کلمه جو
صفحه اصلی

رجال ابن غضائری

دانشنامه عمومی

رجال ابن الغضائری یا کتاب الضعفا از هشت کتاب مهم رجال شیعه است که در اعتبار آن اختلاف هست.نبو
نگارندهٔ این کتاب مورد اختلاف است که حسین بن عبیدالله بن ابراهیم غضائری (معروف به غضائری) آن را نوشته است یا فرزندش احمد بن حسین غضائری (معروف به ابن غضائری). شیخ طوسی در مقدمهٔ فهرست نوشته است که تمام نوشته های ابن الغضائری از بین رفته بودند ولی نجاشی، شاگردش، مطالب بسیار زیادی از او نقل می کند. آیت الله جعفر سبحانی استدلال کرده است که این کتاب نوشتهٔ احمد بن حسین غضائری، فرزند حسین غضائری است نه خود او. برخی نیز از اصل تألیف کتاب را رد می کنند و آن را ساخته و پرداختهٔ دشمنان مذهب می دانند.
این کتاب که ممکن است کتاب ضعیفان باشد و کتاب دیگر رجالی مولف که کتاب ممدوحان بوده به دست ما نرسیده باشد شامل تضعیف هایی سخت تر و سنگین تر از دیگر کتاب ها ازجمله رجال نجاشی است، تا جایی که میرداماد در کتاب رواشح نوشته است.: «کمتر کسی است که از جرح، و کمتر ثقه ای است که از قدح و طعن این کتاب در امان باشد.».
نخستین فردی که به این کتاب دسترسی داشته سید بن طاووس بود. از نقل قول سید ابن طاووس چنین برمی آید که کتاب ابن الغضائری را کسی روایت نکرده و به او نسبت می دهند. ضمناً سید فقط ضعیفان را بیان کرده و کتابی از ابن الغضائری در مورد ممدوحین پیدا نکرده است. سپس علامه حلی و ابن داوود آنچه را سید بن طاووس نقل کرده نقل کرده اند و متاخرین از این دو نقل کرده اند، چراکه نسخهٔ اصلی ضعفا از بین رفته و تنها آنچه سید نقل کرده باقی مانده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤلّف کتاب احمد بن حسین بن عبیدالله بن ابراهیم ابوالحسین بغدادی، مشهور به ابن غضائری (م ۴۵۰ق) می باشد.
کتاب به ترتیب حروف الفبا مرتب گردیده است. یکی از خصوصیات کتاب این است که در هر حرف اشاره می کند که راجع به چند نفر از روات بحث می کند؛ مثلاً در باب «الف می فرماید هیجده نفر ذکر می شود. امتیاز دوم کتاب این است که راوی مورد بحث را با مشخصات کامل معرفی می کند؛ مثل ذکر اسم راوی، اسم پدر او، اینکه صحابی است یا تابعی، از چه کسی نقل حدیث کرده، و اینکه آیا راوی ضعیف است یا ثقه و یا مجهول.جایگاه ارزشمند این کتاب نزد علما هنگامی روشن می شود که ملاحظه کنیم، کسانی چون مرحوم شیخ طوسی از این کتاب استفاده می کرده اند.
وضعیت نشر
این اثر، به وسیله دارالحدیث، به سال ۱۴۲۲ ق به چاپ رسیده است.
عناوین مرتبط
...


کلمات دیگر: