یی یا هویی (به چینی: 后羿)، که گاهی نیز یی یی (夷 羿) نامیده می شود، امّا اغلب به صورت ساده شده همان یی یا یی کمانگیر خوانده می شود، یک کماندار افسانه ای در اسطوره های چینی محسوب می شود، که رهبر قوم دونگیی نیز بوده است. یی را گاهی اوقات با عنوان خدای تیراندازی خوانده اند و او را در حالی که تیر و کمان در دست دارد، به تصویر کشیده اند. در اساطیر چین وی به صورت کماندار بزرگی که برای یاری مردمان از آسمان نازل شده است، توصیف می کنند. امّا در عین حال، وی گاهی نیز به عنوان رئیس قبیله یوجیونگ (有 穷 氏) ، به شمار آورده می شود که در دوران سلطنت شاه تای کانگ از دودمان شیا زندگی می کرده است. در شکل اساطیری، همسر او، چانگ ای، ایزدبانوی ماه بود.
جی. مناسک و ام. سویمی (۱۳۵۴)، اساطیر ملل آسیایی، ترجمهٔ محمود مصوررحمانی و خسرو پورحسینی، تهران: انتشارات مازیار
آنتونی کریستی (۱۳۷۳)، اساطیر چین، ترجمهٔ باجلان فرخی، تهران: انتشارات اساطیر
در سال های بسیار دور گذشته، به جای یک خورشید، ده خورشید در آسمان بود. شی هه، مادر این ده خورشید، همسر دی جون، ایزد شرق بود. او ده کودک خود را در برکه ای از آب داغ در دره تانگ واقع در دورترین نقطه شرق جهان شستشو می داد. آنگاه این ده خورشید که مغز هرکدام آن ها پرنده ای بود، به مانند پرندگان بر فراز درخت توت عظیمی استراحت می کردند.
از این خورشیدها، نه خورشید بر شاخه های پائینی درخت می نشستند، امّا یکی از این خورشیدها که هر شب به شکلی بود، بر شاخه های بالایی درخت می نشست. هنگامی که سپیده دمان در پرتو صبحگاهی فرامی رسید، خورشیدی که بر شاخه های بالایی درخت می نشست، سوار بر ارابه اش در آسمان پرتوافشانی می کرد. گاه این ارابه را اسبان می کشیدند و گاه اژدهایان کشیدن ارابه را عهده دار بودند. هر هفته ده روز داشت و هر روز از هفته، یکی از این خورشیدها بر آسمان پدیدار می گشت.
از آنجا که خورشیدها همه به مانند هم بودند و هر روز تنها یکی از آنها بر آسمان پدیدار می گشت، مردمی که به روی زمین زندگی می کردند نمی دانستند که بیش از یک خورشید وجود دارد. در آن هنگام، آدمیان و جانوران به مانند همسایگان و دوستان کنار هم زندگی می کردند. حیوانات فرزندان خود را در لانه رها می کردند و از آن هراسناک نبودند که جانوران بدان ها دستبرد زنند. آدمی اگر بنا به اتفاق بر سرماری پای می گذاشت، مار او را نمی گزید.
wiki: الفبای سیریلیک است که در اوکراینی و روسین بکار می رود.
الفبای سیریلیک
ویکی پدیای انگلیسی