کلمه جو
صفحه اصلی

هذلولی

فارسی به انگلیسی

hyperbolic, hyperbola

hyperbola


مترادف و متضاد

hyperbola (اسم)
هذلولی، قسع زائد

فرهنگ فارسی

(صفت اسم ) مکان هندسی مجموع. نقاطی است ازیک صفحه که تفاضل فاصله های هریک از آن نقاط ازدونقط. ثابت درصفحه موسوم به کانون مقداری ثابت باشد.

(هندسه) هیپربولا


فرهنگ معین

( ~. ) [ ع . ] (اِ. )یکی از منحنی های مقاطع مخروطی است که سطح آن موازی با محور اصلی سطح مخروطی است .

لغت نامه دهخدا

هذلولی. [ هَُ ] ( ص نسبی ، اِ ) ( اصطلاح علم هندسه ) مکان هندسی مجموعه نقاطی که تفاضل فاصله هر نقطه بر روی آن از دو نقطه ثابت در صفحه - به نام کانون - مقداری است ثابت ، یعنی :
مقدار ثابت = سAF - AF
این منحنی از منحنیات درجه دوم و از مقاطع مخروطی است و معادله آن به صورت :
1 = y2b2 - x2a2
می باشد.

فرهنگ عمید

از اشکال هندسی.

دانشنامه عمومی

به مکان هندسی مجموعه ای از نقاط در یک صفحه که تفاضل فاصله هر یک از آن ها از دو نقطهٔ ثابت در صفحه (کانون ها) مقداری ثابت (دو برابر مقدار a در هذلولی) باشد، هذلولی گویند. هذلولی از برخورد یک صفحه با سطح مخروطی، در حالتی که صفحه موازی با محور سطح مخروطی باشد، به وجود می آید. اگر نصف اندازه طول و عرض هذلولی را a و b و نصف فاصله کانونی را c بنامیم، در هر هذلولی رابطه c2 = a2 + b2 برقرار خواهد بود. هر هذلولی دو خط مجانب دارد که در مرکز هذلولی با هم برخورد می کنند.نبو
معادله ی هذلولی به مرکز ( h , k ) {\displaystyle (h,k)}   به فرم استاندارد به صورت زیر است:
{ ( x − h ) 2 a 2 − ( y − k ) 2 b 2 = 1 horizontal transversive axis ( y − k ) 2 a 2 − ( x − h ) 2 b 2 = 1 vertical transversive axis {\displaystyle {\begin{cases}\displaystyle {\frac {(x-h)^{2}}{a^{2}}}-{\frac {(y-k)^{2}}{b^{2}}}=1&{\mbox{horizontal transversive axis}}\\\displaystyle {\frac {(y-k)^{2}}{a^{2}}}-{\frac {(x-h)^{2}}{b^{2}}}=1&{\mbox{vertical transversive axis}}\end{cases}}}
شکل پارامتریک معادله ی هذلوی به یکی از سه صورت زیر خواهد بود:

دانشنامه آزاد فارسی

هُذْلولی (hyperbola)
هُذْلولی
در هندسه، منحنی حاصل از تقاطع یک سطح مخروطی دوار یا مخروط مستدیر قائم دو دامنه، با صفحه ای موازی با دو مولد از سطح دوار، که هر دو دامنۀ سطح را قطع می کند. هذلولی دو شاخه دارد و به دو مجانب محدود است. مجانب ها خط های راستی اند که شاخه های هذلولی به آن ها نزدیک و نزدیک تر می شوند، ولی هیچ گاه به آن ها نمی رسند. هذلولی ای با دو مجانب عمود برهم هذلولی متساوی الساقین، قائم یا متساوی القطرین نامیده می شود. مثلاً نمودار(فرمول ۱) هذلولی متساوی الساقینی است که محورهای مختصات مجانب های آن اند.فرمول ۱:هذلولی عضو خانوادۀ مقاطع مخروطی است. این منحنی را همچنین می توان به صورت مسیر حرکت نقطه ای تعریف کرد که تفاضل فواصلش از دو نقطۀ ثابت (کانونها) همواره ثابت باشد. اگر کانون ها را F و َF بنامیم، خط گذرنده از َFF یکی از محورهای تقارنهذلولی است و نقاط تقاطع آن را با دو شاخۀ هذلولی رأس های هذلولی می نامند. عمود منصف َFF محور تقارن دیگر است. محورهای تقارن هذلولی را محورهای آن می نامند. خروج از مرکز هذلولی بزرگ تر از یک است.

پیشنهاد کاربران

واگُریز

هذلولی به خمی گفته می شود که تفاضل فاصله هر نقطه آن از دو نقطه ثابت به نام کانون مقدار ثابتی باشد. در چنین حالتی گریز از مرکز این خم از حد بحرانی فراتر رفته و خم از کانون ها دور می شود. از این رو می توان چنین گفت که خم می خواهد از کانون ها بگریزد و شدت این گریز فراتر از آستانه گریز است.


گنبدی، گنبدین ، تپه ای ، تپه وار

( شکلی تقریباً شبیه به دو تپه یا گنبد، که روبروی هم باشند. مانند دوپرانتز برعکس، مانند ) ( .

اگر صفحه ای سطح مخروطی را در قسمت بالایی وپایینی قطع کند واز راس آن عبور نکند شکل حاصل را هذلولی می نامیم.


کلمات دیگر: