کلمه جو
صفحه اصلی

نخبه الدهر فی عجائب البر و البحر

دانشنامه عمومی

نخبة الدهر فی عجائب البر و البحر. نخبة الدهر فی عجائب البر و البحر اثر شمس الدین ابو عبدالله محمد بن ابی طالب انصاری صوفی دمشقی، معروف به شیخ ربوه (تاریخ وفات ۷۲۷ ق) است. کتاب دربارهٔ مباحث جغرافیایی و تاریخی است و به ذکر بسیاری از شگفتی های کره زمین با دو فصل نسبتاً کامل دربارهٔ نجوم و کانی شناسی پرداخته است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] نخبة الدهر فی عجائب البر و البحر، اثر انصاری دمشقی، شمس الدین، محمد بن ابی طالب(727ق) و به زبان عربی است که پیرامون زمینه های جغرافیایی و تاریخی و ذکر بسیاری از شگفتی های کره زمین با دو فصل نسبتا کامل در باره نجوم و کانی شناسی نگاشته شده است.
کتاب، دارای نه باب است و این ابواب نه گانه، به ترتیب مشتملند بر ده، یازده، شش، شش، شش، هشت، سیزده، شش و نه فصل.
عناوین کلی مباحث کتاب، به این شرح است:
کتاب، از لحاظ تاریخ طبیعی بسیار مهم است، زیرا در باره گیاهان و حیوانات و معادن، مطالب فراوان دارد. علاقه به مسائل روحی، اما نه به صورت ساده و ابتدایی، بر کتاب غالب است. از جمله ویژگی های این کتاب، نسبت به سایر مؤلفات کیهان نگاری، این است که اطلاعات بسیاری را در خود جای داده که مؤلفان دیگر در باره آن سخنی نگفته اند و از مکان های جغرافیایی خاصی سخن می گوید که منابع دیگر در مورد آن خاموش مانده اند.
مباحث نویسنده، در باره شام و فلسطین که او همه زندگی خویش را در آن جا گذرانیده، اهمیت درجه اول دارد و کتاب وی، منبع اساسی تاریخ و جغرافیای این منطقه به شمار می رود. در واقع توصیف وی از بلاد مذکور، کامل ترین چیزی است که در این زمینه شناخته ایم.


کلمات دیگر: