کلمه جو
صفحه اصلی

تورستن وبلن

دانشنامه عمومی

تورستن وبلن یا تورشتاین وبلن (انگلیسی: Thorstein Veblen؛ ۳۰ ژوئیهٔ ۱۸۵۷ – ۳ اوت ۱۹۲۹(۱۹۲۹-08-۰۳)) یک اقتصاددان، و جامعه شناس اهل کاتو ویسکانسین در ایالات متحده آمریکا بود. وی پایه گذار مکتب نهادگرایی در حوزهٔ علم اقتصاد است. وبلن یکی از افراد برجسته در تاریخ تفکر اقتصاد است.
تورشتاین وبلن در ۳۰ ژوئیه ۱۸۵۷ در یک مزرعهٔ سرحدی ویسکانسین متولد شد. او ششمین فرزند از دوازده فرزند یک خانوادهٔ مهاجر نروژی بودند که به عنوان فرزندان کشاورزان اجاره دار، رزوگار سختی را در نروژ تجربه کرده بودند. پدربزرگ پدری وبلن، حق خویش را نسبت به مزرعهٔ خانوادگی اش از دست داده بود و در نتیجه، از منزلت اجتماعی ممتاز مالکیت یک مزرعه، به مقام پست اجاره داری نزول کرده بود. پس از مهاجرت والدین وبلن به آمریکا و اقامت در ویسکانسن و سپس مینه سوتا، آن ها تقریباً با همان موانعی روبرو شده بودند که پدران شان در نروژ دیده بودند. زمین بازان نخستین ادعای مالکیت آنان را نسبت به زمین شان رد کرده بودند و آن ها ناچار شده بودند که در اقدام دوم برای تثبیت مالکیت، نیمی از زمین شان را برای پرداخت بهرهٔ بالای بدهی هایی که در دعواهای ملکی به بار آورده بودند، به فروش رسانند. نفرت از کلاهبرداران، زمین بازان و وکیلان بی وجدان، در سنت خانوادگی وبلن بسیار ریشه دار بود و در بسیاری از نوشته های وبلن نیز به روشنی مشهود است.

نقل قول ها

تورستن وبلن یا تورشتاین وبلن (انگلیسی: Thorstein Veblen؛ ۳۰ ژوئیهٔ ۱۸۵۷ – ۳ اوت ۱۹۲۹) اقتصاددان، و جامعه شناس اهل کاتو ویسکانسین در ایالات متحده آمریکا بود.
• «وبلن گرچه ریشه در خاک آمریکا داشت، اما در هیچ یک از پنداشت های آمریکایی سهیم نبود. نظر کلی او دربارهٔ جامعهٔ آمریکایی در آن عصر پرزرق و برق، به نگرش یک پسر بچهٔ روستایی می ماند که با کراهت و بیزاری به جهان نیرگ بازان شهری می نگرد. در کل، جامعهٔ آمریکایی به چشم او یک جامعهٔ فاسد به نظر می آمد. گرچه وبلن در همان آغاز جوانی از بند ناف روستایی نروژی اش رها شده بود، اما برخی از پنداشت های بنیادی جامعهٔ روستایی نروژی، همچنان در ذهن او پابرجا مانده بودند. به نظر وبلن، سختکوشی، امساک و وظیفه شناسی در تضاد با اسراف، دلال بازی، ولخرجی و بی انضباطی تمدن شهری آمریکایی، فضایلی بنیادی به نظر می آمدند؛ تو گویی یکی از بازماندگان عصر بنجامین فرانکلین با یک دست جادویی ناگهان به عصر گتسبی بزرگ افتاده باشد.» ۱۹۷۱ -> لوئیس کوزر


کلمات دیگر: