کلمه جو
صفحه اصلی

ازگیل ژاپنی

لغت نامه دهخدا

ازگیل ژاپنی. [ اَ ل ِ پ ُ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) رجوع به انبه ژاپنی شود.

دانشنامه عمومی

Mespilus japonicaPhotinia japonica
ازگیل ژاپنی میوه ای از خانواده گلسرخیان از سرده ازگیل ها هم خانواده با سیب و گلابی است. دانه این میوه دارای حدود ۵ درصد پروتئین می باشد.
منشأ ازگیل ژاپنی از جنوب چین است و از آنجا به ژاپن برده شده است (بیش از ۱۰۰۰ سال کشت). نام کهن این میوه در چینی «لو کوآت» است به معنای نارنج سمار و در لاتین مدرن «اریو بوتریا جاپونیکا» (اریو = پشم + بوتریاس = خوشه انگور) خوانده می شود. نام دیگر آن آلوی شرقی، آلوی چینی و آلوی ژاپنی است.این میوه در استان مازندران و گیلان نیز کشت می شود و در زبان گیلکی بیه پس به آن انبه و گیلکی بیه پیش انبوه نیز می گویند و مازندرانی ها ازگیل می نامند.در دهه ۳۰ شمسی به این میوه ثریا نیز گفته می شد. در فرهنگ دهخدا از آن با عنوان انبهٔ ژاپنی . (ترکیب وصفی، اِ مرکب) یاد شده که درختی زینتی است که میوهٔ مأکول دارد و در باغات مازندران و کرج جدیداً کاشته شده است.جدیداً در مناطق مدیترانه ای دلفارد جیرفت پرورش یافته است. متأسفانه این میوه به دلیل فرسودگی زود هنگام قابلیت انبار و صادر کردن سختی دارد.

دانشنامه آزاد فارسی

اَزگیل ژاپنی (loquat)
اَزگیل ژاپنی
درخت بومی همیشه سبز چین و ژاپن، با نام علمی Eriobotraya japonica، از تیرۀ گل سرخ. میوۀ گلابی شکل و طلایی رنگ آن مزۀ ترش و شیرین دلچسبی دارد.


کلمات دیگر: