کلمه جو
صفحه اصلی

فروغی بسطامی

لغت نامه دهخدا

فروغی بسطامی. [ ف ُ ی ِب َ ] ( اِخ ) میرزا عباس فرزند موسی برادر بزرگتر دوست علیخان خزانه دار محمدشاه بوده و پس از استعفای پدرش و مسافرت او به عتبات فروغی در سال 1213 هَ. ق. در آنجا متولد شد. پس از چندی خانواده اش به مازندران آمدند و در ساری ساکن شدند. فروغی پس از مدتی بتهران آمد. مدتی هم در کرمان در خدمت شجاع السلطنه حسنعلی میرزا بود و در همان ایام بدرخواست شجاع السلطنه ، تخلص خود را بنام فرزند او فروغ الدوله ، فروغی نهاد. پیش از آن فروغی خود را در شعر «مسکین » مینامید. ( از مجمع الفصحاء هدایت ج 2 ص 394 ). فروغی شاعر معاصر سه پادشاه شمرده می شود. بدین معنی که از زمان فتحعلیشاه به شاعری شهرت یافته و پس از وی روزگار محمدشاه و ناصرالدین شاه را نیز درک کرده است. ( از ریحانةالادب ج 3 ص 213 ). درگذشت این شاعر در سال 1274 هَ. ق. برابر با 1858 م. اتفاق افتاد و گویند در حدود بیست هزار بیت شعر داشته است. اما آنچه برجاست و در زمان خود او بضمیمه دیوان قاآنی چاپ شده ، در حدود پنج هزار بیت است. ( از تاریخ ادبیات معاصر تألیف رشیدیاسمی ص 238 ). فروغی از شعرای صوفی منش ایران است و در غزل عارفانه لطافت و شیرینی و در عین حال رسایی و سادگی الفاظ رابهم آمیخته است و این چند بیت نمونه ای از آن است :
کی رفته ای زدل که تمنا کنم ترا
کی بوده ای نهفته که پیدا کنم ترا
غیبت نکرده ای که شوم طالب حضور
پنهان نگشته ای که هویدا کنم ترا
با صدهزار جلوه برون آمدی که من
با صدهزار دیده تماشا کنم ترا
چشمم بصد مجاهده آیینه ساز شد
تا من به یک مشاهده شیدا کنم ترا
بالای خود در آینه چشم من ببین
تا با خبر ز عالم بالا کنم ترا...
انتساب او به شهر بسطام بدین مناسبت است که در اوان جوانی در زمان فتحعلی شاه مدتی در آن شهر اقامت داشته است. ( از ریحانة الادب ج 3 ص 213 ).

دانشنامه عمومی

فُروغی بَسطامی (زادهٔ ۱۲۱۳ در اندرات – درگذشتهٔ ۲۵ محرم ۱۲۷۴ در گرگان) از غزل سرایان دوره قاجار بود. او شاعر معاصر سه تن از پادشاهان قاجار بود: از زمان فتحعلی شاه نامور گشت، و در دوره های محمد شاه و ناصرالدین شاه به کار خویش ادامه داد.
کی رفته ای ز دل که تمنّا کنم تو را، شورای گسترش زبان و ادبیّات فارسی
فروغی
میرزا عباس فرزند آقا موسی بسطامی فرزند حسنعلی بیگ بسطامی، معروف به میرزا عباس بسطامی با تخلص فروغی، در سال ۱۲۱۳هجری قمری، حین سفر خانواده اش به عتبات عالیات، در اندرات زاده شد. پس از چندی به همراه خانواده اش در ساری مازندران اقامت گزید. او پس از مدتی به گرگان آمد. او در نوجوانی در زمان فتحعلی شاه، مدتی را در شهر بسطام به سر برد؛ وزهمان روی به بسطامی منتسب گشت. او چندی را نیز در شهر کرمان، در خدمت حسنعلی میرزا شجاع السلطنه گذراند که در همان دوران، بنا به درخواست شجاع السلطنه، تخلص خود را به نام فرزند او «فروغ الدوله»، فروغی نهاد. فروغی بسطامی تا پیش از آن در شعرهایش، تخلص مسکین را به کارمی برد.
عموی او، دوست علی خان معیرالممالک، خزانه دار فتحعلی شاه قاجار بود.فروغی بسطامی پس از یک سال کسالت شدید در روز ۲۵ محرم ۱۲۷۴ قمری در گرگان درگذشت.

نقل قول ها

فروغی بسطامی، میرزا عباس، فرزند آقاموسی بسطامی از غزل سرایان وارسته قرن سیزدهم. زادروز: (۱۲۱۳ هجری قمری) در کربلا. بسطامی در سال (۱۲۷۴ هجری قمری) در تهران درگذشت.
• «در اعتقادش مردم بسی سخن گویند// همی ندانم در کفر مرد یا اسلام» -> میرزاابراهیم نیشابوری، متخلص به «مشتری»
• «اولین بار که به حضور سلطان عصر، ناصرالدین شاه، خلدالله ملکه، مشرف شد، مخاطب و معاتب گردید از اینکه دعوی ربوبیت کرده و به این لطیفه خود را مستخلص ساخت، بلکه قرین انعام و احسان گردید که من هفتاد سال دویده ام حال به سایه خدا (یعنی شاه) رسیده ام، که به خدا خواهم رسید چه جای آنکه خود دعوی خدایی کنم؟ -> جلال الدین میرزا، نقل از دیوان جامع فروغی


کلمات دیگر: