کلمه جو
صفحه اصلی

اسامه بن زید

دانشنامه عمومی

اسامة بن زید. اسامه بن زید (ابومحمد اسامه بن زید بن حارثه کلبی) از یاران پیامبر اسلام، محمد بن عبدالله، بود که محمد او را، که بیست سال بیشتر نداشت، به فرماندهی سپاهی برای جنگ با روم به شام فرستاد...
اسامه بن زید دانشنامه رشد
پدر اسامه زید غلام آزادشده و فرزند خوانده پیامبر اسلام بود که در غزوه موته کشته شد. مادرش ام ایمن نام داشت. 9سال پیش از هجرت و در مکه به دنیا آمد. او نیز مانند پدرش بسیار مورد علاقه پیامبر اسلام بود و پیامبر او را، که بیست سال بیشتر نداشت، به فرماندهی سپاهی برای جنگ با روم به شام فرستاد.
محمد در اواخر عمر سپاهی را به فرماندهی اسامه بن زید، که در آن زمان جوانی نورس بود، برای جهاد با امپراطوری روم (بسوی منطقه ابنی در بلقای شام جایی که پدرش در آنجا کشته شده بود) اعزام کرد. محمد افرادی را که از پیوستن به سپاه اسامه سر باز زدند را لعن کرده بود .سپاهیان همواره به جوانی اسامه اعتراض داشتند و به بهانه بیماری محمد از گرویدن به سپاه وی خودداری کردند و پس از مرگ پیامبر هم براعتراض خویش باقی ماندند. ابوبکر پس از رسیدن به خلافت، سپاه اسامه را تجهیز کرد. اسامه با این لشکر به شام رفت و بعد از به چنگ آوردن غنایمی به مدینه بازگشت.
وی پس از پیامبر مدتی در وادی القری سکونت داشت، و در ایام خلافت معاویه مدتی در شام بود سپس در مدینه اقامت گزید. او به بیماری سختی دچار شد و در سال ۵۴ هجری قمری در (جرف) حوالی مدینه در شصت وسه سالگی درگذشت. جسدش را به مدینه انتقال دادند و حسین بن علی بر جنازه اش کفن پوشاند و نماز گذارد.

دانشنامه آزاد فارسی

اُسامة بِن زَیْد ( ـ مدینه ۵۸/۵۴ق)
از صحابۀ پیامبر (ص). مادرش ام ایمن نام داشت. پیامبر (ص) اندکی پیش از رحلت، او را که حدود ۲۰ سال داشت فرماندۀ سپاهی قرار داد که برای جنگ با روم برانگیخت و به دست خود برای او پرچم بست و متخلّفان از سپاه او را نفرین کرد. اسامه احادیثی نیز از پیامبر (ص) روایت کرده است. به روایتی چون درگذشت، امام حسین (ع) او را در بُرد سرخ رنگی کفن کرد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اسامة بن زید. اسامة بن زید فرزند حارثه، از تیره بنی کلب و صحابی رسول خدا بود.
بر اساس آنچه درباره سنّ او هنگام رحلت پیامبر- صلی الله علیه وآله-(۱۸ تا ۲۰ سال) نوشته اند، باید در سال های سوم تا پنجم بعثت در مکه زاده شده باشد. پدر و مادرش (زید و ام ایمن ) هر دو آزاد شده (موالی) پیامبر- صلی الله علیه وآله- بودند. وی به همراه پدر و مادرش به مدینه هجرت کرد و از کسانی بود که پیامبر- صلی الله علیه وآله- به سبب خردسالی اش، اجازه شرکت در غزوه های بدر و احد را به او نداد. ابومحمّد، ابوزید، ابویزید، ابوخارجه، و ابوحارثه کنیه های اوست.این روایت که در ماجرای افک (سال پنجم ه .ق)، اسامه طرف مشورت پیامبر قرار گرفته باشد، با توجّه به سن کم او مورد تردید است. اسامه، در فتح مکه همراه پیامبر وارد کعبه شد و در غزوه حنین، از معدود کسانی بود که پایدار ماند و پیامبر(صلی الله علیه وآله)را در برابر هجوم دشمنان رها نکرد. روایاتی درباره محبت پیامبر - صلی الله علیه وآله- به اسامه در منابع ذکر شده که بر اساس بعضی از آن ها، پیامبر هدایای بزرگان دیگر اقوام، چون حلّه دحیه کلبی و کسوت ذی یزن را به اسامه هدیه کرده اند.


کلمات دیگر: