کلمه جو
صفحه اصلی

فلاح السائل

دانشنامه عمومی

فلاح السائل یا ف‍لاح ال‍س‍ائ‍ل و ن‍ج‍اح ال‍م‍س‍ائ‍ل ف‍ی ع‍م‍ل ال‍ی‍وم و ال‍ل‍ی‍ل‍ه یا ف‍لاح ال‍س‍ائ‍ل و ن‍ج‍اح ال‍م‍س‍ائ‍ل ، عنوان کتابی است نوشته سید بن طاووس که موضوع آن دع‍اه‍ا، عبادات شیعه، ن‍م‍از و اح‍ادی‍ث است.
ج‍ل‍د اول مشتمل بر سی فصل در دع‍اه‍ای آغ‍از روز ت‍ا ه‍ن‍گ‍ام خ‍واب (میان ظهر و شب)
ج‍ل‍د دوم در اع‍م‍ال پ‍س از آن (از وقت بیدارشدن برای نماز شب تا قبل از ظهر)
این ک‍ت‍اب به زبان ع‍رب‍ی در م‍وض‍وع دع‍ا، اع‍م‍ال و ع‍ب‍ادات ای‍ام و ل‍ی‍ال‍ی (روزها و شبها) اس‍ت. ای‍ن ک‍ت‍اب در واق‍ع ب‍خ‍ش اول از پ‍ن‍ج ب‍خ‍ش ک‍ت‍اب ب‍زرگ ای‍ش‍ان ش‍ام‍ل المهمات و التتمات اس‍ت ک‍ه ت‍ک‍م‍ی‍ل ک‍ن‍ن‍ده «مصباح المتهجد» شیخ طوسی م‍ح‍س‍وب م‍ی ش‍ود.
ای‍ن ک‍ت‍اب در دو ج‍ل‍د شامل ۴۳ ف‍ص‍ل ت‍ن‍ظی‍م و ت‍ب‍وی‍ب (در بابش نشاندن، لغت نامه دهخدا) ت‍ن‍ظی‍م ش‍ده ک‍ه م‍طال‍ب آن‍ه‍ا ع‍ب‍ارت‍ن‍د از:

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] فی عمل الیوم واللیلة، فی مجلدین، الاول فی اعمال الزوال إلی ان نیام، والثانی فی اعمال ما بعد الاستیقاظ من النوم إلی الزوال. للسید الاجل علی بن طاووس الحلی 664 ینقل عنه فی (البحار) والموجود عند (الطهرانی بسامراء) و (سپهسالار) و غیره، المجلد الاول محتویا علی ثلاین فصلا، و فی اوله فهرس الفصول المذکورة، و فهرس فصول المجلد الثانی ایضا، و مجموع فصول ثلاث و اربعون فصلا.
اوله: احمد الله جل جلاله بلسان و جنات وجودهما من جود المولی المعبود و موادهما من کرم ذلک المالک المحمود... و ذکر فی اوله ثلاثة من طرق روایته، اولها ما رواه عن الشیخ حسین بن احمد السوراوی، اجازة فی جمادی الثانی 609 عن محمد بن ابی القاسم الطبری، عن ابی علی بن الشیخ الطوسی، ثانیها ما رواه عن الشیخ علی بن یحیی الحناط الحلی، اجازة فی ربیع الاول 609 عن عربی بن مسافر عن محمد بن ابی القاسم الطبری عن ابی علی، و ثالثها ما رواه عن الشیخ اسعد بن عبدالقاهر الاصفهانی فی صفر 635 روایة عامة للکتب والاصول والمصنفات، عن ابی الفرج علی بن السعید ابی الحسن الراوندی، عن الشیخ ابی جعفر محمد بن علی بن الحسن الحلبی، عن الشیخ الطوسی.
و فی فصل مقدمات الطهارة و بیان الغسل، ذکر غسل المیت، ثم ذکر احکام الاموات مفصلا، إلی صلاة لیلة الدفن و زیارة القبور، و ذکر فی اوله (مصباح المتهجد) لشیخ الطائفة الطوسی و انه عزم علی الزیادة علیه، بما یختاره مما یأذن الله جل جلاله، فی اظهاره من اسراره، و ان یسمیه ب‍ (کتاب المهمات فی صلاح المتعبد والتتمات) ل‍ (مصباح المتهجد) و ان یجعله فی عشر مجلدات، الاول والثانی منها هذا یعنی (فلاح السائل) والثالث (زهرة الربیع) والرابع (جمال الاسبوع) والخامس (الدروع الواقیة) والسادس (مضمار السباق واللحاق) والسابع (مسالک المحتاج) والثامن والتاسع (الاقبال بالاعمال) والعاشر (السعادات بالعبادات). و مر للمؤلف فی هذا الجزء (غیاث السلطان الوری) و (الفتن والملاحم).
این کتاب، مشتمل بر دو جزء و شامل 43 فصل است. اولین جزء مشتمل بر سی فصل و شامل ادعیه ای است که باید میان ظهر و شب خوانده شود؛ جزء دوم مشتمل بر ادعیه ای است که از وقت بیدار شدن برای نماز شب تا قبل از ظهر باید خوانده شود.
روش تألیف این کتاب از زبان مولف
اینک می گویم: باید توجه داشت که پیش از شروع به تألیف این کتاب، سیاهه و پیش نویسی که از قبل آماده و مهیا کرده باشم نداشتم، بلکه ناسخ را در نزد خود حاضر می ساختم و شروع به نوشتن برگی از کتاب می نمودم، سپس آن را به او می دادم و وی از روی آن می نوشت، و به همین صورت ورقه به ورقه می نوشتم و به او می دادم، و وی یکی بعد از دیگری از روی آن ها می نوشت.
البته من کارهای دیگری غیر از نوشتن این کتاب داشتم، که مانع از تصنیف آن می شد، و علت آن بود که تألیف آن را در ماه رجب و شعبان و ماه رمضان شروع کردم، و در این ماه ها وظایف و اعمال عبادی بسیاری است که بیشتر اوقات انسان را فرامی گیرد، لذا وقت نمی کردم که کتاب را کُرّاس به کرّاس(18) بنگارم، زیرا در این صورت نسخه برداری از آن ممکن نمی شد.


کلمات دیگر: