کلمه جو
صفحه اصلی

جاریه بن قدامه

دانشنامه عمومی

جاریه بن قدامه سعدی تمیمی از صحابه محمد، پیامبر اسلام، و یاران علی بن ابی طالب و حسن بن علی بوده است، که احتمالاً حدود سال 50 هجری وفات کرده است. وی از بزرگان بنی تمیم در بصره بوده است و از بصریان برای علی بیعت ستاند. او در نبردهای دوره خلافت علی بن ابی طالب نظیر نبرد صفین و نبرد نهروان فرمانده جمعی از مردم بصره در سپاه علی بود.
در سال 38 هجری، معاویه کوشید از شرایط بصره بهره داری کند و عبدالله بن عمرو حضرمی را به بصره اعزام کرد تا کنترل آنجا را در دست گیرد. هرچند وی با مقاومت زیاد بن ابیه عامل علی در بصره و جمعی از بصریان مواجه شد، اما با حمایت جمعی دیگر توانست به عنوان حاکم عمل کند و از اتباعش برای معاویه خراج بگیرد. با این حال علی به درخواست ابن زیاد جاریه بن قدامه را با سپاهی به بصره فرستاد و جاریه با حمایت بصریان حامی علی، ابن حضرمی را شکست داد و با به آتش کشیدن خانه ای که عبدالله بن عمرو حضرمی در آنجا پناه گرفته بود، وی را کشت.
در سال های آخر خلافن علی، زمانی که بسر بن ارطات، از فرماندهان سپاه معاویه، به حجاز و یمن لشکر کشید و آنجا را غارت کرد و ناامن ساخت، علی، جاریه را با سپاهی به مقابله با وی فرستاد. جاریه موفق شد، بسر را فراری دهد و امنیت را به عربستان بازگرداند.
پس از مرگ علی، وی با حسن بیعت کرد و پس از به خلافت رسیدن معاویه، همچنان از علی حمایت می کرد. علمای رجال وی را جزو محدثین معتبر شمرده اند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جاریة بن قدامه. جاریة بن قُدامه، صحابی پیامبر اکرم و از یاران امام علی و امام حسن علیهماالسلام است.
بیش تر منابع نام نیای او را زُهَیر بن حُصَین و برخی منابع نام جد یا پدر وی را مالک نوشته اند. چون جاریة بن قدامه از افراد قبیله بنی سعد (از تیره های زیدمَناة بن تمیم) بود، از وی با نسبت سعدی تمیمی یاد کرده اند و چون در کوی بَحاریه بصره اقامت داشت، وی را بصری خوانده اند. کنیه او را ابوایوب، ابویزید ؛ و ابو ولید نیز نوشته اند. جاریة بن قدامه را عمو یا پسر عموی اَحْنَف بن قیس خوانده اند اما در واقع، احنف برای احترام، وی را چنین خطاب می کرده است، زیرا آنان فقط در سعد بن زیدمناة بن تمیم نسب به هم می رسانده اند. برخی، جاریة بن قدامه را از تابعین دانسته و گفته اند که زمان پیامبر اکرم را درک نکرده است اما بسیاری از علمای رجال و نویسندگان تراجم و طبقات، از جاریه در ضمن صحابه پیامبر صلی الله علیه وآله نام برده اند


کلمات دیگر: