کلمه جو
صفحه اصلی

اشعیا

فرهنگ اسم ها

اسم: اشعیا (پسر) (عربی)
معنی: نجات یهوه، نام یکی از پیامبران بزرگ بنی اسرائیل

فرهنگ فارسی

نام یکی از پیامبران بنی اسرائیل معاصر کوروش هخامنش بود و ظاهرا کلمه مزبور بمعی نجات خداوند است .

لغت نامه دهخدا

اشعیا. [ اَ ] ( اِخ ) نام یکی از پیامبران بنی اسرائیل معاصر کوروش هخامنش بود و ظاهراً کلمه مزبور بمعنی نجات خداوند است. این کلمه بصورتهای اشعیاه و اشعیاء و شعیاء و شعیا و یشعیاه دیده شده است. صاحب قاموس کتاب مقدس آرد: اشعیاه ( نجات خداوند ). اگرچه از تاریخ حیات آن حضرت اطلاع تامی نداریم ، لکن همین قدر معلوم است که او پسر آموص است و بزعم یهود آموص برادر امصیا شهریار یهودا بود. خلاصه آن حضرت با عزیا و یوثام و احاز و حزقیا معاصر بود و در ایام سلطنت ایشان نبوت میکرد. اما چون ملاحظه نمائیم میبینیم ، که عزیا 52 سال و یوثام و آحاز 16 سال و حزقیا 29 سال سلطنت کردند. واضحست که اشعیا اینقدرها عمر ننمود بلکه در اواخر سلطنت عزیا شروع به نبوت کرد و تا ابتدای سلطنت منسی در آن منصب استمرار همی داشت. و آن حضرت بعضی کتب تاریخی نیز تصنیف فرموده است از قبیل : حیات عزیا و کتاب سیرت حزقیا. و تقریباً آن حضرت با هوشیع و یوهیل و عاموص نبی نیز معاصر بود و تواتر بر آن است که او از جمله اشخاصی بود که بواسطه اره بدرجه شهادت واصل شدند. لکن ما خبر صحیح و معتنابهی از کیفیت موت و زمان وقوع آن در دست نداریم. ( قاموس کتاب مقدس ). و صاحب قاموس الاعلام آرد: یکی از انبیای بنی اسرائیل بود و پدرش از نژاد ملوک اموص بشمار میرفت. از تاریخ 759 تا سال 700 ق. م. در بین اسرائیلیان بنشر نبوت پرداخت و در زمان سلطنت یوثام ، احاز و حزقیامیزیست و معجزات بسیار بظهور آورد. یهودیان را براه حق دعوت میکرد و آنان را از طریق کفر و بت پرستی بازمیداشت. از این رو مورد قهر و غضب منسی پادشاه همعصر خویش واقع شد و دستور داد وی را دستگیر کنند. اشعیا در حفره درختی پنهان شد ولی باز هم سلطان از وی اغماض نکرد و بفرمان وی اره بر درخت نهادند و او را دو نیمه ساختند. کتابی مشتمل بر 66 باب دارد درباره مناجات و نصایح و خوف از باری تعالی. اشعیا ظهور حضرت مسیح را نیز در این کتاب قبلاً بشارت داده است و از این جهت در بین نصارا بسیار مقبول است و بنام انجیل اشعیا شهرت دارد. ( از قاموس الاعلام ترکی ). و رجوع به فرهنگ ایران باستان تألیف پورداود ص 117 و لغات تاریخیه و جغرافیه ترکی ج 1 ص 181 و تاریخ گزیده ص 56 و 57 و یشتها ج 1 ص 72 و مزدیسنا ص 98 و تاریخ ایران باستان ج 1 ص 107 و 117 و 398 و مجمل التواریخ و القصص ص 140 و حبیب السیر چ تهران ج 1 ص 46 و 47 و 50 و تاریخ کرد ص 68 و 84 شود. || اشعیاء نبی. نام کتابی از تورات. رجوع به فهرست ابن الندیم شود.

دانشنامه عمومی

اِشَعیا (به عبری: יְשַׁעְיָהוּ، در یونانی:Ἠσαίας، در انگلیسی: Isaiah، در عربی: اشعیاء؛ به معنی «نجات خداوند») از پیامبران عهد عتیق و نویسنده کتاب اشعیا است. اشعیا پسر عاموس بود و در اورشلیم در نزدیکی هیکل سلیمان زندگی می کرد. او با زنی به نام نبیه (در عبری:נאביה) ازدواج کرد که به اعتقاد بعضی از مفسرین تورات، به مانند دبوره و هولده پیامبری داشته است. اشعیا دو پسر به نام های مَهیر شَلال حاش بَز و شاریاشوب داشت. اشعیا در زمان پادشاهی عزیا، ٱحاز و حزقیا، در یهودیه به مدت شصت و چهار سال پیامبری می کرده است. اولین دوره خدمت او در آخرین دوران فرمان روایی عزیا و در حدود ۷۴۰ قبل از میلاد بود. او تا سال چهاردهم سلطنت حزقیا مشاور روحانی او بود و در نزد وی مقامی به دست آورد؛ در این زمان او در مجامع عمومی شرکت کرد و در زمان منسی به حبس محکوم شد و از او شهادت خواستند. اشعیا تا سال ۶۸۱ قبل از میلاد، زیسته است.او به پیامبر بشارت و شاهزاده پیامبران عهد عتیق شهرت یافته است.
مسترهاکس از آیات کتاب اشعیاء به عنوان بشارت به مسیح استفاده کرده و به همین لحاظ هم او را نبی انجیلی نامیده است.
این پیامبر بزرگ الهی را نبیّ قرآنی و مبشر محمّدی و مهدوی می نامد وی می گوید:{ به دلیل اینکه قسمت نبوات اعلایِ اشعیا که به زعم هاکس خبر از آمدن مسیح است عبارت است از آیه ۱ الی ۲۰ باب ۴۲ کتاب اشعیاء که بشاراتی روشن و غیرقابل تردید از ظهور محمدبن عبداللّه است. خود هاکس نیز در ذیل کلمه عربیه، آیه ۱۱ از آیات فوق را اشاره به عربستان یعنی مطلع نور محمدی دانسته است. از آیه ۱ الی ۲۲ باب ۶۰ کتاب اشعیاء نیز بشاراتی کامل در مورد رسول الله، پیامبر اسلام است و هرگز با مسیح مطابقت ندارد.
اشعیاء پیامبر، بر حسب نقل هاکس در قاموس مقدس به ترتیب ذیل از کتاب المقدس استفاده کرده:"به معنی نجات خداوند است. با عزیا، یوثام، احاز و حزقیا معاصر بوده و از انبیاء بزرگ بنی اسرائیل است. برخی از کتب تاریخی از جمله حیات عزیا تصنیف او است. وی با هوشیع، یوئیل و عاموص نبی نیز معاصر بوده است.کتاب اشعیاء شامل نبوات و اشاراتی است که یک قسمت از آن ها نبوات اعلی و اشارات دقیق از آمدن مسیح است و از این رو او را به نبیّ انجیلی ملقب ساخته اند.۲۹ باب از نبوات این کتاب شامل حوادث و وقایع متفرقه است. در برخی از آن ها به صلح کلی در زمان مسیح اشاره شده است و مابقی کتاب ایشان، اشاره به دو حادثه عظیم است. بعضی از نقّادین می گویند که فصول ۶۶–۴۰ دو قرن بعد از اشعیاء نوشته شده است. برخی از دانشمندان دلائلی آورده اند که آن ها نیز مانند سایر فصول کتاب توسط خود ایشان نگارش یافته است.
در ۱۲:۵۴–۱ بشارتی در مورد محل بعثت محمدبن عبداللّه است و در ۱۲:۲۸–۱۰ از خصوصیات و نشانه های کتاب آسمانی وی سخن گفته است. اما موضوع صلح کلی که هاکس آن را در برخی ابوب کتاب اشعیاء مربوط به حضرت مسیح دانسته، نه تنها با زمان آن حضرت تناسب ندارد بلکه مربوط به دولت حقه حضرت مهدی ۷ است، چنان که در ۹:۱۱–۱ و آیه ۲۵:۶۵–۱۶ کتاب اشعیاء بیان شده است.هاکس مابقی کتاب اشعیا را اشاره به دو حادثه عظیم دانسته و خود دربارهٔ آن ها سخنی نگفته است. این دو حادثه عظیم یکی ظهور نور قدوسی محمد و دیگری ظهور موعود کل ملل و منتَظَر مرغوب طوایف، محمدبن الحسن العسکری است.}
به نظر می رسد این نقادان از آنجا که نخواسته اند این بشارات مورد استفاده و استدلال مسلمانان قرار گیرد، چون برخلاف هاکس نتوانستند این بشارات را بر مسیح تطبیق دهند تکلیف بشارات فوق را یکسره کرده و آن ها را به دو قرن بعد از اشعیاء برده اند؛ ولی برخی دیگر از دانشمندان به منظور اینکه بشارات فوق را در هر صورت راجع به مسیح تطبیق دهند، دلایلی آورده اند که ابواب فوق مانند سایر ابواب، نوشته خود اشعیاء است.

دانشنامه آزاد فارسی

اِشَعْیا
در قرن ۸پ م می زیست. در عهد عتیق، از پیامبران بزرگ عبرانی. «صحیفۀ اشعیای نبی» در عهد عتیق را همیشه به قلم او می دانستند، ولی اکنون گمان می رود که بخش هایی عمده از آن را دست کم دو نویسندۀ دیگر نوشته باشند. اشعیادر سلطنتآحاز(حک ح ۷۳۵ـ ح ۷۱۵پ م)، دوازدهمین شاه مملکت یهودا، به نبوت پرداخت.

پیشنهاد کاربران

نام Jesaja با تلفظ یِزایا به زبان آلمانی و جزاجا به زبان انگلیسی از سه واژه فارسی به شکل زیر ساخته شده است : جی زا جا. جی و جا هم معنی و مترادف اند و به معنای محل و مکان می باشند و زا ریشه در مصدر زائیدن و زایش دارد. لذا معنای این نام عبارت است از مکان زاینده مکان و نه به معنای نجات خداوند . عبارت : مکان زاینده مکان به این معناست که مکان بیکران در بطن خویش مکان های متناهی و بیشمار را تولید می کند. و یا به عبارتی دیگر، در بطن مکان نامتناهی و بیکران مکان های متناهی و بیشمار زایش می یابند و به علت بیکرانی ، این عمل زایش در بینهایت دور دست های مکانی و زمانی هرگز به پایان نمیرسد. تبدیل این نام و نام های دیگر انبیاء قوم یهود به اشعیاء و نوح و ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و عیسو و موسی و عیسی توسط حکیمان قوم عرب بزرگترین جور و جفا و ستم به موئمنین مسلمان و غیر مسلمان ایرانی و فارسی زبان می باشد. با کمال احترام.


کلمات دیگر: