کلمه جو
صفحه اصلی

پرویز شهریاری

دانشنامه عمومی

پرویز شهریاری (زاده ۲ آذر ۱۳۰۵ در کرمان — درگذشته ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۱ در تهران)) ریاضی دان، مترجم، نویسنده، معلم ریاضیات، روزنامه نگار، فعال سیاسی و از چهره های ماندگار ایران در زمینه دانش و آموزش بود. این شخصیتِ برجسته عرصه علم و آموزش و فرهنگ و سیاستِ تاریخ معاصر ایران، بیش از چهارصد جلد کتاب در زمینه های ریاضیات، تاریخ، فلسفه و ادبیات تألیف و ترجمه کرده و نیز بیش از هزار عنوان مقاله از او در نشریات مختلف به چاپ رسیده است.
انتشار نشریاتی چون اندیشه ما، وهومن و چیستا، آشتی با ریاضیات (بعدها: آشنایی با ریاضیات) و سردبیری مجله دانشمند؛
تأسیس مدرسه عالی علوم اراک (دانشگاه دولتی کنونی اراک) با همکاری عبدالکریم قریب و حسین گل گلاب (سراینده سرود ملی "ای ایران ای مرز پرگهر") (۱۳۳۵)؛
تألیف کتاب های ریاضی در فاصله ۱۳۳۵ تا ۱۳۵۲ و هم زمان با آن تألیف و ترجمه صدها کتاب، در زمینه تاریخ و آموزش ریاضیات؛
انتشار ماهنامه «اندیشه ما»؛
انتشار اولین کتاب «جنبش مزدک و مزدکیان»؛
تهیه یک دوره کتاب درسی ریاضی دوره اول دبیرستان؛
سردبیری هفته نامه «وهومن» تا ۲۸ مرداد ۱۳۳۲؛
شروع به کار در دبیرستان «اندیشه» از مهر ۱۳۳۸؛
راه اندازی اولین کلاس کنکور در ایران با نام گروه فرهنگی خوارزمی؛
تأسیس دبیرستان پسرانه خوارزمی (۱۳۳۹)؛
تأسیس دبیرستان دخترانه مرجان، (۱۳۴۰)؛
تأسیس و ثبت بنیاد فرهنگی پرویز شهریاری در مرداد ۱۳۸۴ به شماره ثبت ۱۸۵۳۲ در اداره ثبت شرکت ها و مؤسسات غیرتجاری تهران.
استاد پرویز شهریاری در فیلم مستند «فانوس گلستان» ساخته میلاد درویش:
«من در همه عمرم معلم بودم، حتی موقعی که در زندان بودم یا در جاهای دیگر… دغدغه من زندگیِ آدم ها است و هر کاری که کرده ام برای همین بوده است.»
این اندیشمندِ جامع الاطراف در روز دوم آذر ۱۳۰۵ در محله فقیر نشینِ دولت خانه شهر کرمان در خانواده ای زرتشتی به دنیا آمد. پدرش دهقان زاده ای بود که روی زمین های اربابی کارگری می کرد. پس از مرگ پدر، مسئولیت خانواده به دوش مادرش (گلستان شهریاری) بود. این خانواده زرتشتی از لایه های درآمدی پایین جامعه بودند و دوران کودکی شهریاری از نظر معیشتی دوران سختی بود. این دهقان زادۂ نابغه کرمانی از دوران کودکی تا جوانی به کارهای بنایی، آجرپزی، چاهخویی (چاه بازکنی)، کوزه گری، گاوچرانی و کار در راه آهن پرداخت. او پس از تحصیلِ دوره ابتدایی در دبستان کاویانی، تا پایان دوره تحصیلی متوسطه را در دبیرستان ایرانشهر در شهر کرمان گذراند و وارد دانش سرای مقدماتی کرمان شد. در خرداد ۱۳۲۳ دانش آموخته شد و برای ادامه تحصیل به تهران رفت.

نقل قول ها

پرویز شهریاری (زادهٔ ۲ آذر ۱۳۰۵، کرمان-درگذشته ۲۲ اردبهشت ۱۳۹۱، تهران) ریاضی دان، مترجم، روزنامه نگار، فعال سیاسی ایرانی از چهره های ماندگار در عرصه علم و آموزش ایران است.


کلمات دیگر: