کلمه جو
صفحه اصلی

زندگانی علی بن الحسین

دانشنامه عمومی

زندگانی علی بن الحسین کتابی است به زبان فارسی نوشته سید جعفر شهیدی که در سال ۱۳۶۵ به عنوان کتاب سال جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد.این کتاب توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامی چاپ شده است و بارها تجدید چاپ شده است.
مقدمه
آشنایی با امام
تولد امام
وضع ایالت های مسلمان نشین در دوران نوجوانی امام
مسیر کاروان از کوفه به شام
تحلیلی از روحیهٔ مردم شام و پندار آنان دربارهٔ اسیران
خاندان پیامبر در کاخ یزید
انعکاس حادثهٔ کربلا در کوفه
آثار واقعه حره در مدینه
عباد الرحمان
بزرگواری امام در برخورد با نادانان و تربیت آنان
عبادت امام
بخشش امام
بردباری برابر ناملایمات
نپرداختن به غیر مسائل علمی و عبادت
حرمت نهادن به عالمان
گفتارهای کوتاه امام
رساله حقوق
صحیفه سجادیه و بحثی دربارهٔ آن
قرآن به خط امام علی بن الحسین و نقدی بر قرآنهای مشهور به خط امامان
رحلت امام
فرزندان امام.
نویسنده در این اثر تلاش کرده با تکیه بر منابع و مستندات دقیق، اثری جدید پدیدآورده و به نقد و تحلیل برخی وقایع مشهور در زندگانی علی بن الحسین بپردازد.شهیدی قبل از این اثر، در سال 1335 کتابی در ۱۸۳ صفحه، تحت عنوان «چراغ روشن در دنیای تاریک» توسط چاپخانه محمدعلی علمی منتشر ساخته است.
شهیدی به بررسی برخی مشهورات پرداخته و با تتبع فراوان و تحلیلی بر گزاره های تاریخی و حدیثی، به نقد آن ها پرداخته و اثری نو پدیدآورد.نویسنده تلاش کرده در این کتاب زوایای مختلفی از زندگی حسین بن علی ارائه دهد که در کتب مشابه کمتر به آن توجه شده است. وی از منابع تاریخی زیادی بهره جسته و در پاورقی به آن ها اشاره کرده است.
شهیدی در مقدمه کتاب آورده است:

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] زندگانی علی بن الحسین (کتاب). زندگانی علی بن الحسین (علیهما السلام) کتابی به زبان فارسی نوشته سید جعفر شهیدی که به زندگی امام چهارم پرداخته است. او دراین اثر با تکیه بر منابع و مستندات ، اثری جدید پدید آورده و به نقد و تحلیل برخی وقایع در زندگانی امام بپردازد.
سید جعفر شهیدی (۱۲۹۷ - ۱۳۸۶ ه‍.ش) نویسنده، مترجم، پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی، فقه و تاریخ اسلام و استاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران بود.
مؤلف با یادآوری این نکته در مقدمه که در قدیم عنوان «زین العابدین بیمار» برای امام چهارم عَلَم بود و زدودن این تصویر برای کودکان مکتب رفته ای مانند من دشوار می نماید، با تکیه بر منابع و مستندات علمی تلاش دارد بر ذهنیت های گذشته خویش غلبه کند و تصویری درست از زندگی آن امام نشان دهد. این رویکرد، مؤلف را بر آن داشته که به بررسی برخی مشهورات پرداخته و با تتبع فراوان و تحلیلی بر گزاره های تاریخی و حدیثی، به نقد آنها بنشیند و اثری نو پدید آورد. مثلاً در موضوع تولد امام سجاد(ع) و زمان آن، مادر آن حضرت و داستان شهربانو و قصیده فرزدق درباره آن حضرت، یافته ها و نظرات جدیدی را بیان کرده است. شهیدی تلاش کرده در این کتاب زوایای مختلفی از زندگی امام سجاد(ع) ارائه دهد که در کتب مشابه کمتر به آن توجه شده است. وی از منابع تاریخی زیادی بهره جسته و در پاورقی به آنها اشاره کرده است.


کلمات دیگر: