کلمه جو
صفحه اصلی

هم ارزی جرم و انرژی

فرهنگ فارسی

اصلی که بنا بر آن انرژی و جِرم می‌توانند به هم تبدیل شوند


دانشنامه عمومی

در فیزیک، معادله جرم-انرژی مفهومی فرمول بندی شده توسط آلبرت اینشتین است که رابطه میان جرم و انرژی را توضیح می دهد. این معادله بیانگر اصل هم ارزی جرم و انرژی است که از فرمول زیر پیروی می کند
به عبارتی، انرژی برابر است با حاصل ضرب جرم در مجذور سرعت نور.
در این فرمول E به معنای انرژی یک سامانه فیزیکی، m جرم سیستم و c سرعت نور در خلاء (تقریباً ۷۰۰۸۳۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰♠۳×۱۰۸ m/s) می باشد.
از آنجا که سرعت نور در مقایسه با واحدهای روزمره عدد بسیار بزرگی است، این فرمول نشان می دهد که هر مقدار کوچکی از ماده حاوی مقدار بسیار زیادی از انرژی است. مقداری از این انرژی ممکن است به صورت نور و گرما توسط فرایندهای شیمیایی یا هسته ای آزاد شود. همچنین این فرمول بیان می کند که یکاهایی از جرم به یکاهایی از انرژی (بدون توجه به اینکه کدام یک از سامانه های اندازه گیری بکار رود) تبدیل می شود.

فرهنگستان زبان و ادب

{mass-energy equivalence} [فیزیک] اصلی که بنا بر آن انرژی و جِرم می توانند به هم تبدیل شوند

نقل قول ها

هم ارزی جرم و انرژی یا E=mc۲ از مشهورترین معادله ها در فیزیک و از مهم ترین نتیجه ها در نظریه نسبیت خاص می باشد.
• «نظریه انیشتین این است: E=mc۲. پس در واقع به این معنی است که ارتباطی بین انرژی و ماده وجود دارد. در جهان هستی، طی نسل های مختلف، سفری از ماده به سوی انرژی وجود دارد که به نظرم این همان معنای زندگی در کره زمین را می دهد.»• -> ویتوریو استورارو

پیشنهاد کاربران

معادل بودن جرم با انرژی، یا E=mc۲، یکی از مشهورترین معادله ها در فیزیک و از مهم ترین نتیجه ها در نظریه نسبیت خاص می باشد. در اینجا m جرم در حال سکون، E انِرژی و c سرعت جهانی نور ( سرعت نور در خلا ) می باشند. این معادله به ما این نتیجه را می دهد که جرم لَختی یک جسم معادل با انرژی درونی آن است. یا به عبارتی انرژی و جرم، قابل تبدیل به یکدیگر هستند.
E = mc2
توجه شود که در نظریه نسبیت عام، جرم لختی و جرم گرانشی با هم برابر هستند، بنابراین این فرمولبندی برای جرم گرانشی نیز صادق است. همانطور که گفته شد، در اینجا m جرم جسم در حال سکون است. اما اگر این جسم با سرعت v در حال حرکت باشد آنگاه داریم:
حال اگر سرعت این جسم بسیار کمتر از سرعت نور باشد آنگاه از معادله بالا به راحتی به دست می آوریم:
که نشان می دهد، انرژی یک جسم متحرک با سرعت بسیار پایین ( که در زندگی روزمره با آنها سر و کار داریم ) به اندازه بیشتر می شود. که این مقدار برای ما آشنا است و همان انرژی جنبشی می باشد که در مکانیک نیوتونی با آن سر و کار داریم.
از این معادله، این پدیده آشکار می شود که جرم بسیاری از اتم ها یا هسته آنها، از مجموع جرم ذرات تشکیل دهنده آنها بیشتر می باشد.


کلمات دیگر: