کلمه جو
صفحه اصلی

اسپارتام

دانشنامه عمومی

آسپارتام. آسپارتام جایگزین قند از خویشاوندان شیمیائی نزدیک دی پپتیدل - آسپارتیل - ل. فنیل آلاتین است. هر دی پپتید ترکیبی از دو اسیدآمینه است که آجرهای ساختمانی پروتئین هستند.
آسپارتام برخلاف ساکارید و سیکلامات که بدون تغییر از بدن دفع می شوند، به اسیدهای آمینه طبیعی سازنده اش تجزیه می شود، و آن ها نیز به نوبه خود در مسیرهای سوخت و ساز معمولی بدن به اجزای کوچک تری شکسته می شوند.شیرینی آسپارتام ۲۰۰ برابر بیشتر از ساکاروز (قند معمولی) است.آسپارتام دارای یک گروه عاملی الکلی (در این جا کربوکسیلیک اسید) یک گروه عاملی آمینی یک گروه عاملی آمیدی و یک گروه عاملی استری و یک حلقه بنزن (C6H6) است.فرمول مولکولی آسپارتام C14H18N2O5 است.جرم مولی آسپارتام ‎۲۹۴/۰۹ است.

دانشنامه آزاد فارسی

آسپارتام. آسپارْتام (aspartame)
شیرین کننده ای غیرکربوهیدراتی. با نامِ تجاری شیرینی بی اثردر مواد غذایی به کار می رود. آسپارتام حدوداً ۲۰۰ مرتبه از شکر شیرین تر است و برخلاف ساکارین پس طعم ندارد. آسپارتام مرکب از ۲ آمینواسید، اسید اسپارتیک و فنیل آلانین، است که با یک گروه متیلن(-CH۲-) به هم وصل شده اند. در دمای اتاق به آهستگی، و در دماهای بالاتر به سرعت شکسته می شود. مصرف این ماده برای مبتلایان به فنیل کتونوریمناسب نیست.


کلمات دیگر: