کلمه جو
صفحه اصلی

لبنان فی عهد الامراء الشهابیین

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] لبنان فی عهد الأمراء الشهابیین اثر حیدر امیر شهابی (م 1251ق) جزء دوم و سوم از کتاب غرر الحسان فی اخبار ابناء الزمان است که در آن نویسنده به تاریخ نگاری وقایع زمان خود پرداخته است. کتاب حاضر در سه جلد بوده و به زبان عربی با تحقیق و اضافات دکتر أسد رستم و دکتر فؤاد افرام البستانی منتشر شده است.
کتاب حاضر گزارشی از اتفاقات و وقایع سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و همچنین حوادث طبیعی است که در سرزمین لبنان به وقوع پیوسته است. در این کتاب، نویسنده بخش اول را به تاریخ اسلام و مسائلی که در آغاز دعوت رسول گرامی اسلام(ص) اتفاق افتاده اختصاص داده است. سپس حوادث گوناگون سرزمین لبنان، سوریه، فلسطین، خاورمیانه و برخی کشورهای اروپایی را در بخشهای دیگر کتاب تا سال 1835م - که چند سال قبل از وفات خود می باشد- ادامه داده است.
روش نویسنده در این کتاب نیز همچون سایر کتابهای تاریخ اسلام است، که در ابتدا حوادث سال اول هجرت و اتفاقات صدر اسلام و قرنهای اول هجری را ذکر می نماید تا اینکه به نیمه نخست قرن سیزدهم می رسد. علاوه بر این، کتاب به سه بخش نیز تقسیم بندی می شود، که نویسنده بخش نخست را تا سال 1108ق (1696م)، و بخش دوم را تا حوادث سال 1234ق (1818م)، و بخش سوم و پایانی کتاب را تا حوادث آخر سال 1251ق (1835م) اختصاص می دهد.
همچنین منابع نویسنده در بخش اول، کتابهایی همچون: تاریخ طبری، تاریخ مسعودی، تاریخ ابن العبری، تاریخ ابن الحریری، تاریخ ابن سباط، تاریخ گولیلموس، تاریخ بارونیوس، تاریخ صالح بن یحیی و تاریخ صفدی بوده است.
وی برای نوشتن دو بخش دیگر کتاب، از منابع مختلف دیگری همچون: یادداشت های روزانه شخصی خود، فرمانهای رسمی و حکومتی و گزارشهای ادارات گوناگون دولتی بهره برده است. افزون بر آن نویسنده از یادداشت ها و تاریخ نگاری های افرادی خارج از دستگاه حکومتی لبنان که در فن تاریخ نویسی دارای مهارت کافی بوده است نیز بهره برده است، که از آن جمله می توان به افرادی هچمون: کشیش حنایا منیر، کشیش روفائیل کرامة، کشیش قسطنطین طرابلسی، کشیش نقولا الترک، کشیش یوسف العورا، نویسنده تاریخ الجزار، نویسنده تاریخ جبرتی و تاریخ ابراهیم العورا فی اخبار سلیمان پاشا و عبدالله پاشا اشاره نمود، که هریک از این منابع، در حد خود از اهمیت فراوانی برخوردار می باشد.


کلمات دیگر: