کلمه جو
صفحه اصلی

تذکره الاولیاء

دانشنامه عمومی

تذکرةالاولیاء. تذکرةالاولیاء کتابی عرفانی است به نثر ساده و در قسمت هایی مسجع، که در شرح احوال بزرگان اولیاء و مشایخ صوفیه توسط فریدالدین عطار نیشابوری به فارسی نوشت شده است.
صفحات اولیهٔ تذکرةالاولیاء، تصحیح محمد استعلامی، انتشارات زَوّار، چاپ بیست وسوم، ۱۳۹۱. سایت خانهٔ کتاب 5-034-401-964 ISBN
شفیعی کدکنی و تصحیح آثار عطّار نیشابوری بانک اطلاعات نشریات کشور|روزنامهٔ ایران
تذکرةالاولیاء، تصحیح محمد استعلامی، انتشارات زَوّار، چاپ بیست وپنجم، سایت خانهٔ کتاب
این کتاب مشتمل است بر مقدمه و ۷۲ باب که هریک به زندگی، حالات، اندیشه ها و سخنان یکی از عارفان و مشایخِ تصوف می پردازد، و ذکر مکارم اخلاق، مواعظ و سخنان حکمت آمیزشان در این کتاب آورده شده است.
نخستین باب به حالات و سخنان جعفر صادق اختصاص یافته است، و باب هفتاد و دوم به حسین بن منصور حلاج (متوفی ۳۰۹). به نظر محمد استعلامی، دست نویس های معتبر تذکرةالاولیاء تا قرن دهم هجری، شامل همین ۷۲ باب است، امّا پس از قرن دهم فصل های دیگری با عنوان «ذکر متأخران از مشایخِ کِبار» بر این کتاب افزوده شده که حالات و سخنان ۲۵ تن از عارفان قرن های چهارم و پنجم را دربردارد.
در این کتاب از کسانی چون اویس قرنی، بایزید بسطامی، ابراهیم ادهم، رابعه عدویه، ابوحنیفه، شافعی، احمد حنبل و امام محمد باقر یاد شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تَذکِرةُ الاولیاء
تندیس عطار نیشابوری، مولف «تَذکِرةُ الاولیاء»
کتابی به فارسی، در شرح حال و روایت مناقب و کرامات ۷۲ تن از اولیاء صوفیه و بزرگان از امام جعفر صادق (ع) تا حسین بن منصور حلاج، تألیف شیخ عطار نیشابوری. عطار، پس از ذکر نام و سرگذشتی کوتاه از هریک از مشایخ، به تفصیل به کرامات، حالات و سخنانِ آنان می پردازد. آغازین و انجامین تذکره های کتاب، دربارۀ امام صادق (ع) و امام باقر (ع) است. نثر کتاب، پخته و زیبا و در مواردی بسیار آهنگین و دلنشین است و از این جهت در شمار ارزشمندترین متونِ متقدم نثر فارسی است. گذشته از پاره ای اعتقادات مذهبیِ مؤلّف و شماری حکایاتِ عجیب، می توان این کتاب را از نظر شرح حال مشایخِ گذشته و اطلاعات تاریخی آن روزگار ارزشمند دانست. تذکرة الاولیاء بارها (ازجمله به کوشش نیکلسون و دکتر محمد استعلامی) به چاپ رسیده و به عربی و سوئدی ترجمه و از نظر بلاغی و زبانی تحلیل شده است.

نقل قول ها

تذکرة الأولیاء اثری از عطار نیشابوری دربارهٔ زندگی و سخنان صوفیان؛ به طور ویژه وَلی های صوفی.
• «چون از قرآن و اخبار گذشتی، هیچ سخن بالای سخن مشایخ طریقت نیست - رحمهم الله - که سخن ایشان• «و توان گفتن که این کتابی است مخنثان را مرد کند و مردان را شیر مرد کند و شیر مردان را فرد کند و فردان را عین درد گرداند.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تذکرة الأولیاء (منال یمنی). «تذکرة الاولیاء»، به زبان عربی ، به قلم دکتر منال الیمنی عبد العزیز، معرب «تذکرة الاولیاء» عطار نیشابوری است که منبعی جامع و اصیل در شرح مقامات و کرامات و سیره ی اولیاست .
مترجم که کتاب را به گونه ای فصیح و روان به عربی ترجمه کرده، در مقدمه می فرماید: «این کتاب، به دلایل زیر از اهمیت زیادی برخوردار است:۱. کتاب «تذکرة الاولیاء»، تنها اثر عطار به نثر است که از لابه لای آن می توان ویژگی های اسلوب نثرنویسی مؤلف را شناخت.۲. کتاب «تذکرة الاولیاء»، از کهن ترین نوشته های فارسی در باره بزرگان تصوف به شمار می آید که حاوی بسیاری از روایات منسوب به مشایخ صوفیه و کرامات آنها و سخنان منقول از آنان است.۳. از لابه لای کتاب «تذکرة الاولیاء»،می توان بر علم تصوف و اصول و مبادی آن و مفاهیم و معتقدات و اصطلاحات اهل تصوف آگاهی یافت.علی رغم اهمیت و شهرت فراوانی که این کتاب دارد، هنوز با زبان عربی مورد مطالعه و تحلیل و ترجمه واقع نشده و آنچه در کتب مورخین در باره آن نوشته شده، اندک است و چیزی بیش از معرفی ساده آن نیست؛ مگر تحقیقی که دکتر استعلامی در باره آن به عمل آورده و به کمک آن، دکترای ادبیات فارسی را دریافت نموده است.به دلایل مزبور، ترجمه کتاب یاد شده به زبان عربی لازم گردید تا خواننده عربی زبان بتواند آن را مطالعه کند و از آن بهره مند شود.


کلمات دیگر: