کلمه جو
صفحه اصلی

شمس قنات ابادی

دانشنامه عمومی

شمس قنات آبادی. سید شمس الدین قنات آبادی ملقب به آقا شمس، فرزند سید محمدحسین پیشنماز قنات آبادی در سال ۱۲۹۳ خورشیدی در محله قنات آباد تهران زاده شد. پس از پایان تحصیلات ابتدایی در مکتب خانه قنات آباد، راهی دارالفنون شد و در سن بیست سالگی راهی حوزه علمیه قم گردید. سپس راهی نجف اشرف گردید و تا سال ۱۳۲۵ خورشیدی در عراق اقامت داشت. پس از آن به تهران بازگشت و وارد مسائل سیاسی گردید و خود را به محافل سیاسی و کاشانی نزدیک کرد و با دایر کردن دفترخانه اسناد رسمی در تهران امرار معاش می کرد.
پس از ترور عبدالحسین هژیر به دست فدائیان اسلام، در سال ۱۳۲۷ خورشیدی نواب صفوی، مجمع مسلمانان مجاهد را تشکیل داد و قنات آبادی اولین رئیس آن مجمع شد. هدف از تشکیل مجمع پیگیری منظم و آرام فعالیت های فدائیان اسلام بود. مجمع مسلمانان مجاهد متشکل از افرادی از اصناف بود که تا قیام سی تیر ۱۳۳۱ در کنار نهضت ملی و جبهه ملی بود ولی پس از آن و جدایی محمد مصدق از کاشانی به مبارزه با مصدق پرداخت. از اواخر سال ۱۳۳۱ با شروع اختلافات، او در مجلس هفدهم همراه با اعضای سابق جبهه ملی چون مظفر بقایی، حسین مکی، ابوالحسن حائری زاده، و هواداران دربار شامل جمال امامی و سیدمهدی میراشرافی در برابر دولت دکتر مصدق موضع گرفتند.
معروفترین سخنرانی های او در مجلس مربوط است به موضوع تمدید یکساله «اختیارات ویژه قانونگذاری» دولت مصدق در دی ۱۳۳۱ که قنات آبادی برخلاف پنج ماه قبل، به مخالفت با آن پرداخته بود. او معتقد بود دولت نتوانسته از این اختیارات فراوان به نفع مردم استفاده کند و از این رو نباید آنرا تمدید کرد. او همچنین معتقد بود مصدق، بستگان خود را بدون شایستگی بر مسند امور گذاشته است.
من می ترسم آقایان نمایندگان محترم اگربحال طبقه گرسنه و بدبخت و محروم این مملکت فکری نشود این مملکت در آغوش کمونیستی فرو برود و کمونیسم ایران عزیز و مسلمانان مارا ببلعد. بشماعرض نکرده اند که کمونیستها باز ریخته اند و یک عده زیادی از کارگران ملی را زده اند؟ آقا ما از این چیزها می ترسیم اینها را می بینیم می آئیم پشت این تریبون تذکر می دهیم این تذکر دوستی است. پدران ما گفته اند که دوست آن کسی است که حقایق را بدون پیرایه بگوید اگر من بیایم بگویم جناب آقای دکتر مصدق خاطرمبارک آسوده باشد در این مملکت ناامنی نیست فقر نیست فرهنگ خوبست مردم از بهداشت برخوردارند همه چیزها خوبست با این ترتیب من که دشمن دکتر مصدقم. وقتی من دوست و علاقه مند و عاشق دکتر مصدق هستم که بیایم بگویم که آقا فکر طبقات محروم را بکنید نگذارید دسته دسته دشمنان دین و ملیت و مملکت و همه چیز این طبقه محروم و رنج کشیده ما را ببرند. اگر بنده عرض کردم آقا آنهایی که دستشان بخون شهدای سی تیر رنگی بود این طرح را امضاء کردند من از آقایان می پرسم سرتیپ محوی فرمانده تیپ کرمانشاه کجا است که تا حلقومش در خون شهدای سی تیر آلوده است؟ این را برداشتید فرمانده لشکری کردید این کسی که الان فرماندار حکومت نظامی پایتخت است بروید از اهالی مازندران بپرسید افشارطوس چه صیغه ای است؟ این ها که اسمش دشمنی نیست. این ها که دوستی است. پس بنابراین اگر گفتن این حرفها اگر بیان کردن این نکات و این انتقادات بد است ما دیگر نمی گوییم که چرا باید «آقای بیات» مدیر عامل باشد ما نمی گوییم چرا «سرتیپ دفتری» مدیر عامل کل مرزبانی باشد ما دیگر نخواهیم گفت چرا «سرتیپ محوی» فرمانده لشگراصفهان شده. اگراینها تعبیر به مخالفت بشود ماییم و کنج خانه سکوت!

نقل قول ها

شمس قنات آبادی. شمس قنات آبادی (۱۹۱۴–۱۹۸۸) سیاستمدار و سرمایه دار ایرانی.
• «علت موافقت من این بود که من به این نتیجه رسیده بودم که در دنیا دفاع فردی مرده است. هیچ دولت و هیچ مملکتی ولو مقتدرترین دولت ها یعنی دول معظم دنیا هم قدرت دفاعی فردی را ندارد لذا دسته بندی های سیاسی و نظامی و دفاعی در تمام دو بلوک شرف و غرب وجود دارد و ما هم در این صحنه پرجنجال گیتی برای حفظ موجودیت خودمان باید به دنبال دسته بندی برویم که با مصلحت و منافع ما نزدیکتر است رفتیم.»• «الحاق ما به پیمان دفاعی بغداد برای دفاع از سرتاسر خاک کشور ایران است، یعنی همان طوری که ممکن نیست یکی از دول بزرگ یا کوچک دنیا یک مقداری از خاک کشور خودش را بلادفاع اعم کند مملکت و وملت ایران هم یک وجب از خاک کشورش را بلادفاع اعلام نمی کند. ما ملحق به پیمان دفاعی خاورمیانه برای آن شدیم که از ابتدای تا انتهای مرزهای جنوبی همه دربست در معرض دفاع در مقابل تجاوز قرار بگیرد.»


کلمات دیگر: