کلمه جو
صفحه اصلی

فریدون جنیدی

دانشنامه عمومی

فریدون جنیدی (۱۰ آوریل ۱۹۳۹) نویسندهٔ اهل ایران و از پژوهندگان فرهنگ و زبان های باستانی است. زمینهٔ تخصصی فعالیت او شاهنامه پژوهی است.
شماری از پژوهش های فریدون جنیدی- از وب گاه بنیاد نیشابور
فریدون جنیدی به روایت خبرگزاری ها
خبر شرکت دکتر فریدون جنیدی در همایش تمدن آریایی در دوشنبه - از سایت بی بی سی
گفتگویی با فریدون جنیدی در خبرگزاری گویا
فریدون جنیدی، فرزند بکتاش ایرانی و پدربزرگی قندهاری در ۲۰ فروردین ۱۳۱۸ در کوهستانِ ریوندِ نیشابور (روستای معدن) زاده شد. در سال ۱۳۵۸، بنیاد نیشابور را بنیان نهاد و اکنون مدیر بنیاد نیشابور و نشر بلخ است. و اکنون نیز به صورت آزاد و رایگان به آموزش زبان های پهلوی و اوستایی و برگزاری انجمن های شاهنامه خوانی در بنیاد نیشابور مشغول است.
وی بیش از ۳۰ سال از عمر خود را برای ویرایش شاهنامه صرف کرده است تا بنا به نظر خود بیت های افزودهٔ شاهنامه را از آن ها جدا کند و نسخه ویراستهٔ او از شاهنامه در سال ۱۳۸۷ منتشر شده است.
از دیگر آثار او می توان نمونه های زیر را برشمرد:

نقل قول ها

فریدون جنیدی اسطوره شناس و کارشناس زبان های باستان، و پژوهنده فرهنگ باستانی.
• «آنچه با نام اسلام در صفحات شرقی ممالک اسلامی، حتی به برخی از مناطق هند و چین رفته است، از صافی تمدن آریایی رد شده و رنگ آریایی به خود گرفته است.» -> همایش تمدن آریایی در دوشنبه- از خبرگزاری بی بی سی
• «مسؤولان مدافع زبان فارسی نیستند.» -> خبری از وبگاه دانشنامه ایران و جهان اسلام
• «نباید از افراد مدرک خواست، اصالت دادن به مدرک تحصیلی در دانشگاه ها باعث می شود افراد متخصص جهان بینی محدودی نسبت به جهان اطراف خود داشته باشند. وقتی افراد در یک زمینه صرفاً به تخصص محدود شوند جهان بینی آنها نیز محدود می شود.» -> روزنامه هم میهن - (دسترسی در ۱۲ تیرماه ۱۳۸۶)
• «ما از همه افتخارات ایران باستان بریده ایم و از دور نسبت به این فرهنگ غنی داوری هایی می کنیم که در شان فرزندان آن مردان و زنان بزرگ ایران باستان نیست.»• «شما فکر نکنید که شهر دیگری بوده در ایران - لااقل بعد از اسلام - که برتر از نیشابور باشد. بله در زمان های باستان، احتمالاً همدان بزرگتر بوده یا مثلاً شوش بزرگتر بوده اما بعد از اسلام حتماً شهری بزرگتر از نیشابور نبوده...»• «فرهنگ ایران، مانند درخت تنومندی است که هم ریشه دارد هم ساقه و تنه و هم شاخه و میوه. اگر ریشه را ایران پیش از اسلام بگیریم، تنه آن ایران پس از اسلام خواهد بود و هیچ کس نمی تواند منکر درخشش عظیم و بالندگی فرهنگ پس از اسلام بشود. بزرگترین دانشمندان جهان در این دوران بوده اند و کارهای بزرگی کرده اند که باید مایه افتخار ما باشد.• «من از شما می پرسم در محدوده ایران اگر بخواهید از زیباترین و بلندترین کوه نام ببرید، غیر از دماوند کوه دیگری به نظرتان می آید؟ اصلاً چطور می توانیم کوه دماوند را با کوهی مثل تفتان مقایسه کنیم؟ هرچند هر کدام زیبایی خاص خودشان را دارند، دماوند با کوه دیگری قابل مقایسه نیست، دربارهٔ فردوسی هم همین است.»• «یک اروپایی برای خواندن سنگ نوشته ایرانی ۳۰ سال زمان نهاد، و شما که ایرانی هستید آیا حاضرید برای کشور خودتان سه سال از عمر خودتان را بگذارید؟»• «در این هنگام برپای خاسته بودم، و چون استاد مرا دید که ایستاده ام، پرسید: «بله؟ آقا!» چنانکه آئین کلاس های او بوده، نام خودم، کلاسم، رشته ام را یادآور شدم و استاد گفت: «بفرمایید». من نیز با گرمایی که از نهاد جان و روانم برخاسته بوم گفتم: استاد مگر شما آن ایرانیان را که سی سال بر سر کار پژوهش جان و زمان نهاده باشند نمی شناسید؟ مگر فردوسی برای زنده نگاهداشتن اندیشه و فرهنگ و زبان ایرانی ۳۰ سال زمان ننهاد، بازآنکه بارها گفته شده است که نان جو نیز بر سفره نداشته است؟ مگر استاد دهخدا بیش از سی سال زمان بر سر فرهنگ ننهاد؟ هنوز که کفن دهخدا خشک نشده است! شما به جای آنکه جوانان را برانگیزید تا ۳۰ و ۴۰ سال از زمان خود را بر سر فرهنگ ایران بنهند، آنان را کوچک می شمارید، تا در خود، ننگ ببینند و خویش را درخور و شایسته سرزنش بشمارند؟ اکنون برای آنکه بدانید جوانان ایرانی ۳۰ سال از زندگی خود را بر سر فرهنگ ایران می نهند؛ همین جا به شما می گوید: من! فریدون جنیدی! جوان ایرانی! تا پایان زمان خود، زندگی خویش را در راه پژوهش در فرهنگ ایران خواهم افشاند!»• «برپای خیزید و فرهنگ خویش بازشناسید و جایگاه خویش وکشور خویش را در جهان بازیابید و ارزش دستاوردهای بی شمار فرهنگی پدران و مادران خویش را در پهنه میدان فرهنگ جهانی باز بینید و در این زمان که هیاهویی خفیف، از جنبش آبخیزهای ژرفای دریای جان ایرانیان به گوش می رسد، و از همه سو جنبش های فرهنگی تازه را پدید می آورد... این زمان زرین را، که همهمه نهفته بیداری جان ایرانیان، نرم نرمک آشکار می شود از دست مدهید! این تپش، تپش دل فرهنگ ایران است، آن را دریابید! این دم، دم گرم جان نیاکان است آن را فروبرید!»

پیشنهاد کاربران

فریدون جنیدی ( ۲۰ فروردین ۱۳۱۸ در ریوند ) ایران شناس[پیوند مرده] ، [۳] نویسنده و مدرس دانشگاه[پیوند مرده] [۴] ایرانی و از پژوهندگان فرهنگ و زبان های باستانی است. زمینه تخصصی فعالیت او شاهنامه پژوهی است.
محتویات [نهفتن]
۱ زندگی
۲ آثار
۳ انتقاد از شاهنامه ستیزی مسئولین دولتی
۴ منابع
۵ پیوند به بیرون
۵. ۱ گفتگو با چند خبرگزاری
زندگی
فریدون جنیدی، فرزند بکتاش ایرانی[۵]، در ۲۰ فروردین سال ۱۳۱۸ خورشیدی در کوهستانِ ریوندِ نیشابور زاده شد. [۶] در سال ۱۳۵۸، بنیاد نیشابور را بنیان نهاد و اکنون مدیر بنیاد نیشابور و نشر بلخ است. [۷] همچنین بنا به گزارش خبرگزاری مهر، او سال ها استاد دانشگاه های صنعتی شریف، تهران و کرمان بوده است و به آموزش زبان های باستان و شاهنامه می پرداخته است. [۸] و اکنون نیز به صورت آزاد و رایگان به آموزش زبان های پهلوی و اوستایی و برگزاری انجمن های شاهنامه خوانی در بنیاد نیشابور مشغول است. [۹]
آثار
وی همچنین بیش از ۳۰ سال از عمر خود را برای ویرایش شاهنامه صرف کرده است تا بنا به نظر خود بیت های افزوده شاهنامه را از آن ها جدا کند و نسخه ویراستهٔ او از شاهنامه به زودی منتشر خواهد شد. [۱۰]، از دیگر آثار او می توان نمونه های زیر را برشمرد:
نامه پهلوانی خودآموز خط و زبان پهلوی ساسانی و اشکانی، [۱۱]
زندگی و مهاجرت آریاییان بر پایهٔ گفتارهای ایرانی[۱۲]
فرهنگ هزوارش های پهلوی [۱۳]
داستان های رستم پهلوان ( مجموعه یازده جلدی ) [۱۴]
زروان، سنجش زمان در ایران باستان ( درباره ناسبت های روزها و ماه های سال در ایران باستان ) [نیازمند منبع]
فضل بن شادان نیشابوری و نبرد اندیشه ها در ایران پس از اسلام، چاپ نخست ۱۳۶۰[۱۵]
انتقاد از شاهنامه ستیزی مسئولین دولتی
فریدون جنیدی در مصاحبه ای که در تاریخ هجدم دیماه هزار و سیصد و نود با خبرگزاری کار ایران انجام داد، به شدت از حذف متون ادبیات کلاسیک ایران و به خصوص شاهنامه از کتابهای درسی و جایگزینی آنها با آثار سخیف امروزین انتقاد کرد و اینکار را در حکم خیانت به کودکان و جامعه دانست. وی همچنین اظهار کرد: شدیدا با رویکرد های نابخردانه ای که با سهل انگاری و بی توجهی تمام؛ دست در کتاب های درسی می برند و متون فاخر را از آن ها بیرون می کشند، مخالفم. او در رابطه دشمنی دست اندرکاران حکومت با شاهنامه گفت: علاوه بر نبود تخصص لازم در این حوزه ها؛ متاسفانه نگاه اشتباهی به شاهنامه می شود. به عبارت دیگر؛ گویا با شاهنامه دشمنی دارند و به غلط؛ فکر می کنند اگر به شاهنامه بها بدهند، بچه ها به سمت جریان های سیاسی همچون ملی گرایی می روند. [۱۶]
منابع
↑ نوشتار «نوروز، نیکو کاری و نیایش خداوند یکتا از مواریث کهن ایرانی است» درcode=۸۴۱۷۳&code۱=۷ خبرگزاری ایلنا ( دسترسی در ۶:۵۸ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ ) .
↑ نوشتار «در ایران باستان روزی به نام چهار شنبه نبوده است» در خبرگزاری ایلنا ( دسترسی در ۷:۰۰ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ )
↑ نوشتار «نوروز، نیکو کاری و نیایش خداوند یکتا از مواریث کهن ایرانی است» درcode=۸۴۱۷۳&code۱=۷ خبرگزاری ایلنا ( دسترسی در ۶:۵۸ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ ) .
↑ نوشتار «در ایران باستان روزی به نام چهار شنبه نبوده است» در خبرگزاری ایلنا ( دسترسی در ۷:۰۰ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ )
↑ در فهرست اسامی ناشران کشور، نام کوچک پدرش غلامرضا درج شده است. ( فهرست اسامی ناشران کشور، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۳۸۳، صفحه ۱۳۶ )
↑ نوشتار «نگرشی بر کارنامه فریدون جنیدی» در وب گاه بنیاد نیشابور» ( دسترسی در ۱۳ تیر ۱۳۸۶. )
↑ گزارشی از روزنامه هم میهن درباره بنیاد نیشابور ( دسترسی در ۶:۴۳ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ )
↑ گزارش خبرگزاری مهر
↑ وب گاه رسمی بنیاد نیشابور
↑ ویرایش سی ساله شاهنامه پایان یافت - از خبرگزاری میراث فرهنگی
↑ منبع تایید تعلق خودآموز خط و زبان پهلوی ساسانی و اشکانی به فریدون جنیدی
↑ نوشتاری درباره چاپ سوم «کتاب زندگی و مهاجرت آریاییان در وب گاه تبیان ( دسترسی در ۷:۰۲ ب. ظ. ۷/۳/۲۰۰۷ )
↑ خبر به چاپ رسیدن بزرگ ترین فرهنگ هزوارش های پهلوی از خبرگزاری مهر
↑ منبع تاییدِ چاپ داستان های رستم پهلوان
↑ منبع وجود کتاب فضل بن شادان نیشابوری و تعلق آن به فریدون جنیدی
↑ فریدون جنیدی در انتقاد به کتاب های درسی فارسی: شاهنامه را به چشم دشمن می بینند
این یک نوشتار خُرد پیرامون افراد است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
پیوند به بیرون
مجموعه ای از گفتاوردهای مربوط به فریدون جنیدی در ویکی گفتاورد موجود است.
شماری از پژوهش های فریدون جنیدی - از وب گاه بنیاد نیشابور
فریدون جنیدی به روایت خبرگزاری ها
خبر شرکت دکتر فریدون جنیدی در همایش تمدن آریایی در دوشنبه - از سایت بی بی سی
گفت وگویی با فریدون جنیدی در خبرگزاری گویا
گفتگو با چند خبرگزاری
ویرایش سی ساله شاهنامه پایان یافت
ویژه پرونده جهان نما - فریدون جنیدی : مفاخر ما را نشانه رفته اند
دکتر «فریدون جنیدی» :جشن شب یلدا، جشن بزرگداشت علم است
[نمایش]
ن • ب • و
اهالی نیشابور
رده های صفحه: شاهنامه پژوهانافراد زندهاسطوره شناسان اهل ایرانزادگان ۱۳۱۸ایران شناسان اهل ایراناستادان دانشگاه تهراننویسندگان اهل نیشابورمورخان اهل نیشابورپژوهشگران اهل ایرانتاریخ نگاران اهل ایرانفرهنگ نویسان اهل ایران


کلمات دیگر: