رازلیق
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
رازلیق. ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای 6 گانه بخش مرکزی شهرستان سراب است که از شمال به کوه سبلان از جنوب به دهستان هریس از خاور به دهستان آغمیون از باختر به دهستان ینکجه محدود میباشد.
موقعیت طبیعی : در دامنه جنوبی کوه سبلان واقع است و هوای سالم و ییلاقی دارد. آب آن از چشمه سارها و رودهای کوچک محلی که از دامنه کوه سبلان سرچشمه میگیرد تأمین میشود ودارای مراتع خرم و فراوان است که محل ییلاق ایلات میباشد و محصول عمده دهستان غلات و حبوبات و محصول دامی روغن و پشم و پنیر است و شغل عمده اهالی زراعت و گله داری است. از 19 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل و جمعیت آن در حدود 16010 نفر است. قراء عمده آن اسفستان ، فرگوش ، رازلیق ( مرکز دهستان ) میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ج 4 ).
رازلیق . (اِخ ) دهی است از دهستان رازلیق بخش مرکزی شهرستان سراب که در پنج هزارگزی شمال سراب واقع است و 5 هزار گز به شوسه ٔ سراب به تبریز فاصله دارد. ناحیه ای است جلگه و معتدل و ساکنان آن 3003 تن میباشند. آب آن از چشمه تأمین میشود و محصول آن غلات و حبوب است . شغل ساکنان آنجا زراعت و گله داری است و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).
رازلیق . (اِخ ) نام یکی از دهستانهای 6 گانه ٔ بخش مرکزی شهرستان سراب است که از شمال به کوه سبلان از جنوب به دهستان هریس از خاور به دهستان آغمیون از باختر به دهستان ینکجه محدود میباشد.
موقعیت طبیعی : در دامنه ٔ جنوبی کوه سبلان واقع است و هوای سالم و ییلاقی دارد. آب آن از چشمه سارها و رودهای کوچک محلی که از دامنه ٔ کوه سبلان سرچشمه میگیرد تأمین میشود ودارای مراتع خرم و فراوان است که محل ییلاق ایلات میباشد و محصول عمده ٔ دهستان غلات و حبوبات و محصول دامی روغن و پشم و پنیر است و شغل عمده ٔ اهالی زراعت و گله داری است . از 19 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل و جمعیت آن در حدود 16010 نفر است . قراء عمده ٔ آن اسفستان ، فرگوش ، رازلیق (مرکز دهستان ) میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ج 4).
دانشنامه عمومی
سنگ نبشته رازلیق
قلعه رازلیق
اورارتو
بر پیشانی کوه بلندی از سلسله کوه های شمال سراب کتیبه ای اورارتویی نقر گردیده و به کتیبه رازلیق مشهور است. این کتیبه به خط میخی اورارتویی است و در زیر آن سکویی ایجاد کرده اند و برای رسیدن به کتیبه باید از آن بالا رفت. ابعاد کتیبه ۸۰ در ۱۲۰ سانتیمتر است. در کنار کتیبه آثار قلعه ای مخروبه به چشم می خورد و در گذشته در این محل دژ دفاعی اورارتویی قرار داشته است. این کتیبه یادگار آرگیشتی یکم شاه اورارتویی است و متن آن به این قرار است:
بیاری خدای خالدی، آرگیشتی روزاهینلی گوید:من به سرزمین آریو لشکر کشیدم.من سرزمین اوئوشو را تسخیر کردم.من تا کنار رود مونا رسیدم و از آنجا بازگشتم.من سرزمین گیردو؟، گتوها؟ و توایشیدو را تسخیر کردم.شهر روتومنی؟ را من گرفتم.سرزمینهایی را که من تسخیر کردم تحت سلطه و باج خود قرار دادم.این قلعه را به زور گرفتم و دوباره آن را ساختم.من آن را به آرگیشتی ایردو نامگذاری کردم.تا بخاطر یاری بیا اونی=اورارتو.برای مطیع ساختن سرزمینهای دشمن.به یاری و عظمت خدای خالدی و آرگیشتی بزرگ.شاه جهان، شاه شاهان، شاه شهر توشپاآرگیشتی گوید: هر کس نام مرا محو کند، یا به این نوشته خسارتی رساند.امیدوارم خدای خالدی (ته ای شیا) و (شیوانی) او را از این گردون براندازد.
قلعه رازلیق در شمال، ۱۱ کیلومتری شهر سراب و یک کیلومتری غرب روستای دیزج سفید کنار رودخانه رازلیق چای قرار دارد. سنگ نبشته در روی صخره ای از سنگ خارا در دره رودخانه پسلر روبه جنوب واقع است. کتیبه اورارتویی رازلیق بر یک صخره نقر شده و تا کنون کاوش های علمی باستان شناسی در این قلعه به صورت کامل انجام نشده است.