کلمه جو
صفحه اصلی

کتاب التوحید و اثبات صفات الرب عز و جل

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] کتاب التوحید و إثبات صفات الرب عز و جل، اثر ابوبکر محمد بن اسحاق بن خزیمه نیشابوری، کتابی است به زبان عربی با موضوع کلام اسلامی و حدیث. نویسنده در این اثر در پی بیان مباحث مربوط به توحید و صفات الهی است و در این راستا از آیات و روایات بهره می‎برد. این کتاب، به تحقیق ابومالک ریاشی، احمد بن علی بن مثنای قفیلی رسیده است. نویسنده در مقدمه‎اش بر کتاب، هدف از نگاشتن آن را جلوگیری از انحراف طلاب تازه‎کار در علوم کلام و حدیث ذکر می‎کند.
کتاب، دارای مقدمه چاپ‎های سوم و دوم و مقدمه تحقیق توسط محقق، مقدمه مصنف و محتوای مطالب در 83 باب و ملحقات است.
محقق، در مقدمه‎اش بر کتاب پس از حمد الهی و ذکر آیاتی از قرآن کریم با مضمون هدف از خلقت و ذکر اسما و صفات الهی، علم به الله تعالی و اسماء و صفاتش را از اشرف علوم و مطلوب لنفسه می‎شمارد.
او در ادامه می‎نویسد: برای بنده، قدمی در معرفت (بلکه در ایمان) استوار نمی‎گردد، مگر اینکه به صفات رب ایمان بیاورد و این صفات را در حدی بشناسد که وی را از حد جهل به پروردگارش خارج کند.
وی با استناد به آیات 22 و 23 سوره فصلت، می‎گوید: خدای متعال، منکران صفاتش را بدگمان به خود قرار داده و به آنان وعیدی داده که حتی به اهل شرک و کفر و گناهان کبیره هم نداده است.
ابومالک ریاشی، احمد بن علی بن مثنای قفیلی، محقق کتاب، درباره محتوای آن چنین گزارش می‎دهد: سلف صالح ما، به جمع آیات و احادیثِ دربردارنده اسماء و صفات الهی در کتاب‎هایی مستقل، کوشیده‎اند. علت این امر، ظهور عقاید باطل منحرف امثال جهمیه و معتزله و اشعریه و... در زمان‎های آنان بوده است. بهترین کتابی که در این باب نوشته شده، همین کتاب التوحید محمد بن اسحاق بن خزیمه است. مؤلف این اثر، آیات قرآنی و احادیث نبوی را در آن، جمع کرده است و این اثر از کتاب‎های مرجع اهل سنت و جماعتی است که اسماء و صفاتی را برای خدا اثبات می‎کنند که خود، برای خویشتن برگزیده است و رسولش برای وی ثابت کرده است؛ آنانی که راه تحریف و تشبیه و تمثیل و تعطیل را نرفته‎اند. این کتاب، خاری است در گلوی هواپرستان تحریف‎گر و تعطیل‎گرا که یکی از آنان فخر رازی اشعری است. فخر رازی، در تفسیر خود در ذیل آیه شریفه لَیسَ کمِثْلِهِ شَیءٌ وَ هُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ ﴿الشورى: ١١﴾ (چیزى مانند او نیست و اوست شنواى بینا) می‎گوید: محمد بن اسحاق بن خزیمه، استدلال اصحاب ما به این آیه را در کتاب خود که آن را «التوحید» نامیده، ولی در حقیقت کتاب شرک است، آورده است.


کلمات دیگر: