب َرْ رَ / رِ ] (اِ مرکب ) عکبر، که چیزیست شبیه به موم با اندک عسل آمیخته و غیر آن هر دو است که در خانه ٔ زنبور عسل بهم میرسد. و برخی آنرا وسخ کوایرالنحل دانسته اند. (از مخزن الادویة). زنبور عسل زمستان گاه درِ لانه ٔ خود را با آن مسدود کند و آن غالباً سیاه رنگ باشد. و رجوع به عکبر و وسخ الکوایر شود.


بره موم. [ ب َرْ رَ / رِ ] ( اِ مرکب ) عکبر، که چیزیست شبیه به موم با اندک عسل آمیخته و غیر آن هر دو است که در خانه زنبور عسل بهم میرسد. و برخی آنرا وسخ کوایرالنحل دانسته اند. ( از مخزن الادویة ). زنبور عسل زمستان گاه درِ لانه خود را با آن مسدود کند و آن غالباً سیاه رنگ باشد. و رجوع به عکبر و وسخ الکوایر شود.

بره موم. [ ] ( اِخ ) دهی است جزء بخش خرقان شهرستان ساوه. سکنه آن 533 تن. آب آن از قنات و رودخانه محلی و محصول آن غلات و سیب زمینی و انگور است. ( از فرهنگجغرافیایی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

بَره موم ماده ای شبیه موم و از تولیدات زنبور عسل است، حالت آن خمیری شکل و چسبناک با بوی مطبوع که رنگ آن از سبز تا قهوه ای تیره متغیر است. رنگ و عطر بره موم در مناطق مختلف متفاوت بوده و خصوصیات آن بستگی به نوع گیاهان موجود در هر منطقه دارد. بره موم، در هوای سرد، ترد و شکننده و در هوای گرم، نرم و چسبناک می شود.
نقطه ذوب بره موم ۸۳ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب موم خالص زنبور عسل ۶۳ درجه سانتی گراد است. بنابراین با کمک حرارت می توان آن دو را از یکدیگر تفکیک نمود. موم از نظر استحکام هفت برابر سخت تر از بره موم است.
بره موم در الکل اتیلیک، استون و بنزن حل می شود و الکل می تواند مواد قابل حل آن جدا نماید.
بره موم حاوی حدود ۵۰ درصد صمغ یا رزین گیاهان، ۳۰ درصد موم، ۱۰ درصد اسیدهای چرب ضروری، ۵ درصد گرده گل و ۵ درصد دیگر آن از ترکیبات آلی، ویتامینها و عناصر معدنی مانند نقره، سدیم، جیوه، مس، منگنز، آهن، کلسیم، وانادیم و سیلیس است. مقدار و نوع ترکیبات بره موم بسته به مکان، زمان جمع آوری و روش تولید آن متفاوت است.

گویش مازنی

/bare moom/ مومی که از آب کردن عسل به دست آورند - لب را دوختن

پیشنهاد کاربران

بَره موم ماده ای شبیه موم و از تولیدات زنبور عسل است، زنبور ابتدا تکه های رزین یا صمغ تراوش شده از جوانه یا تنه برخی درختان را به وسیله پاهای عقب و قطعات دهانی جدا می کند و سپس آنها را به کمک بزاق دهان نمناک و شکل حبه مانند به آن می دهد و در نهایت به وسیله آروارهها و به کمک پاها حبه ها را در داخل سبد گرده در پاهای عقبی قرار داده و به کندو حمل می نماید. بره موم به عنوان ماده ضدعفونی کننده و عاملی مؤثر در پیشگیری از ورود و شیوع بیماری ها در کندو به شمار می آید.

تاریخچه ده بره موم که یکی از روستاهای خرقان می باشد بر اساس کتاب کتاب جغرلفیلی ایران جلد 1 منشر شود

Propolis


کلمات دیگر: