کلمه جو
صفحه اصلی

میتراییسم


مترادف میترائیسم : مهرگرایی، آیین مهرپرستی

برابر پارسی : مهرپرستی

مترادف و متضاد

مهرگرایی، آیینمهرپرستی


فرهنگ فارسی

مهرپرستی، آیین مهرپرستی

میترا میثر در اوستا و پارسی باستان میترا در سانسکریت میتره در پهلوی میتر [ دار مستتر ] معنی اصلی مهر را دوستی و محبت دانسته است .[ یوستی ] گوید مهر واسطه و رابطه فروغ محدث و فروغ ازلی بعبارت دیگر واسطه بین آفریدگار و آفریدگان است . در گاتها کلمه میتره بمعنی عهد و پیمان آمده است . مهر در اوستا از آفریدگان اهورا محسوب شده است و ایزد محافظ عهد و پیمان است و از این رو فرشته فروغ و روشنائی است تا هیچ چیز بر او پوشیده نماند . ماه هفتم سال و روز شانزدهم هر ماه ویشت دهم اوستا و جشن مهرگان خاص اوست . آئین ستایش مهر از ایران به بابل و آسیاس صغیر رفت و سپس با سربازان رومی به اروپا راه یافت و در آنجا مهر به صورت خدایی بزرگ پرستیده شد و بدین گونه آئین مهر پرستی پدید آمد .

فرهنگ عمید

مهرپرستی#NAME?


= مهرپرستی

دانشنامه آزاد فارسی

میترائیسم
تندیس میترا در حال قربانی کردن گاو نر، موزه بریتانیا، لندن
(یا: مهرپرستی) دینی اسرارآمیز بر پایۀ پرستش میترا، خدای روشنایی ایرانیان و آرمان های نجات و رستگاری. پیروانش با غسل در خون پیمان می بستند. به نوشتۀ پلوتارخ، پس از رواج مهرپرستی در سرتاسر آسیای صغیر، راهزنان دریایی کیلیکیه که به اسارت پومپی درآمده بودند، این آیین را در حدود ۶۸پ م با خود به امپراتوری روم آوردند. میترائیسم در حدود نیمۀ قرن ۳م از قدرتی همطراز با مسیحیت برخوردار بود. تائوروبولیوم، غسل در خون گاو قربانی (نماد باروری)، بخشی از مراسم تشرّف/پاگشایی این کیش را تشکیل می داد، کیشی که به سرعت رواج یافت و مریدان فراوان، به ویژه در میان سربازان، پیدا کرد؛ پرستشگاه های آیین میترا در مکان هایی که سپاه روم از آن ها عبور کرده اند، یافت شده است. بقایای معبدی رومی، که به میترا وقف شده بود، در ۱۹۵۴ در منطقۀ تجاری لندن کشف شد. بر طبق اسرار میترایی نوکیشان می بایست هفت مرتبه/مرحلۀ تحول را پشت سر گذارند که عبارت بودند از کلاغ، داماد، سرباز، شیر، ایرانی، پیک مهر، و پدر. آیین میترا استادانی در جادوگری، هیئت و طبابت پدیدآورد. در نزاع میان مسیحیت و کفر، گروه های بسیاری به میترائیسم گرویدند. با آن که این کیش در آغاز صورتی از خورشید پرستی به شمار می رفت، با ظهور اعتقاد به وحدت و درآمیختگی باورها و آیین های دینی، به تدریج جذابیت نخستین خود را از دست داد و تعدیل شد. مهر در مهریشت، که کهن ترین یشت ها دانسته شده، نیرومندترین ایزد، ضد دروغ، و برقرار کنندۀ آشتی و صلح است. پرستش مهر در جامعۀ ایرانی در دورۀ هخامنشیان نیز وجود داشته است، چنان که در برخی کتیبه های اردشیر دوم و سوم هخامنشی در همدان و شوش نام مهر، همراه ناهید، در کنار اهورامزدا پدیدار می شود. در زمان مادها و سپس اشکانیان گویی پرستش مهر بر اهورامزدا غلبه دارد. با این حال، در مورد اشکانیان منابع و مدارک بسیار ناچیز است. در دورۀ ساسانی نیز با وجود رسمی شدن دین زردشت، اوستای نویی شکل گرفت که در آن بسیاری از ایزدان کهن پیش از زردشت، که توسط او رانده شده بودند، به نحوی با اندیشه های زردشتی سازش داده شدند و بازگشتند که نمونۀ بارز آن یشت ها و در رأس آن ها مهریشت است و این نشان دهندۀ سخت جانی و قدرت فراوان مهر و مهرپرستی در ایران است. چنان که نقش مهر را در طاق بستان در کنار اردشیر دوم ساسانی و اهورامزدا می بینیم.

پیشنهاد کاربران

میترائیسم ( Mithraism ) به مهر پرستی گفته می شود که، مقارن استقرار آئین زردشت در اواخر دوره هخامنشیان در ایران رونق گرفت و از این سرزمین به آسیای صغیر گسترش یافت.
میترائیسم یا پرستش میترا در هند و ایران زودتر از جاهای دیگر معمول شد.


کلمات دیگر: