کلمه جو
صفحه اصلی

مهناز افخمی

دانشنامه عمومی

مهناز افخمی با نام اصلی مهناز ابراهیمی (زادهٔ ۱۳۱۹ کرمان) دومین زن در ایران است که به مقام وزارت رسید (پس از فرخ رو پارسا)، و در سال ۱۳۵۵ به عنوان «وزیر مشاور در امور زنان» در دوره پهلوی انتخاب شد.او از ۱۳۴۷ تا ۱۳۴۹ رئیس گروه آموزش زبان انگلیسی در دانشگاه ملی ایران بود، از ۱۳۴۹ تا ۱۳۵۷ به مدت ۸ سال دبیرکل سازمان زنان ایران، و از ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۷ به مدت ۳ سال وزیر مشاور در امور زنان بود.
زنان در تبعید (مسائل فمینیستی: عمل، سیاست، نظریه) (۱۹۹۴) شابک ۹۷۸–۰۸۱۳۹۱۵۴۳۲
ایمان و آزادی: حقوق زنان در جهان اسلام (۱۹۹۵) شابک ‎۹۷۸–۰۸۱۵۶۲۶۶۸۸
در چشم طوفان: زنان در ایرانِ پس از انقلاب (۱۹۹۴) شابک ۹۷۸–۰۸۱۵۶۲۶۳۴۳
زنان مسلمان و مشارکتِ سیاسی: پیاده سازی پلتفرم پکن (۱۹۹۷) شابک ۹۷۸–۰۸۱۵۶۲۷۶۰۹
مهناز افخمی مؤلف کتاب ها و مقاله های متعددی در زمینهٔ حقوق زنان است، از جمله «به سوی یک جامعهٔ مداراگر»، «زنان در تبعید»، «ایمان و آزادی»، «زنان مسلمان و مشارکت در عرصه های سیاسی»، «حقوق زن در ایران» و «آموزش حقوق زنان در جهان اسلامی».
مهناز افخمی با نام اصلی مهناز ابراهیمی در سال ۱۳۱۹ در کرمان زاده شد. به گفته هوشنگ شهابی مادر وی بهائی بود. مهناز بزرگترین فرزند خانواده سه فرزندی می باشد. به گفته وی در برنامه پولتیک، مادر وی (فردوس نفیسی) و مادربزرگ وی، از همسران خود جدا شده و با پذیرفتن نقش سرپرستی خانواده خود، الگوی وی به عنوان یک زن مستقل و قوی بودند.
مهناز افخمی وقتی ۱۱ سال داشت، مادر وی از پدرش جدا می شود و به آمریکا رفت. مهناز در دانشگاه سانفرانسیسکو و دانشگاه کولورادو در بولدر تحصیل کرد و در سال ۱۳۴۷ به ایران بازگشت. وی سپس به تدریس زبان انگلیسی در دانشگاه ملی ایران پرداخت پس از آن به عضویت سازمان زنان ایران درآمد و بعداً دبیرکل این سازمان شد. او در سه سال آخر دوره محمدرضا شاه به وزارت امور زنان منصوب شد اما با وقوع انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ از ایران رفت مهناز افخمی در زمان کنونی در شهر مریلند آمریکا به همراه همسرش غلامرضا افخمی زندگی می کند.

نقل قول ها

مهناز افخمی (۱۴ ژانویه ۱۹۴۱، کرمان) استاد دانشگاه، کنشگر دموکراسی- حقوق زنان و حقوق بشر، سیاستمدار و مؤلف ایرانی-آمریکایی است. او وزیر دولت در امور زنان و خانواده (۲ سپتامبر ۱۹۷۵ – ۲۷ اوت ۱۹۷۸) بوده است.
• «اگر می خواهیم که صد در صد با سوادی در مملکت باشد، اگر می خواهیم که کارگر حرفه ای کارآ داشته باشیم، اگر می خواهیم که مردم در توسعه شریک باشند و مسایل دیگر، باید به زنان توجه کنیم چرا که نصف جمعیت زنان هستند و این نصف جمعیت نیمه ای است که نیمه دیگر را آموزش می دهد.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «سازمان زنان، بر خلاف تبلیغاتی که هست و سوء نظری که به خصوص به دلیل گفتمان جمهوری اسلامی ایجاد شده، یک سازمان مردمی بود.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «خانم اوریانا فالاچی هم یک راه خاصی داشت و همه مردان قدرتمندی را که با آنها مصاحبه می کرد از هایله سلاسی گرفته تا شاه و کیسینجر به جایی می رساند که حرفی بزنند که همه عمر باید جوابگوی آن می بودند.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «من نمی دانم که شاه شخصاً راجع به مساوات یا نقش زن چی فکر می کرد. همین طور که بیشتر مردانی که در عمرم از آن منطقه یا حتی خارج شناخته ام، نمی شود گفت که تعهد صد در صدی به مساوات داشتند.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «تاریخ روند خودش را دارد و آگاهی افراد به حق خود و دیگران، در طول تاریخ تغییر ایجاد می کند.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «همین الان قوانین ایران در زمینه زن، ابتدایی ترین قوانینی است که ما در سطح دنیا داریم، غیر از سودان و عربستان سعودی، کمتر مملکتی است که قوانینی در این سطح داشته باشد.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸• «در سطح حقوق و قوانین، ایران یکی از عقب افتاده ترین ممالکی است که وجود دارد و از نظر فشارهایی که بر زنان وارد می شود و محدودیت هایی که وجود دارد، بیشترین محدودیت را دارند، ولی از نظر نقش زنان به عنوان فرد یا به عنوان گروه هایی که مستقل از این شرایط سعی می کنند، یکی از پیشرفته ترین ها هستند. البته باید بگویم زنان فعال ایران، الان خیلی بهتر از روشنفکران و محققینی که در خارج کار می کنند یا در گذشته فعال بودند، تاریخ خود را درک می کنند و به آن نظر مثبت دارند.»۲۶ ژانویه ۲۰۱۰/ ۰۶ بهمن ۱۳۸۸


کلمات دیگر: