مجموعۀ عملیات حرارتی برای تبدیل ساختار آلیاژ به مارتنزیت
مارت پخت
فرهنگ فارسی
دانشنامه عمومی
مارت پخت (به انگلیسی: Martempering) یا مارتمپرینگ یا سریع سرد کردن ناپیوسته که آن را مارکوئنچینگ نیز می نامند شامل مراحل زیر است:
عملیات حرارتی
آنیل کردن کامل
کربن دهی سطحی
آنیلینگ جهت کروی کردن سمنتیت (کروی کردن)
نرماله کردن (نرمالیزاسیون)
کوئنچ کردن
آنیل کردن مرحله ای
آس پخت
۱- آستنیته کردن فولاد
۲- سریع سرد کردن فولاد در روغن داغ یا نمک مذاب تا دمایی درست بالاتر (و یا درست پایین تر) از دمای شروع تشکیل مارتنزیت (Ms). سریع سرد کردن در این مرحله باید به نحوی انجام گیرد که از تجزیه آستنیت در دماهای بالا جلوگیری شود.
۳- نگه داشتن در محیط یاد شده تا اینکه دمای قطعه در تمام قسمت های آن یکنواخت شود. زمان نگهداری در این دما بستگی به موقعیت نمودار TTT و ضخامت قطعه دارد. این زمان معمولاً بین 2 تا 4 دقیقه برای هر میلی متر ضخامت است. زمان کمتر برای حالتی است که فولاد در دماهای پایین آستنیته شود، در حالی که زمان بیشتر برای مواردی است که فولاد در دماهای بالا آستنیته شده باشد.
عملیات حرارتی
آنیل کردن کامل
کربن دهی سطحی
آنیلینگ جهت کروی کردن سمنتیت (کروی کردن)
نرماله کردن (نرمالیزاسیون)
کوئنچ کردن
آنیل کردن مرحله ای
آس پخت
۱- آستنیته کردن فولاد
۲- سریع سرد کردن فولاد در روغن داغ یا نمک مذاب تا دمایی درست بالاتر (و یا درست پایین تر) از دمای شروع تشکیل مارتنزیت (Ms). سریع سرد کردن در این مرحله باید به نحوی انجام گیرد که از تجزیه آستنیت در دماهای بالا جلوگیری شود.
۳- نگه داشتن در محیط یاد شده تا اینکه دمای قطعه در تمام قسمت های آن یکنواخت شود. زمان نگهداری در این دما بستگی به موقعیت نمودار TTT و ضخامت قطعه دارد. این زمان معمولاً بین 2 تا 4 دقیقه برای هر میلی متر ضخامت است. زمان کمتر برای حالتی است که فولاد در دماهای پایین آستنیته شود، در حالی که زمان بیشتر برای مواردی است که فولاد در دماهای بالا آستنیته شده باشد.
wiki: مارت پخت
مار ت پخت (به انگلیسی: Martempering) یا مارتمپرینگ یا سریع سرد کردن ناپیوسته که آن را مارکوئنچینگ نیز می نامند شامل مراحل زیر است:
۱- آستنیته کردن فولاد
۲- سریع سرد کردن فولاد در روغن داغ و یا نمک مذاب تا دمایی درست بالاتر (و یا درست پایین تر) از دمای شروع تشکیل مارتنزیت (Ms). سریع سرد کردن در این مرحله باید به نحوی انجام گیرد که از تجزیه آستنیت در دما های بالا جلوگیری شود.
۳- نگه داشتن در محیط یاد شده تا اینکه دمای قطعه در تمام قسمت های آن یکنواخت شود. زمان نگهداری در این دما بستگی به موقعیت نمودار TTT و ضخامت قطعه دارد. این زمان معمولا بین 2 تا 4 دقیقه برای هر میلیمتر ضخامت است. زمان کمتر برای حالتی است که فولاد در دماهای پایین آستنیته شود، در حالی که زمان بیشتر برای مواردی است که فولاد در دماهای بالا آستنیته شده باشد.
۴- سرد کردن با آهنگی متوسط (معمولا در هوا) به نحوی که سطح و مرکز تقریبا همزمان سرد شده و به مارتنزیت تبدیل شوند.
۵- بازپخت دادن قطعه به منظور افزایش چقرمگی
۱- آستنیته کردن فولاد
۲- سریع سرد کردن فولاد در روغن داغ و یا نمک مذاب تا دمایی درست بالاتر (و یا درست پایین تر) از دمای شروع تشکیل مارتنزیت (Ms). سریع سرد کردن در این مرحله باید به نحوی انجام گیرد که از تجزیه آستنیت در دما های بالا جلوگیری شود.
۳- نگه داشتن در محیط یاد شده تا اینکه دمای قطعه در تمام قسمت های آن یکنواخت شود. زمان نگهداری در این دما بستگی به موقعیت نمودار TTT و ضخامت قطعه دارد. این زمان معمولا بین 2 تا 4 دقیقه برای هر میلیمتر ضخامت است. زمان کمتر برای حالتی است که فولاد در دماهای پایین آستنیته شود، در حالی که زمان بیشتر برای مواردی است که فولاد در دماهای بالا آستنیته شده باشد.
۴- سرد کردن با آهنگی متوسط (معمولا در هوا) به نحوی که سطح و مرکز تقریبا همزمان سرد شده و به مارتنزیت تبدیل شوند.
۵- بازپخت دادن قطعه به منظور افزایش چقرمگی
wiki: مارت پخت
فرهنگستان زبان و ادب
{martempering, marquenching} [مهندسی مواد و متالورژی] مجموعۀ عملیات حرارتی برای تبدیل ساختار آلیاژ به مارتنزیت
کلمات دیگر: