کلمه جو
صفحه اصلی

مهری اهی

دانشنامه عمومی

مهری آهی. مهری آهی (زاده ۱۳۰۱ - درگذشته ۷ اسفند ۱۳۶۶) مترجم ایرانی ادبیات روسی بود.
پدران و پسران نوشته ایوان تورگنیف
جنایت و مکافات نوشته فئودور داستایوسکی
قصه های آندرسن (مجموعه قصه، ۱۳۲۰)
قهرمان عصر ما اثر لرمانتف
قهرمان کوچک (اثر نویسندگان خارجی، ۱۳۴۱)
هرکس خانه ای دارد
ابله (اثر فئودور داستایوفسکی)
مهری آهی در تهران به دنیا آمد. پدر او مجید آهی بود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه ژاندارک تهران به پایان رسانید و در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. در سال ۱۳۱۱ پدرش به سفیر کبیری ایران در اتحاد جماهیر شوروی منصوب گردید و مهری آهی همراه پدر عازم روسیه شد و مدت سه سال در دانشگاه لومونوسوف مسکو به تحصیل زبان و ادبیات روسی پرداخت. پس از مراجعت به ایران در سال ۱۳۲۷ برای ادامه تحصیل در این رشته به انگلستان و فرانسه رفت و مدت هفت سال به تحصیل پرداخت و به اخذ دکتری در رشته زبان و ادبیات روسی نایل آمد. پس از پایان تحصیلات خود به ایران بازگشت و به تدریس زبان و ادبیات روسی در دانشکده ادبیات تهران و ادبیات تطبیقی مشغول شد. مهری آهی علاوه بر تدریس، ریاست مرکز زبان های خارجی دانشگاه تهران را نیز به عهده داشت. او همچنین چهار دوره به عنوان نماینده ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد منصوب گردید. مهری آهی از اعضاء مؤسس جمعیت راه نو، شورای کتاب کودک، انجمن کتاب و شورای عالی جمعیت زنان ایران بود. مهری آهی سرانجام در ۷ اسفند ۱۳۶۶ درگذشت.
مهری آهی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه ژاندارک تهران به پایان رسانید و در سال ۱۳۲۰ در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. در سال ۱۳۲۱ پدرش به سفیر کبیری ایران در اتحاد جماهیر شوروی منصوب گردید و مهری آهی همراه پدر عازم روسیه شد و مدت سه سال در دانشگاه لومونوسوف مسکو به تحصیل زبان و ادبیات روسی پرداخت. پس از مراجعت به ایران در سال ۱۳۲۷ برای ادامه تحصیل در این رشته به انگلستان و فرانسه رفت و مدت هفت سال به تحصیل پرداخت و به اخذ دکتری در رشته زبان و ادبیات روسی نایل آمد.
مهری آهی در ۷ اسفند ۱۳۶۶ درگذشت. بعد از فوت وی بابک احمدی در شماره ۲۵ نشریه آدینه دربارهٔ او نوشت:

نقل قول ها

مهری آهی. مهری آهی (زاده ۱۳۰۱ - درگذشته ۷ اسفند ۱۳۶۶) مترجم ایرانی ادبیات روسی بود.
• «مترجمانی بوده اند که می توان گفت به طور تخصصی در یک زبان کار کرده اند... مهری آهی یکی از مترجمانی است که آثار فاخری از ادبیات روس را به فارسی برگردانده است که رمان «پدران و پسران» اثر تاثربرانگیز تورگنیف بر تارک آن می درخشد.»، ۱۳۹۲ -> «ترجمه هایی برای رمان بازها»

پیشنهاد کاربران

مهری آهی در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه ژاندارک تهران به پایان رسانید و در سال 1310 در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. در سال 1311 پدرش به سفارت کبیر ایران در اتحاد جماهیر شوروی ( سابق ) منصوب گردید و مهری آهی همراه پدر عازم روسیه شد و مدت سه سال در دانشگاه لومونوسوف مسکو به تحصیل زبان و ادبیات روسی پرداخت. پس از مراجعت به ایران در سال 1327 برای ادامه تحصیل در این رشته به انگلستان و فرانسه رفت و مدت هفت سال به تحصیل پرداخت و به اخذ دکتری در رشته زبان و ادبیات روسی نایل آمد. پس از پایان تحصیلات خود به ایران بازگشت و به تدریس زبان و ادبیات روسی در دانشکده ادبیات تهران و ادبیات تطبیقی مشغول شد. مهری آهی علاوه بر تدریس ، ریاست مرکز زبان های خارجی دانشگاه تهران را نیز به عهده داشت. او همچنین چهار دوره به عنوان نماینده ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد منصوب گردید. مهری آهی از اعضاء موسس جمعیت راه نو ، شورای کتاب کودک ، انجمن کتاب و شورای عالی جمعیت زنان ایران بود. مهری آهی سرانجام در اسفند 1366 چشم از جهان فروبست.
گروه : علوم انسانی
رشته : زبان و ادبیات روسی
والدین و انساب : مهری آهی فرزند مجید در تهران به دنیا آمد.
تحصیلات رسمی و حرفه ای : مهری آهی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مدرسه ژاندارک تهران به پایان رسانید و در سال 1310 در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. در سال 1311 پدرش به سفارت کبیر ایران در اتحاد جماهیر شوروی ( سابق ) منصوب گردید و مهری آهی همراه پدر عازم روسیه شد و مدت سه سال در دانشگاه لومونوسوف مسکو به تحصیل زبان و ادبیات روسی پرداخت. پس از مراجعت به ایران در سال 1327 برای ادامه تحصیل در این رشته به انگلستان و فرانسه رفت و مدت هفت سال به تحصیل پرداخت و به اخذ دکتری در رشته زبان و ادبیات روسی نایل آمد.
زمان و علت فوت : مهری آهی در اسفند 1366 چشم از جهان فروبست.
مشاغل و سمتهای مورد تصدی : مهری آهی علاوه بر تدریس ، ریاست مرکز زبان های خارجی دانشگاه تهران را نیز به عهده داشت. او همچنین چهار دوره به عنوان نماینده ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد منصوب گردید.
فعالیتهای آموزشی : مهری آهی پس از پایان تحصیلات خود به ایران بازگشت و به تدریس زبان و ادبیات روسی در دانشکده ادبیات تهران و ادبیات تطبیقی مشغول شد.
مراکزی که فرد از بانیان آن به شمار می آید : مهری آهی از اعضاء موسس جمعیت راه نو ، شورای کتاب کودک ، انجمن کتاب و شورای عالی جمعیت زنان ایران بود.
سایر فعالیتها و برنامه های روزمره : مهری آهی علاوه بر زبان روسی ، با زبان های فرانسوی ، انگلیسی و ادبیات نیز آشنایی داشت. وی در سال 1336 در کنفرانسی که در مسکو از طرف سازمان ملل متحد تشکیل شد ، شرکت جست. در سال 1338 از طرف کمیته ارتباطات برای شرکت در سمینار زنان و کودکان به نیورک دعوت شد و سپس بنا به دعوت سازمان ملل در کنفرانس جمعیت های غیر دولتی شرکت نمود. او همچنین در دو همایش مربوط به حقوق بشر به مغولستان و مانیل اعزام شد . در سال 1343 جزو هیات نمایندگی ایران برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و نمایندگی ایران در کمیسیون سوم ( کمیسیون امور اجتماعی و اقتصادی ) انتخاب شد و انجام وظیفه نمود. در همین سال بنا بر دعوت دانشگاه هاروارد در سمینار تابستانی آن شرکت کرد.
آثار :
1 پدران و پسران
ویژگی اثر : ترجمه - اثر ایوان تورگنیف
2 جنایت و مکافات
ویژگی اثر : ترجمه - فئودر داستایوسکی
3 قصه های آندرسن
ویژگی اثر : ترجمه - مجموعه قصه
4 قهرمان عصر ما
ویژگی اثر : ترجمه - اثر لرمانتف
5 قهرمان کوچک
ویژگی اثر : ترجمه - اثر نویسندگان خارجی
6 هرکس خانه ای دارد

منابع :
1گلزار مشاهیر ، زندگی نامه در گذشتگان مشاهیر ایران76 - 1358 ، گردآورندگان: سعید نوری نشاط ، مریم آقا شیخ محمد ، تهران: انجمن آثار و مفاخر فرهنگی ، ص 102


کلمات دیگر: