کلمه جو
صفحه اصلی

دی ساکارید

دانشنامه عمومی

دی ساکارید یا قند دو کربنه (به انگلیسی: Disaccharide) نوعی دی مر (پلی مری که از دو مونومر تشکیل شده باشد.) از گروه کربوهیدرات ها است. هر دی ساکارید از دو مونوساکارید (یا قند ساده) تشکیل می شود که در دو گروه پنتوز (قندهای پنج کربنه) و هگزوزها(قندهای شش کربنه) جای گرفته اند.
لاکتوز (قند شیر) که از ترکیب گالاکتوز و گلوکز تشکیل می شود.
ساکاروز (شکر) که از ترکیب فروکتوز و گلوکز تشکیل می شود.
مالتوز (قند جوانه گندم) که از ترکیب دو مولکول گلوکز تشکیل می شود.
دی ساکاریدها طی عمل سنتز آبدهی(دهیدراتاسیون)از ترکیب دو قند ساده به وجود می آیند که در این هنگام از یک قند ساده یک گروه هیدروکسید (OH-) و از قند دیگر یک پروتون (گروه H-) جدا گردیده و تشکیل یک مولکول آب می دهند.
عکس این عمل یعنی تجزیه دی ساکارید به مونوساکارید را هیدرولیز گویند که طی آن دی ساکارید با جذب یک مولکول آب و تجزیه آن به گروه های هیدروکسیل و هیدروژن به دو مولکول قند ساده تبدیل می گردد. مونوساکاریدها می توانند از محل هر یک از کربنهای دارای OH با مونوساکاریدهای دیگر پیوند برقرار کنند. به همین دلیل (توانایی برقراری چند پیوند با مونوساکاریدهای دیگر) رشته های پلی ساکاریدی می توانند دارای انشعاب باشند
ساکاروز که از ترکیب قندیاشکر است

دانشنامه آزاد فارسی



کلمات دیگر: