کلمه جو
صفحه اصلی

فضل بن سهل سرخسی

دانشنامه عمومی

فضل بن سهل سرخسی، یکی از وزیران مشهور ایرانی از خاندان آل سهل در خراسان بود که در دربار مأمون خلیفه عباسی منصب وزارت در دست و در رسیدن مأمون به قدرت و خلافت در مقابل امین تأثیر بسزایی داشت.
فرای، ریچارد نلسون (۱۳۸۵). تاریخ ایران از ظهور اسلام تا آمدن سلجوقیان، از فروپاشی ساسانیان تا آمدن سلجوقیان. ترجمهٔ حسن انوشه. امیرکبیر.
طقوش، محمدسهیل (۱۳۹۰). دولت عباسیان. ترجمهٔ حجت الله جودکی. حوزه و دانشگاه.
محقق، سید علی. زندگانی پیشوای هشتم. نسل جوان، سایت راه حوزه.
عاملی، سید مرتضی (۱۳۶۲). حیات سیاسی امام رضا (ع). جامعه مدرسین قم.
حسینی، جعفر مرتضی (۱۳۷۵). زندگی سیاسی هشتمین امام. نشر فرهنگ اسلامی.
فضل بن سهل سومین شخصیت برجسته ایرانی بود که در دولت آل عباس، مهم ترین مقامات لشکری و کشوری را دریافته بود؛ به همین دلیل وی می توانست، خود را وارث ابومسلم خراسانی و جعفر بن یحیی برمکی به شمار بیاورد و به همین جهت در این فکر افتاد که مانند اسلاف خود صفحه تاریخ را عوض کند، سیر حوادث را از مجرای خود به مجرای دیگری بازگرداند. فضل دیده بود که ابومسلم خراسانی با کوشش ها، فداکاری ها و هوشیاری های خود، منبر خلافت را جبرا از زیر پای آل امیه برداشت و به آل عباس باز گذاشت. فضل بن سهل که خود را کم از ابومسلم و جعفر نمی شمرد، فکر تازه ای کرد تا نامش در ردیف نوابغ، قرن ها بر صفحهٔ تاریخ جا بگیرد؛ به همین جهت با مأمون خلوت کرد و نام مقدس علی بن موسی الرضا را به زبان آورد. فضل به قول معروف بی گدار به آب نزد.
او معروف به ذوالریاستین، یعنی مردی که بر دو کار ریاست می کند؛ التدبیر و الحرب، کشوری و لشکری بود. بر پشت سکه ای که زر سمرقند ضرب شده است، هفت سطر آمده است، کلمهٔ ذوالریاستین (رئیس قلم و شمشیر) که در سطر آخر آمده است، به فضل بن سهل وزیر معروف مأمون اشاره دارد. از طریق خاندانهای دیوانی بزرگ اوایل عصر عباسی (سدهٔ دوم و سوم هجری/ششم ونهم میلادی) نظیر آل سهل و آل برامکه است، که موضوعات نثر عربی توسعه می یابد و ماهیتی قابل انعطاف پیدا می کند. فضل بن سهل در ادب و زبان عربی دارای مهارتی فراوان بود و با توجه به مقامات نافذ و معتبری که در دستگاه عباسی داشت، از علم و علما نیز حمایت می کرد. فصاحت فضل در زبان عرب را مدت ها پیش از مسلمان شدن وی تحسین کرده اند.
آل سهل یا دودمان معروف سهل، از مردم سرخس در مشرق ایران بودند. هنگامی که با تسلط و مهارت کامل در ادب عربی و پهلوی پا به عرصهٔ تاریخ اسلامی گذاشتند، هنوز دبیران زردشتی بودند؛ در واقع بنوسهل دست پروردگان برامکه، خاندان اهل دیوان زردشتی معروف بودند. تنها در سال ۱۹۰ق/۸۰۵م بود که فضل بن سهل، وزیر نامی مأمون، به دست خلیفه اسلام آورد.

دانشنامه آزاد فارسی

فَضْل بن سَهْل سَرَخْسی (سرخس ۱۵۴ـ ۲۰۲ق)
ملقب به ذوالرّیاستین، وزیر ایرانی مأمون عباسی. برخی می گویند پدرش در روزگار هارون الرّشید (۱۷۰ـ۱۹۳) اسلام آورد و به گفتۀ برخی دیگر خود او در ۱۹۰ق به خواست مأمون مسلمان شد. فضل در آغاز پیشکار یحیی بن خالد برمکی بود و سپس ملازم مأمون شد و چون مأمون به خلافت رسید (۱۹۸ـ۲۱۸)، وی را به صدارت خویش برگزید. فضل را از آن روی ذوالرّیاستین می خواندند که هم کار سپاه و هم وزارت را برعهده داشت. درایت و شایستگی وی چندان بود که مأمون از قدرت او بیمناک شد و سرانجام فرمان به قتلش داد. او را در حمام سرخس کشتند. گویند که از علت های کشتن فضل هواداری وی از خلافت علویان و ارادتش به علی بن موسی الرضا (ع) بوده است. پس از او برادرش حسن به وزارت مأمون رسید. فضل در ادبیات عربی مهارت فراوان داشت.

نقل قول ها

فضل بن سهل سرخسی (۱۵۴ - ۲۰۲ق) وزیر، شاعر دورهٔ عباسی.
• «هیچ چیز به مانند هدیه، خشمگین را خشنود نمی سازد و حاکم را بر سرِ مِهر نمی آورد و دشواری ها را آسان نمی کند و خسارت ها را جبران نمی نماید، همچنانکه بهترین وسیلهٔ جلبِ میلِ محبوبِ دلپسند و بر حذر ماندن از هر ناخوشایند، هدیه است.»از «لطائف الظرفاء من طبقات الفضلاء » نوشته ابومنصور عبدالملک ثعالبی ، به اهتمام قاسم السامرائی ، چاپ لیدن ، ۱۹۷۸ ، بارگذاری شده در ویکی نبشتۀ عربی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فضل بن سهل سرخسی، کنیه اش ابوالعباس، وزیر ایرانی مأمون خلیفۀ عباسی بود.
خاندان او را از بازماندگان خاندان های حکومتگر ایرانی پیش از اسلام (اولاد ملوک الفُرس المَجوس) دانسته اند. از نسبت او به سرخسی برمی آید که که زادگاهش شهر سرخس در خراسان بوده است.سال تولد او معلوم نیست.
ورود به آیین اسلام
پدر وی، سهل بن زادانفروخ ، در دورۀ خلافت مهدی عباسی یا پسرش هارون الرشید از آیین زردشتی به اسلام گروید و تحت حمایت یحیی بن خالد برمکی ، وزیر هارون، وارد دستگاه دیوانی برمکیان شد. پسران وی، حسن و فضل، هم زمان با او اسلام آوردند. گفته شده است که حسن و فضل در ابتدا با طالع بینی گذران زندگی می کردند، اما در پی ورود پدرشان به دربار عباسی، این دو نیز به خدمت فرزندان یحیی درآمدند.
راه یافتن به دربار عباسیان
فضل در دستگاه دیوانی برمکیان ارتقا یافت و در شمار ملازمان جعفر بن یحیی برمکی قرارگرفت. این پیشرفت زمانی آغاز شد که نکته سنجی و کاردانی فضل نزد یحیی برمکی آشکار شد و یحیی او را به هارون معرفی کرد و از او ستایش نمود و توانایی او موجب توجه هارون به وی گشت.سپس فضل بن سهل با وساطت جعفر بن یحیی به خدمت مأمون، که در آن هنگام ولیعهد بود، پیوست.پس از آن، مأمون کارهای خراسان را بهر عهدۀ فضل بن سهل گذشت. به روایتی، در همین روزگار و در سال ۱۹۰ فضل به دست مأمون اسلام آورد.
بروز نقش سیاسی
...


کلمات دیگر: