کلمه جو
صفحه اصلی

شمس الملوک مصاحب

دانشنامه عمومی

شمس الملوک مصاحب (۱۲۹۲ در تهران - ۱۳۷۶) شاعر و نویسنده، و از نخستین سناتورهای زن مجلس سنای ایران بود. او جزو نخستین گروه زنان ایرانی که به دانشگاه رفتند نیز هست؛ و به همراه عباس یمینی شریف از نویسندگان کتاب درسی «دارا» و «اذر» در سال ۱۳۳۹ است
«مفاخر شهر نائین». وب گاه شهر نائین. دریافت شده در ۱۱ آوریل ۲۰۰۹.
«فهرست اسناد کتاب «اسنادی از موسیقی، تئاتر و سینما در ایران (۱۳۰۰–۱۳۵۷ هـ. ش)»». پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری اسلامی ایران/ انتشارات مرکز اسناد. دریافت شده در ۱۱ آوریل ۲۰۰۹.
شمس الملوک مصاحب که در خانواده ای فرهنگی، در کنار برادرش غلامحسین مصاحب (ریاضی دان و دانشنامه نویس) و خواهرش اشرف الملوک مصاحب (پزشک) رشد کرده بود، در مدرسه ناموس تحصیل کرد و برای ادامه تحصیل به دانشسرای عالی و پس از آن، دانشگاه تهران رفت و در سال ۱۳۲۲ در رشته ادبیات فارسی دکترا گرفت. موضوع رساله دکترای وی «ادبیات غنایی» بود که با درجه عالی به تصویب رسید. سپس برای ادامه تحصیل در رشته تعلیم و تربیت به دانشگاه های کانادا و آمریکا رفت. شمس الملوک مصاحب پنج هزار بیت شعر سروده است ولی دیوانش چاپ نشده است. البته قطعه هایی از او در تذکره ها آمده است از جمله: «هدیهٔ مادر»، «چنگ گسسته» و «یار مهربان».
برخی از مشاغلی که شمس الملوک مصاحب در طول زندگی خود برعهده داشت عبارتند از: سرپرستی ماهنامه «زندگی روستایی»، ریاست چند دبیرستان دخترانه مهم تهران مانند دبیرستانهای «پروین»، «شاهدخت» و «نوربخش»، مشاور وزیر آموزش و پرورش در امر مبارزه با بی سوادی، معاونت وزارت آموزش و پرورش، ریاست قسمت فرهنگی بنیاد پهلوی، ۱۷ سال سناتوری در مجلس سنای ایران.آرشیو سخنانی او در مجلس سنا دربارهٔ «لزوم جلوگیری از نمایش فیلمهای مبتذل» در کتاب «اسنادی از موسیقی، تئاتر و سینما در ایران (۱۳۰۰–۱۳۵۷ هـ. ش)» موجود است.

نقل قول ها

شمس الملوک مصاحب (۱۹۱۳، تهران - ۱۹۹۷، تهران) دکترای زبان و ادبیات فارسی، آموزگار، مقام دار و کنشگر فرهنگی-آموزشی، سیاستمدار، روزنامه نگار، مؤلف، مترجم و شاعر ایرانی بود.


کلمات دیگر: