کلمه جو
صفحه اصلی

حسام الدین سراج

دانشنامه عمومی

حسام الدین سراج (۲۶ مرداد ۱۳۳۷، اصفهان)، خواننده موسیقی سنتی ایرانی و نوازندهٔ سنتور و سه تار اهل ایران است. وی در خرداد ۱۳۹۳ به مدت چهار سال به عنوان یکی از ۲۵ عضو شورای عالی بنیاد باران انتخاب شد، او همچنین سرپرستی گروه موسیقی سنتی ایرانی «بیدل» را نیز به عهده دارد. وی در تابستان ۹۷ بعد از سالها در مشهد موفق به برگزاری سه شب کنسرت شد. این کنسرت با همراهی گروه موسیقی بامداد مشهد اجرا شد.حسام الدین سراج بهمراهی اردشیر کامکار کنسرتی تحت عنوان ترانه های زمین را که در آن ترانه های مشترک بین اقوام و ملل مختلف مثل: ایران ، مراکش ، آذربایجان ، کردستان و ...اجرا کرد .وی همچنین در سال ۱۳۹۸ اذانی را منتشر کرد که در سبک خود بسیار ویژه بود .
همپای جلودار
نینوا ۱
نینوا ۲
باغ ارغوان
وصل مستان
شمس الضحی
یاد یار
۱۳۷۲: آفاق عشق نظامی (خسرو شیرین، لیلی مجنون)
طریقت عشق
۱۳۷۴: آینه رو
۱۳۷۴: بوی بهشت
۱۳۷۵: دل آرا
بی نشان
نگاه آسمانی
نرگس مست
شهر آشنایی
۱۳۷۸: شرح فراق
رویای وصل
۱۳۸۲: وداع
۱۳۸۲:نازنین یار
۱۳۸۳: عشق و مستی
۱۳۸۳: ماه نو
۱۳۸۴:آئینه و آه
۱۳۸۷: قصه گیسو
۱۳۸۸: جام الست
۱۳۹۰: راه بی نهایت
۱۳۹۱: خوشا سرو
۱۳۹۳: مسیحا
۱۳۹۴: لب خوانی باران
گریهٔ بی بهانه
حسام الدین سراج در ۲۶ مرداد ماه سال ۱۳۳۷ در اصفهان چشم به جهان گشود. ایشان فرزند سید محمدرضا سراج است و دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس معماری از دانشگاه شهید بهشتی و دکتری پژوهش هنر از دانشگاه هنر می باشد.
وی، موسیقی را از سیزده سالگی با آموختن تنبک آغاز کرد. سپس سنتور را نزد سیروس ساغری آموخته و برای تکمیل آن از استادانی چون فرامرز پایور، رضا شفیعیان و پشنگ کامکار بهره گرفت. همچنین در زمینهٔ آواز از محضر محمود کریمی و محمدرضا شجریان استفاده کرد.بزرگترین مشوق وی در تحصیل علم و هنر پدرش بود. او بر علوم قدیمه و ادبیات احاطه داشت و از صدای خوش آهنگی برخوردار بود و با استادان ادب و هنر نظیر جلال الدین همائی، تاج اصفهانی، حسن کسائی و… حشر و نشر داشت، به همین جهت فضائی مستعد برای تربیت فرزندانش فراهم آورده بود.
وی علاوه بر آواز، در برخی از آثارش آهنگ سازی را نیز به عهده داشته و با نواختن سنتور و سه تار نیز آشنایی دارد. همچنین در دانشکده هنرهای زیبا بحثی تحت عنوان شناخت هنر را تدریس می کند. او، علاوه بر ایران، کنسرت های فراوانی در کشورهای مختلف داشته است. برنامه وی در خندوانه در تاریخ 97/11/12 روی آنتن رفت و او گفت و گویی با رامبد جوان داشت و همچنین یکی از قطعات خود را اجرا کرد و جناب خان نیز از وی تقدیر ویژه کرد.

نقل قول ها

حسام الدین سراج (۱۳۳۷ / ۱۹۵۸م)، خواننده موسیقی سنتی ایرانی و نوازندهٔ سنتور و سه تار.
• «بسیار مشتاق دیدار دیار و مردمان افغانستانم... خیلی علاقه مند هستم که اگر توفیق شود این کشور و مردمانش را ببینم.»• «اشتراکات فرهنگی شامل چند بخش است؛ زبان، موسیقی و تبعات فرهنگ قدیم. ما در تاریخ سابقه فرهنگی مشترکی با افغانستان داریم. مثلاً وقتی می گوییم خواجه عبدالله انصاری، او از هرات است اما ما به عنوان یک ایرانی، او را می شناسیم. ما دو ملت خودمان را از هم و یکی می دانیم و تفاوتی میان خود و افغان ها قایل نمی شویم. اما تفاوت هایی هم در این بین هست؛ مثلاً گویش در زبان. فارسی یکی است اما لهجه متفاوت است و این لهجه خودش فرهنگ ویژه ای ایجاد می کند؛ چون صاحبان لهجه مشترک وحدت رویه بیشتری با هم دارند... ما فضاهای مشترک معماری داریم. معماری دوره تیموری و سلجوقی و فضاهایی که در ایران و هرات داریم، کاملاً شبیه هم است که نشان می دهد در آن دوران ما معماری مشترک هم داشته ایم.»• «امروز گاهی برای ما، موسیقی افغانستانی خیلی دلنشین تر از موسیقی ایرانی جلوه می کند و این به دلیل همان سابقه فرهنگی مشترک و ویژگی های تاریخی ای است که شاید عهد ازل را به یاد ما می اندازد. فضای موسیقی افغانستان برای ما بسیار شیرین و دلنشین است.»


کلمات دیگر: