کلمه جو
صفحه اصلی

عثمان طاها

دانشنامه عمومی

عثمان طاها (به عربی: أبو مروان عثمان بن عبده بن حسین بن طه حلبی ) کاتب قرآن است. او در سال ۱۹۳۴ میلادی در ریف حلب متولد شد. عثمان طاها اهل حلب کشور سوریه است؛ و بیش از ۳۰ سال است که در شهر مدینه اقامت دارد و به زبان فارسی نیز تاحدودی تسلط دارد. او دارای هفت فرزند است.
http://www.alriyadh.com/2006/11/23/article203788.html
http://ar.wikipedia.org/wiki/عثمان_طه
عثمان طاها مدرک لیسانس رشته «شریعت اسلامی» را دارد و در زمینه زبان عربی، نقاشی و هنرهای اسلامی نیز دوره هایی را گذرانده و مطالعات زیادی نیز داشته است. او اجازه خطاطی را در سال ۱۹۷۳ میلادی از حامد الآمدی اهل کشور ترکیه دریافت کرد. وی نزد خطاطان سرشناسی همچون محمدعلی مولوی و ابراهیم رفاعی در حلب و محمد بدوی دیرانی در دمشق شاگردی کرد. طاها نخستین بار در سال ۱۹۷۰ میلادی قرآنی را به خط خودش برای وزارت اوقاف و شئونات اسلامی سوریه نوشت. وی از سال ۱۹۸۸ میلادی که به عربستان سعودی مهاجرت کرد، در چاپخانه قرآن کریم ملک فهد، در مدینه مشغول به کار است. قرآن دست خط وی، به دلیل ویژگی های زیادی که دارد، در حال حاضر پر تیراژترین قرآن موجود در جهان است.
«عثمان طه» در مورد علت تسلطش بر زبان فارسی می گوید: من به خط نستعلیق فارسی علاقه زیادی دارم و هنگام تمرین بر نوشته های فارسی، لازم می شود که معنای کلمات را بفهمم و الاّ هیچ لذتی نمی برم از همین رو فارسی را به تنهایی یادگرفتم. دیگر اینکه استاد «امیرخانی» از ایران، دوست بنده است و من از ایشان و بعضی از دوستان، ضرب المثل های فارسی زیادی را یادگرفته ام.
در ایران نیز پرویز نیک بین هنرمند خوشنویس و بنیان گذار انجمن خوشنویسان بیرجند، دارای مدرک درجه دو هنری از شورای ارزشیابی هنرمندان ایران و مدرک فوق ممتاز نستعلیق از انجمن خوشنویسان ایران، پس از طی مدت چهار سال، برای اولین بار به کتابت قرآن کریم به «خط نستعلیق شیوه تحریری عثمان طه» پرداخت.

نقل قول ها

عثمان طاها یا «عثمان طه الحلبی» کاتب سرشناس و پر آوازه قرآن در جهان اسلام اهل سوریه .
• «گویند استعداد ذاتی، موهبتی است که در برخی افراد نهفته است چنان که آتش در سنگ. این موهبت از همان خردسالی در من آشکار شد، بلکه بر من چنان چیره شد که چارچوب سلوک و رفتار مرا در زندگی نیز تعیین نمود. مبانی نگارش و خطاطی را از مرحوم پدرم شیخ عبده بن حسین طه که امام و خطیب مسجد و سرآمد کاتبان شهرمان بود آموختم و از آن پس بی وقفه در همه مراحل زندگی ام به تمرین و خوش نویسی پرداختم.»• «این مبانی خوشنویسی میراث را از پدرم به ارث بردم. او خط رقعه را به خوبی می نوشت و من متون خطاطی شده را تقلید می کردم. علاقه ام به خطاطی توجه پدرم را جلب نمود. اما روزی به من گفت: پسر عزیزم تو را از پرداختن به این سرگرمی مانع نمی شوم، ولی بدان که درس خواندن و تحصیل علم اولویت دارد.»• «سرآغاز آن با سخن پدرم بود که گفت: کافی است خطت را خوب کنی، ولی آیا می توانی خطاطی باشی که قرآن را مثل استاد حافظ عثمان، خطاط مشهور قرآن از ترکیه بنویسی؟! چیزی که به نظر پدرم ناممکن می آمد و از همین جا بود که هماوردی من شروع شد و به خودم گفتم: چرا که نه...؟ و این سروده شاعر را به یاد پدرم آوردم که می گوید:• «گویند هنرهای زیبا خود عالمی دارد که موسیقی زبان آن است و عکاسی کالبد آن و شعر احساس آن. اما خوشنویسی هم زبان و هم کالبد و هم احساس دنیای هنر است. و به همین خاطر من از این گلستان هنر خط عربی را چیدم.»• «خوشنویسی قرآن آرزو و رویای هر خطاطی است که به وسیله آن هنر خود را عزت ببخشد و به اوج رساند، هم به امید پاداش خداوندی و هم برای جاودانگی هنر خود.»• «نگارش قرآن امر مهمی است که پیوسته نیازمند نزاهت و فکر و آرامش درون است و هم چنین نظر به رعایت دقت و محم کاری در نگارش قرآن که بر کاتب واجب است، حدوداً دو سال و نیم زمان می برد تا یک نسخه کامل خوشنویسی شود.»• «خطاطی هنر اصیل عربی است، تاریخ نامه ما و رمز تمدن ماست. ما به آن افتخار می کنیم و با شور و شوق تمام، پیوسته در پی گسترش و کمال آن هستیم.»• «اصلا جای نگرانی نیست بلکه من یقین دارم که الفبای عربی به هیچ عنوان دچار فروپاشی تحریف و یا تغییر نخواهد شد، چرا که خداوند سبحان خود فرموده است: «انا نحن نزلنا الذکر و انا له لحافظون» منظور از ذکر همان قرآن است که تا قیام قیامت فقط به زبان عربی نوشته خواهد شد. پس حروف. الفبای عربی به تعهد خداوند متعال تا روز قیامت مصون و محفوظ خواهد ماند.» -> در پاسخ با سوال:آیا در سایه گسترش فراگیر و نفوذ زبان های بیگانه نگران الفبای عربی هم هستید
• «به نظر من مکتب نسخ به خاطر ویژگی های متعددش برای نگارش قرآن بهترین است، هم حروفش به هم نزدیک است و هم دقتش بالاست و هم خواندنش آسان است. و این جانب سبک خاص و تحول یافته ای در این نوع نگارش دارم که بیشتر مورد پسند مسلمانان جهان قرار گرفته است.• «بسیار مایه عزت و فخر من است که خداوند سبحان برای نگارش کلام خود از میان مردمان جهان مرا به خدمت گرفته است تا بتوانم بیشترین زمان عمرم را صرف این کار نمایم.»• «پیش از این که وارد فضای نوشتن کلام الله شوم خود را به لحاظ شخصی و معنوی آماده می کنم، به طهارت می پردازم و به خلوت و مناجات می نشینم و از خداوند سبحانه و تعالی توفیق در کارم را می طلبم.»• «رایانه مانند آینه است که هنر خط عربی در آن منعکس می شود. آن یک دستگاه و ماشین است که فقط از انسان فرمان می برد. اگر آن را خوب تغذیه کنیم نتیجه خوبی به دست می آوریم و عکس آن نیز صادق است.»• «بیش از ده بار و همه با رسم الخط عثمانی و به سبک و شیوه خاص خودم نوشته ام.»


کلمات دیگر: