کلمه جو
صفحه اصلی

شهره اغداشلو

دانشنامه عمومی

شهره آغداشلو. شُهره آغْداشْلو با نام اصلی شهره وزیری تبار (زادهٔ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۳۱ در تهران) بازیگر ایرانی سینما و تلویزیون است. او نام خانوادگی «آغداشلو» را به خاطر مخالفت خانوادهٔ پدری اش با داشتن نام خانوادگی آنان و پس از ازدواج با آیدین آغداشلو انتخاب کرد. وی در سال ۲۰۰۳ میلادی، نامزد جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای بازی در فیلم خانه ای از شن و مه شد. شهره آغداشلو هم چنین در سال ۲۰۰۹ میلادی، برای بازی در نقش مکمل زن در مجموعهٔ تلویزیونی خانهٔ صدام، موفق به دریافت جایزهٔ معتبر اِمی شد.
قانون و نظم
۲۴ (فصل چهارم)
خانه صدام
ان سی آی اس
فلش فوروارد
آناتومی گری
دکتر هاوس (فصل ۷ قسمت ۲۳)
ماتلاک
پورتلاندیا
گریم (فصل ۳ قسمت ۵)
باور
استخوان ها
ابتدایی (فصل ۴ قسمت ۳)
پانیشر
پهنه
شهره آغداشلو پیش از انقلاب ایران، در سه فیلم مطرح آن زمان بازی کرد و با سه کارگردان بزرگ سینمای ایران، عباس کیارستمی، علی حاتمی و محمدرضا اصلانی همکاری داشت. او پس از انقلاب به آمریکا رفت، ولی او در اصل در ژانویهٔ ۱۹۷۹ میلادی و زمانی که هنوز دولت شاپور بختیار بر سر کار بود از ایران خارج شد و از طریق ترکیه به لندن و سپس به آمریکا رفت و به اتفاق همسرش، هوشنگ توزیع، در نمایش های متعددی بازی کرد.وی، با آنکه چندین بار برای اجرای نمایش به دربار دعوت شد و با شاه و فرح دیبا در کاخ نیاوران دیدار کرد، شخصیت شاه را در بین جوانان آن زمان «مردمی» نمی داند و سبب این بیگانگی را تحصیلات شاه در سوئیس و نه در دارالفنون ایران می پندارد. وی پس از نامزدی جایزهٔ اسکار اقدام به نوشتن زندگینامه و خاطرات خود کرد که در سال ۲۰۱۳ به زبان انگلیسی با عنوان کوچهٔ عشق و یاسمن های زرد در آمریکا منتشر شد.
در سال ۲۰۰۰ میلادی آغداشلو برای نخستین بار پس از مدت ها دوری از سینما در فیلم سینمایی راز بهشت بر پرده سینماهای آمریکا رفت. این فیلم به نویسندگی و کارگردانی کامشاد کوشان نخستین فیلم سینمایی ایرانی به زبان انگلیسی بود که در سینماهای کشور آمریکا نمایش همگانی می شد. فیلم راز بهشت به جشنواره های بین المللی پرشماری دعوت شد؛ از جمله جشنواره بین المللی فیلم قاهره که در آن به عنوان یکی از ۱۰ فیلم برگزیده و دعوت شده از کشور آمریکا، در کنار فیلم هایی چون پسران گریه نمی کنند و بسیج شده اثر برناردو برتولوچی رقابت کرد.
در سال ۲۰۰۳، آغداشلو کاندیدای جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای فیلم «خانه ای از شن و مه» شد افزون بر آن، چهار جایزه منتخب انجمن منتقدین لوس آنجلس، نیویورک، سین سیناتی و آن لایم را از آن خود کرد.او در فیلم خانه ای از شن و مه اولین ساخته وادیم پرلمان در کنار بازیگران معروفی چون بن کینگزلی برنده اسکار برای بازی در فیلم گاندی در سال ۱۹۸۲ و جنیفر کانلی برنده اسکار برای بازی در فیلم یک ذهن زیبا در سال ۲۰۰۱ نقش آفرینی کرد. آغداشلو در این فیلم در نقش «نادی» زنی ایرانی و افسرده را بازی می کند که به اتفاق همسرش، سرهنگ مهاجر ایرانی (با بازی بن کینگزلی)، در شمال کالیفرنیا زندگی می کنند و بر سر تصاحب خانه ای با صاحب قبلی خانه (جنیفر کانلی) درگیر می شوند.

نقل قول ها

شهره آغداشلو. شهره آغداشلو (۱۱ مه ۱۹۵۲، تهران) بازیگر ایرانی-آمریکایی.
• «سینما بازتابی از جامعه خود است.»• «در طول یک هفته فهمیدم که نمی توانم در ایران زندگی کنم. مثل گرمای نیم روز فیلم های وسترن بود. چهره های مردم مشکوک شده بود. دربارهٔ چیزهایی که در ذهن های آن ها می گذشت کنجکاو می شدید. آنها نمی توانستد چیزی بگویند … نمی توانستم زندگی در چنین رژیم مذهبی را تصور کنم.»• «کوچه عشق و یاسمن های زرد. کوچه های تنگ و باریک ایران، مانند کوچه های ایتالیا و مصر، اطمینان دارم این کوچه ها را دیده اید. در واقع، تنها دو نفر، دست در دست یکدیگر، می توانند از این کوچه ها عبور کنند. نسل پیش از من، این کوچه ها را کوچه های حقیقت می نامیدند و نسل من کوچه های عشق. به این دلیل که ما می توانیم دوستانمان را به این کوچه ها ببریم و برای آنها شعرهای عاشقانه زمزمه کنیم. من این کار را می کردم.»• «من عقیده دارم که ایران در مقایسه با کشورهای همسایه خود یک کشور بسیار بزرگ تر و در نتیجه به مراتب پیچیده تر است. ایران طرفداران خود را دارد: روسیه، چین، برزیل و کشورهایی از این قبیل و همه کشورهای مسلمان شرق دور؛ و دوستان خودش را در اروپا دارد؛ فرانسه و آلمان. ما به هیچ وجه نمی توانیم ایران را با سوریه مقایسه کنیم. در نتیجه، آزادی خواهان ایران از هر قیامی که بتواند برای ما نوعی از نتیجه را به ارمغان بیاورد، استقبال می کنند، اتفاق افتادن این امر در ایران به همان آسانی نیست که در سایر کشور وجود دارد. امروزه مداخله در امور داخلی ایران واقعاً سخت است و اغلب مواقع غیرممکن.»• «وقتی انقلاب در جهت منافع مردم خودش عمل نمی کند، آنچه درست پس از آن اتفاق می افتد این است که استبداد دینی قدرت را در اختیار می گیرد و اجازه هرگونه حرکت یا فعالیتی را از شما سلب می کند.»• «برای یک بازیگر هیچ چیز پرهیجان تر و دلچسب تر از این نیست که آنچه در توان دارد بکار گیرد و در نقشی که دوست دارد ظاهر شود، چون پر ازتجربه است.• «بیش از هرچیز من خودم را مدیون مادربزرگم بهارالسادات قطبی مازندرانی می دانم که خانه اش پشت مسجد سپهسالار تهران بود. البته مادرم نیز اهل کتاب بود، ولی آن زمان مادرم ۲۰ ساله بود و عاشق کتاب. مادر بزرگم مرا با عشق، تشویق و مراقبت بزرگ کرد، هرگاه من به دلیلی از کاری خسته می شدم، می گفت دختر تو می توانی، تو می توانی، … تو یک دختر ایرانی هستی؛ و این جملات همیشه در گوشم ماند…»• «در سینما و تلویزیون در تمام سالهای گذشته من یکبار با نژادپرستی و عکس العمل منفی در جامعه آمریکایی و فضای سینما و تلویزیون روبرو نشدم، همه جا با احترام و علاقه مواجه شدم، همین سبب شده بازیگران ایرانی جا باز کنند.»


کلمات دیگر: