کلمه جو
صفحه اصلی

جرمی بنتام

دانشنامه عمومی

جرمی بنتام (به انگلیسی: Jeremy Bentham) (۱۷۴۸–۱۸۳۲) فیلسوف، حقوقدان و اصلاح گر اجتماعی انگلیسی بود. او به عنوان بنیانگذار سودمندگرایی مدرن شناخته می شود. راه حلی که بنتام ارائه کرد منجر به شکل گیری جنبشی سیاسی شد که به بنتامیست ها، سودمندگرایان یا رادیکال های فلسفی موسوم است و در پی انجام اصلاحات اجتماعی و قانونی مطابق با آرای بنتام برآمده است. بنتام و طرفدارانش تغییرات روشنفکرانه ای را در باب قوانین رفتار با حیوانات، دارایی ها، مالیات، همجنس گرایی، فقر، حق رای و بسیاری قوانین دیگر پیشنهاد کردند. بسیاری از این پیشنهادها در لایحهٔ اصلاحات سال ۱۸۳۲ به قانون تبدیل شد و کاملاً پیداست که با این کار زندگی افراد زیادی بهتر از قبل شده است.
طرفداری از تطبیق دادن قانون و سیاست با اخلاقیات
ذاتاً شر دانستن همه مجازات ها
در ۱۵ فوریه ۱۷۴۸ در لندن به دنیا آمد. او دارای نبوغ زیادی بود. بنتام پس از تحصیلات مقدماتی به دانشگاه آکسفورد رفت و در ۱۷۶۳ از آنجا فارغ التحصیل گشت.
او در سال ۱۷۸۵ به ایتالیا و قسطنطنیه و در سال ۱۷۸۷ به روسیه مسافرت کرد. در روسیه کتابی به نام دفاع از رباخواری (Defence of Usury) نوشت.
مهم ترین اثر او مقدمه ای بر اصول اخلاقیات و قانونگذاری (Introduction to Principles of Morals and Legislation) است، که در سال ۱۷۸۹ منتشر شد. وی در این کتاب از اصل سودمندگرایی دفاع می کند و عقیده دارد هدف قانونگذار باید این باشد که حداکثر خوشی و آسایش را برای حداکثر افراد تأمین نماید.

نقل قول ها

جرمی بنتام (۱۷۴۸–۱۸۳۲) بنیانگذار سودمندگرایی مدرن است.
• دارم می گویم عملی، هر چه باشد... -> هر
• اگر به دیدن جسد بنتام می روید، لحظه ای هم به عقب بازگردید و به دانشجویانی نگاه کنید که با بی اعتنایی راهشان را به سمت کتابخانه کج می کنند. اگر با دقت نگاه کنید متوجه می شوید که بعضی از دانشجویان به بنتام نگاه می کنند و گهگاه و بی اختیار سری تکان می دهند. این ها، دانشجویان فلسفهٔ کالج دانشگاه هستند و می دانند که ما تا چه اندازه مدیون بنتام هستیم.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جرمی بنتام در سال ۱۷۴۸ در انگلستان متولد شد و در سال ۱۸۳۲، در سن ۸۴ سالگی درگذشت. وی فیلسوف، حقوقدان و اصلاح گر اجتماعی انگلیسی بود.
جرمی بنتام در سال ۱۷۴۸ در انگلستان متولد شد. او تحصیلات خود را در مدرسه وست مینستر لندن و کوئینز کالج آکسفورد به انجام رسانید. پس از آن که در سن ۱۸ سالگی فارغ التحصیل شد، به تحصیل در رشته حقوق در لندن پرداخت. وی هیچ گاه به عنوان وکیل کار نکرد و با بهره گیری از درآمد به ارث برده، زندگی خود را صرف اصلاح "قانون عرف انگلستان" نمود.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ جهان، حسن گلریز، تهران، نی، ۱۳۷۵، ص۲۲. .
۱. کتاب "گفتارهایی در باب دولت" که در سال ۱۷۷۶ منتشر شد.۲. "مقدمه ای بر اصول اخلاق و قانون گذاری" که در سال ۱۷۸۰ منتشر شد.۳. جزوه "دفاع از رباخواری" در سال ۱۷۹۰ نگاشته شد.۴. جزوه "عرضه بدون هزینه" که در سال ۱۷۹۵ منتشر شد.۵. کتاب "منطق شواهد قضایی" در سال ۱۸۲۷ منتشر شد.
بلاگ، مارک، اقتصاددانان بزرگ قبل از کینز، غلامعلی فرجادی، بی جا، وثقی، ۱۳۷۵، ص۱۰۳-۱۰۴.
آرا و اندیشه های بنتام بدین شرح است:
← مطلوبیت گرایی
...


کلمات دیگر: