قری
فارسی به انگلیسی
indentation, mincing
فرهنگ فارسی
( اسم ) جمع قریه ده ها شهرها .
نام وی مسلم بن مخراق از محدثان است وی از ابن عمر روایت کند و ابن عون و شعبه از او روایت دارند .
لغت نامه دهخدا
قری . [ ق ُ را ] (ع اِ) ج ِ قریه . (معجم البلدان ) (اقرب الموارد). رجوع به قریه شود.
قری. [ ق ِ را ] ( ع اِ ) آب گردآمده در حوض. || مهمانی. قرا. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ).
قری. [ ق َرْی ْ ] ( ع مص ) گرد آوردن آب را در حوض. || گرد کردن ستور لقمه نشخوار را در کنج دهن. ( اقرب الموارد ) ( منتهی الارب ) ( از آنندراج ).
قری. [ ق َ ری ی ] ( ع اِ ) آبرو دور زمین ، یا آب راهه از بالا سوی نشیب ، یا ازپشته به سوی مرغزار و باغ. ( منتهی الارب ) ( از آنندراج ). مسیل الماء من التلاع ، و قیل مدفعه من الربوة الی الروضة. ( اقرب الموارد ). ج ، اَقْریة، اَقراء، قَرْیان. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( اقرب الموارد ). || ( ص ) شیر دفزک و خفته که زرد نشده. ( منتهی الارب )( آنندراج ). اللبن الخاثر لم یمخض. ( اقرب الموارد ).
قری. [ ق ُ را ] ( ع اِ ) ج ِ قریه. ( معجم البلدان ) ( اقرب الموارد ). رجوع به قریه شود.
قری. [ ق ُ ری ی ] ( ع اِ ) ج ِقَرْو. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ). رجوع به قرو شود.
قری. [ ق ِرْ ری ی ] ( ص نسبی ) نسبت است به قریه ، و آن تیره هائی است از قبیله هائی چند. ( اللباب فی تهذیب الانساب ).
قری. [ ق ُرْ ری ی ] ( ص نسبی ) نسبت است به قرة، و آن تیره ای است از عبدالقیس. ( اللباب فی تهذیب الانساب ).
قری. [ ق َ ری ی ] ( اِخ ) جایی است در یمامة که تاکنون مسکن خاندان ذوالرمة است. ( معجم البلدان ).
قری. [ ق ُ ] ( اِخ ) نام یکی از تیره های اسپری قلخانی گوران. زمستان در گرمسیر پشت تنگ ذهاب ساکن می شوند و تابستان برای زراعت و تعلیف احشام خود حدود زنجیرگوران می آیند. سکنه آن 55 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
قری. [ ق ُ را ] ( اِخ ) ( ام الَ... ) لقب شهر مکه است. ( معجم البلدان ). رجوع به ام القری ̍ شود.
قری. [ ق ُ را ] ( اِخ ) ( وادی الَ... ) وادیی است میان شام و مدینه ، و آن بین تیماء وخیبر واقع شده و در آن دههای بسیاری است. ولی اکنون همه ویران شده است. و آبهای آنها هدر میروند و کسی از آنها بهره مند نمیشود. ابوعبیداﷲ سکونی گوید: وادی القری منازل قضاعه و سپس جهینه و عذره و بلی بوده و آن بین شام و مدینه قرار دارد و از آن حاجیان شام میگذرند، اینجا در روزگار قدیم منازل ثمود و عاد بوده است و خداوند آنان را در اینجا هلاک کرده و آثارشان تاکنون باقی است. پس از ایشان قوم یهود در آن فرودآمدندو به آبادی آن همت گماشتند و چون قبایل بر ایشان وارد شدند بین آنان و یهود معاهده ای منعقد شد. گویند معاویه چون از آنجا گذشت این آیه را خواند: «اء تترکون فیما هی̍هنا آمنین فی جنات و عیون و زروع و نخل » ( قرآن 146/26 - 148 )، و آنگاه گفت که این آیه درباره ٔمردم این سرزمین نازل شده است. ( از معجم البلدان ).
قری . [ ق ُ ری ی ] (ع اِ) ج ِقَرْو. (منتهی الارب ) (آنندراج ). رجوع به قرو شود.
قری . [ ق َ ری ی ] (اِخ ) جایی است در یمامة که تاکنون مسکن خاندان ذوالرمة است . (معجم البلدان ).
قری . [ ق َ ری ی ] (ع اِ) آبرو دور زمین ، یا آب راهه از بالا سوی نشیب ، یا ازپشته به سوی مرغزار و باغ . (منتهی الارب ) (از آنندراج ). مسیل الماء من التلاع ، و قیل مدفعه من الربوة الی الروضة. (اقرب الموارد). ج ، اَقْریة، اَقراء، قَرْیان . (منتهی الارب ) (آنندراج ) (اقرب الموارد). || (ص ) شیر دفزک و خفته که زرد نشده . (منتهی الارب )(آنندراج ). اللبن الخاثر لم یمخض . (اقرب الموارد).
قری . [ ق َرْی ْ ] (ع مص ) گرد آوردن آب را در حوض . || گرد کردن ستور لقمه ٔ نشخوار را در کنج دهن . (اقرب الموارد) (منتهی الارب ) (از آنندراج ).
قری . [ ق ِ را ] (ع اِ) آب گردآمده در حوض . || مهمانی . قرا. (منتهی الارب ) (آنندراج ).
قری . [ ق ِرْ ری ی ] (ص نسبی ) نسبت است به قریه ، و آن تیره هائی است از قبیله هائی چند. (اللباب فی تهذیب الانساب ).
قری . [ ق ُ ] (اِخ ) نام یکی از تیره های اسپری قلخانی گوران . زمستان در گرمسیر پشت تنگ ذهاب ساکن می شوند و تابستان برای زراعت و تعلیف احشام خود حدود زنجیرگوران می آیند. سکنه ٔ آن 55 تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).
قری . [ ق ُ ] (حامص ) فتق بیضه . دبه خایگی . بادخایگی . رجوع به غر و غری شود.
قری . [ ق ُ را ] (اِخ ) (ام الَ ...) لقب شهر مکه است . (معجم البلدان ). رجوع به ام القری ̍ شود.
قری . [ ق ُ را ] (اِخ ) (وادی الَ...) وادیی است میان شام و مدینه ، و آن بین تیماء وخیبر واقع شده و در آن دههای بسیاری است . ولی اکنون همه ویران شده است . و آبهای آنها هدر میروند و کسی از آنها بهره مند نمیشود. ابوعبیداﷲ سکونی گوید: وادی القری منازل قضاعه و سپس جهینه و عذره و بلی بوده و آن بین شام و مدینه قرار دارد و از آن حاجیان شام میگذرند، اینجا در روزگار قدیم منازل ثمود و عاد بوده است و خداوند آنان را در اینجا هلاک کرده و آثارشان تاکنون باقی است . پس از ایشان قوم یهود در آن فرودآمدندو به آبادی آن همت گماشتند و چون قبایل بر ایشان وارد شدند بین آنان و یهود معاهده ای منعقد شد. گویند معاویه چون از آنجا گذشت این آیه را خواند: «اء تترکون فیما هی̍هنا آمنین فی جنات و عیون و زروع و نخل » (قرآن 146/26 - 148)، و آنگاه گفت که این آیه درباره ٔمردم این سرزمین نازل شده است . (از معجم البلدان ).
الهفی بقری سحبل حین اجلبت
علینا الولایا و العدو المباسل .
(معجم البلدان ).
قری . [ ق ُرْ ری ی ] (اِخ ) نام وی مسلم بن مخراق ، از محدثان است . وی از ابن عمر روایت کند و ابن عون و شعبه از او روایت دارند. (اللباب فی تهذیب الانساب ).
قری . [ ق ُرْ ری ی ] (ص نسبی ) نسبت است به قرة، و آن تیره ای است از عبدالقیس . (اللباب فی تهذیب الانساب ).
دانشنامه اسلامی
معنی مُحَصَّنَةٍ: منع شده (در اصل از احصان (به معنی مانع شدن)- محکم شده -(درعبارت"قُرًی مُّحَصَّنَةٍ " منطقه ای که با قلعه ای محکم احاطه شده وحفاظت می شود)
ریشه کلمه:
قرر (۳۸ بار)
ریشه کلمه:
قرء (۸۸ بار)
جمع کردن. «قَرَءَ الشَّیْءَ قَرْءاً وَ قُرْآناً: جَمَعَهُ وَ ضَمَّ بَعْضَهُ اِلی بَعْضٍ» خواندن را از آن قرائت میگویند که در خواندن حروف و کلمات کنار هم جمع میشوند راغب گوید:«اَلْقِرائَةُ ضَمُّ الْحُرُوفِ وَ الْکَلِماتِ بَعْضِها اِلی بَعْضٍ فِی التَّرْتیلِ» ولی به هر جمع قرائت نگویند مثلا وقتیکه گروهی را جمع کردی نمیگویی «قَرَئْتُ الْقَوْمَ»... . چون قرآن خواندی به خدا پناه بر . چون قرآن خوانده شود گوش کنید و ساکت باشید تا مورد رحمت قرار گیرید. هر دو امر راحمل بر استحباب کردهاند و چه بهتر است که موقع تلاوت قرآن همه ساکت شده و گوش بدهند رجوع شود به«نصت». * . قروء جمع قرء است. و آن بر طهر و حیض هر دو اطلاق میشود. گفتهاند آن از اضداد است ابن اثیر در نهایه میگوید: قرء از اضداد است بر طهر اطلاق میشود و آن قول شافعی و اهل حجاز است و بر حیض اطلاق میشود و آن مذهب ابوحنیفه و اهل عراق میباشد، اصل قرء به معنی وقت معلوم است لذا به طهر وحیض اطلاق شده زیرا هر یکی را وقتی هست. ایضاً در نهایه نقل شده که رسول خدا«صلی الله علیه واله»به زنی فرمود:«دَعِی الصَّلوةَ اَیَّامَ أقْرائِکِ» در این حدیث مراد از قرء حیض است این حدیث در مجمع نیز آمده است. مراد از قروء در آیه شریفه نزد ما امامیه طهرها است چنانکه طبرسی رحمه الله درمجمع وجوامع الجامع تصریح کرده است قول زیدبن ثابت، ابن عمر، مالک،شافعی و اهل مدینه نیز چنین است ولی دیگران آن را حیض گفتهاند و دلیلشان حدیث فوق است. و نیز اهل سنت از علی «علیه السلام» نقل کردهاند که فرمود: «اِنَّ الْقُرْءَ الْحَیْضُ». در المیزان فرموده: علی هذا اظهر آن است که به معنی طهر باشد زیرا آن حالت جمع شدن خون (درشکم زن) است و بعد در حیض استعمال شده زیرا آن حالت بیرون ریختن بعد از جمع است(انتهی). در تفسیر عیاشی از زراره از امامباقر «علیه السلام» نقل شده: اقراء طهرهاست و فرمود: قرء مابین دو حیض است «اَلْاَقْراءُ هِیَ الْاَطْهارُ وَ قالَ: اَلْقُرْءُ ما بَیْنَ الْحَیْضَتَیْنِ» در مجمع و تفسیر عیاشی از زراره نقل شده، گوید:از ربیعة الرأی شنیدم میگفت: رأی من آن است اَقْرائیکه خدا در قرآن فرموده طهراند ما بین دوحیض و حیض مراد نیست. گوید: محضر حضرت باقر«علیه السلام» واردشده قول ربیعه را نقل کردم، فرمود: دروغ میگوید رأی خودش نیست از علی «علیه السلام» به وی رسیده است. گفتم اصلحک الله آیا علی «علیه السلام» چنین میفرمود؟ فرمود: آری میفرمودقُرْء طهر است. زن خون را در آن حال در شکم جمع میکند و چون حائض گردید بیرون میریزد. گفتم: اصلحک الله مردی در حال طهر طلاق داده بدون جماع با دو شاهد عادل فرمود چون زن به حیض سوم داخل شود عدهاش منقضی است شوهران بر او حلال اند، گفتم: اهل عراق روایت میکنند از علی «علیه السلام»که میگفته تا از حیض سوم غسل نکرده مرد میتواند رجوع کند؟ فرمود: دروغ میگویند فرمود: علی «علیه السلام» میفرمود: چون خون حیض سوم را دید عدهاش تمام است. (ترجمه از تفسیر عیاشی).
گویش مازنی
۱نوعی کوزه ۲قوری
واژه نامه بختیاریکا
( قَرّی ) از نژادهای گوسفندی
( قَرّی ) کنایه از نازنازی؛ شهری صفت؛ غیر عشایری